ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης, Όλαφ Σολτς, έχει αναλάβει εδώ και λίγες εβδομάδες τα καθήκοντά του και οι εκτιμήσεις τον θέλουν να ακολουθεί μεν διαφορετική από τον προκάτοχό του πολιτική απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, χωρίς όμως να υπαναχωρεί πλήρως έναντι των ελληνικών αξιώσεων. Αν επέλεγε άλλωστε τον δεύτερο δρόμο, θα προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του, αναφέρει η DW.
Ήδη την Τετάρτη, βουλευτές του κυβερνώντος CDU προειδοποίησαν σχετικά τον Σολτς, να μη φανεί ιδιαίτερα υποχωρητικός με την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Deutsche Welle, το οικονομικό συμβούλιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, ζήτησε να μην αποδεσμευτεί η Ελλάδα πρόωρα από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση», σχολίασε ο γγ. του συμβουλίου Στάιγκερ, προσθέτοντας ότι «επ΄ ουδενί ο Τσίπρας κατάφερε να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του».
Έτσι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση στις προτάσεις Γαλλίας και ESM για το ελληνικό χρέος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση , ο εκπρόσωπος του υπουργείου παρέπεμψε στο επόμενο Eurogroup που θα συζητήσει το θέμα, στο αναπτυξιακό σχέδιο που καλείται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά αλλά και στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που είναι βασική προϋπόθεση για τα όποια επόμενα μέτρα.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχει ένας «έλεγχος» από πλευράς των θεσμών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για τράπεζες και Γενικό Δείκτη το 2025
- Ζοζέπ Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης
- Λίβανος: Στόχος του Ισραήλ είναι η δημιουργία μιας ακατοίκητης νεκρής ζώνης στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο
- Αττική Οδός: Κίνηση μετά από τροχαίο – Μεγάλες καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Ελευσίνα