Την περασμένη Πέμπτη, 22 Μαρτίου, η μετοχή της Euromedica έκλεισε με άνοδο 6,87%. Η ενίσχυση της τιμής στην εισηγμένη εταιρία του υπερχρεωμένου ομίλου Λιακουνάκου, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, συντελέστηκε με μία και μόνο αγοραπωλησία. Κατά δήλωσή της προς τις εποπτικές αρχές, η Αναστασία Κατσαρού ήταν εκείνη που πλήρωσε… 1,4 ευρώ για να αποκτήσει και τα 10 «κομμάτια», που ήταν όλη κι όλη η συναλλακτική δραστηριότητα της εταιρίας στη συγκεκριμένη χρηματιστηριακή συνεδρίαση.

Ενδεχομένως σε πολλούς, αυτό το ονοματεπώνυμο να μην λέει απολύτως τίποτα. Όμως η Αναστασία Κατσαρού δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο που ήρθε από του πουθενά στη Euromedica. Πρόκειται για τη… Νατάσα Λιακουνάκου. Σύζυγο του άλλοτε κραταιού επιχειρηματία και «εθνικού προμηθευτή» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων Θωμά Λιακουνάκου. Ο οποίος, εκτός από τα ανοικτά δικαστικά μέτωπα που αφορούν τα εξοπλιστικά, έχει να αντιμετωπίζει και τον επαπειλούμενο επιχειρηματικό του εξοστρακισμό, λόγω των «κόκκινων» δανείων.

Ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος , η κ. Νατάσα Λιακουνακου και ο Λάκης Γαβαλάς

Για την πολυφωτογραφημένη σύζυγο του επιχειρηματία (από τον δεύτερο γάμο του) η αγοραστική παρέμβαση της περασμένης Πέμπτης, ήταν η δεύτερη στη σειρά. Μια μέρα νωρίτερα είχε αποκτήσει 9.094 μετοχές, έναντι τιμήματος 1.182,22 ευρώ. Απορροφώντας μάλιστα το 93,1% του όγκου των συναλλαγών στη μετοχή, η οποία έκλεισε με άνοδο 3,97%. Στις 23 Μαρτίου η Νατάσσα Λιακουνάκου έδωσε και πάλι το «παρών» της, αγοράζοντας 9.936 μετοχές για τις οποίες πλήρωσε 1.490,04 ευρώ. Αυτήν τη φορά απορρόφησε όλη την προσφορά που υπήρξε στη μετοχή, με την τιμή της να κλείνει με ημερήσια κέρδη 7,14%.

Παραμένει άγνωστο το γιατί η γυναίκα του «κατακόκκινου» επιχειρηματία αποφάσισε ξαφνικά να «παίξει» στη μετοχή της Euromedica. Το ότι τοποθέτησε όλα κι όλα 2.673,66 ευρώ συνολικά, για να πάρει 19.040 μετοχές, δηλαδή το 0,09% περίπου της εταιρίας, δείχνει ότι το οικονομικό διακύβευμα είναι αμελητέο. Συνεπώς τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι αρκετά: Πήρε άραγε από μόνη της αυτήν την πρωτοβουλία; Είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή ή «επιστρατεύθηκε» στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής; Πρόκειται για ορισμένες μεμονωμένες κινήσεις ή θα υπάρξει συνέχεια στις αγορές μετοχών; Μπορεί η είσοδός της στο μετοχολόγιο της εισηγμένης εταιρίας να μην έχει κάποια στόχευση; Να έβαλε έστω κάποια ψίχουλα, διακινδυνεύοντας να λοιδορηθεί για αυτό, χωρίς να περιμένει κανένα απολύτως αντίκρισμα;

Mέ βάση τα πολύ λίγα λεφτά που χρησιμοποιήθηκαν, είναι πασιφανές ότι οι όποιες μελλοντικές υπεραξίες, δεν μπορεί να έχουν παρά ήσσονος σημασίας κεφαλαιακά κέρδη. Ως εκ τούτου, η πραγματική στόχευση θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες παραμέτρους. Όπως για παράδειγμα η χρηματιστηριακή αξία της Euroromentica. H εισηγμένη εταιρία έχει εξαιρετικά περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα και στις περισσότερες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, δεν κάνει καμία πράξη. Πριν από τις αγορές της Νατάσσας Λιακουνάκου, η μετοχή ήταν στα 0,126 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, βρισκόταν στα 2,7 εκατ. ευρώ. Οι αγορές που έγιναν, έφεραν τη σημαντική άνοδο των τιμών και πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Euromedica αναρριχήθηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με 2.673,66 ευρώ που διατέθηκαν από τη σύζυγο του Θωμά Λιακουνάκου χρηματοδοτήθηκε μια αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Euromedica, κατά…1,2 εκατ. ευρώ.

