Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Times στις 4 Απριλίου δηλώνει πως «Η Ελλάδα διερωτάται που είναι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, η συνέντευξη δημοσιεύτηκε με τίτλο «Η Ελλάδα καλωσορίζει την ογκώδη κινεζική επένδυση, διερωτάται που είναι τα αμερικανικά κεφάλαια», στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της εφημερίδας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το μήνυμα του κ. Κουρουμπλή είναι απλό: «Είτε θα μπει κανείς στο παιχνίδι είτε θα μείνει πίσω». «Όταν με ρωτούν για το μέγεθος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, εγώ ρωτώ πού είναι οι Αμερικάνοι επενδυτές», δηλώνει ο Υπουργός. Ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, επιστρέφει ξανά στις αγορές, υπό την κυβέρνηση Τσίπρα, η ανεργία μειώνεται κάτω του 20% και οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν θετική ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος. «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή» επισημαίνει, ο κ. Κουρουμπλής.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συζήτηση για το μεγάλο μέγεθος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τις ανησυχίες για την επεκτατική τάση της κινεζικής οικονομικής διπλωματίας. Σε ό,τι αφορά τις επικριτικές φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ευνοϊκότερη στάση προς την Κίνα, σχετικά με τις κινέζικες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο κ. Κουρουμπλής αρνείται ότι ισχύει κάτι τέτοιο και σημειώνει ότι η σημαντική ελληνική ναυτιλία θα καλωσόριζε επενδύσεις και από τις ΗΠΑ.

«Είμαστε μικρή χώρα αλλά δεν θα είμαστε αποικία κανενός», δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής. Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρίχνει τους τόνους ο Τραμπ: «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε» με την Κίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας – Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες λόγω Βόρειας Κορέας