ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε δίκη παραπέμπονται ξανά οι 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.
Μετά την αναίρεση του βουλεύματος της πρώτης παραπομπής τους, αλλά και την ψήφιση διάταξης για ακαταδίωκτο των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας έρχεται με νέο βούλευμα να στείλει στο εδώλιο τους 6 τεχνοκράτες, μεταξύ των οποίων και 3 Ευρωπαίοι.
Η νέα παραπομπή σε δίκη αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων, εντός και -κυρίως- εκτός συνόρων.
Το περασμένο καλοκαίρι, οι θεσμοί είχαν ασκήσει «βέτο», με Ιταλούς, Ισπανούς και Σλοβάκους να απειλούν με μπλοκάρισμα της εκταμίευσης της δόσης, εάν οι συμπατριώτες τους δεν απαλλαγούν από κάθε κατηγορία.
Για απλή συνέργεια στην απιστία
Με το υπ’ αριθμόν 492/2018 βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 3 Έλληνες και τους 3 Ευρωπαίους τεχνοκράτες για να δικαστούν για το κακούργημα «της απλής συνέργειας από κοινού σε απιστία στην υπηρεσία κατά του Δημοσίου, με το όφελος και τη ζημία να υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ».
Η αρχική κατηγορία που αντιμετώπιζαν οι 6 εμπειρογνώμονες ήταν για απιστία (και για αυτή είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με το πρώτο βούλευμα που αναιρέθηκε), όμως τώρα οι δικαστές
προχώρησαν στην επιτρεπτή (και ευνοϊκότερη για τους κατηγορουμένους) μεταβολή της κατηγορίας από απιστία σε απλή συνέργεια στην απιστία.
Σχολιάζοντας το νέο παραπεμπτικό βούλευμα, νομικοί κύκλοι λένε ότι οι δικαστές αναγνώρισαν ότι η απόφαση για τη διαχείριση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ ανήκε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν ακαταδίωκτο.
Συνεπώς, οδεύουμε σε μια δίκη για τους απλούς συνεργούς, την ώρα που οι φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί δεν θα λογοδοτήσουν.
Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν ξανά στον Άρειο Πάγο, διεκδικώντας την αναίρεση και του δεύτερου παραπεμπτικού βουλεύματος.
Η αναίρεση του πρώτου βουλεύματος
Μετά από αίτημα των 6 τεχνοκρατών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε ασκήσει αναίρεση και τελικώς το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναίρεσε το πρώτο βούλευμα παραπομπής σε δίκη.
Ο κ. Βουρλιώτης, στο σκεπτικό του που υιοθετήθηκε από τους αρεοπαγίτες, έλεγε πως εκείνο το βούλευμα έπασχε λόγω «έλλειψης αιτιολογίας», αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».
Συγκεκριμένα της διάταξης του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, βάσει της οποίας:
«Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014)».