Λιακουνάκος
Ο Θωμάς Λιακουνάκος με τη σύζυγό του Νατάσα

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των ιδιωτικών παροχών υπηρεσιών υγείας έχει βεβαίως εξέχουσα σημασία στο όλο το πλέγμα των εξελίξεων με φόντο τη Euromedica. Μόλις πρόσφατα το αμερικανικό Fund Farralon capital, συμφώνησε να εξαγοράσει 185 εκατ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια της εταιρίας έναντι περίπου 35 εκατ. ευρώ. Παίρνοντας μαζί αυτά και σημαντικής αγοραίας αξίας περιουσιακά στοιχεία της Euromedica. Tα δάνεια εκχωρήθηκαν από τις τρείς συστημικές τράπεζες, χωρίς σε αυτές να συμμετέχει η τράπεζα Πειραιώς που εξακολουθεί να έχει στο χαρτοφυλάκιό της, μεγάλες δανειακές απαιτήσεις από την εταιρία.

Παρά ταύτα η Euromedica ακόμα μέχρι σήμερα, ελέγχεται μετοχικά κατά 68% από τον Θωμά Λιακουκάκο, κυρίως μέσα από ένα πλέγμα εταιριών δικών του συμφερόντων, όπου η ΑΧΟΝ συμμετοχών έχει την πρωτοκαθεδρία. Η συμμετοχή αυτή, πιθανότατα παραμένει δεσμευμένη, καλύπτοντας δανειακά ενέχυρα, αλλά κατά τα φαινόμενα τα δικαιώματα ψήφου δεν έχουν μεταβληθεί… Ποσοστό 8,3% στη Euromedica κατέχει το Farralon Capital, στο στελεχιακό δυναμικό του οποίου ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες ο Τάκης Δουμάνογλου. Δεξί χέρι παλαιότερα του Θωμά Λιακουνάκου στην AXON. Η οποία εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης από το χρηματιστήριο, λόγω αδυναμίας να δημοσιοποιήσει λογιστικές καταστάσεις. Εταιρίες συμφερόντων του Θωμά Λιακουνάκου ελέγχουν το 68,5% του ομίλου της ΑΧΟΝ, θυγατρική του οποίου είναι η Euromedica. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το μετοχικό αυτό κουβάρι θα ξεκαθαρίσει, με τον επιχειρηματία να τίθεται εκτός μάχης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προδικαστεί, με τα τρέχοντα δεδομένα.

Στις 17 του μηνός του ερχόμενου Απριλίου, η ΑΧΟΝ Συμμετοχών συγκαλεί Γενική Συνέλευση, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει αποθεματικά 33,9 εκατ. ευρώ και να προχωρήσει επιπρόσθετα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 14 εκατ. ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών θα παραχωρηθούν δωρεάν μετοχές στους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα έχουν και το δικαίωμα προτίμησης στην κεφαλαιακή αύξηση. Η ανακοίνωση της εταιρίας λέει ότι oι βασικοί μέτοχοι (δηλαδή ο Λιακουνάκος) θα αποφασίσουν στη γενική συνέλευση αν θα μπουν στην ΑΜΚ καθότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από άλλους επενδυτές… Αν όντως αυτό συμβεί και οι «στρατηγικοί εταίροι» καλύψουν όλη την αύξηση κεφαλαίου, τότε θα φτάσουν να κατέχουν το 26% στην ΑΧΟΝ , με την πλειοψηφία να παραμένει στο έλεγχο της πλευράς Λιακουνάκου… Ερώτημα όμως αποτελεί αν με όλα αυτά η ΑΧΟΝ θα καταφέρει να αποφύγει την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως ζητάει με δικαστική προσφυγή της η Τράπεζα Πειραιώς και η οποία θα συζητηθεί στις… 19 Απριλίου. Δύο μέρες μετά από τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ΑΧΟΝ. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί αν οι «στρατηγικοί εταίροι» όντως υφίστανται, ή αν αποτελούν τακτικό ελιγμό από την πλευρά του Λιακουνάκου. Βεβαίως, η άνοδος της αποτίμησης της Euromedica, ως «ασημικού» του ομίλου της ΑΧΟΝ, μπορεί να έχει αυξημένο «ειδικό βάρος» στα όσα διαδραματίζονται.

Θωμάς Λιακουνάκος
Θωμάς Λιακουνάκος

Λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Θωμάς Λιακουνάκος έμεινε για ένα εξάμηνο στη φυλακή. Βγήκε το Μάρτιο του 2016 φορώντας το ειδικό «βραχιολάκι» εντοπισμού. Τον περσινό Μάρτιο απελευθερώθηκε από το… «βραχιολάκι», αφού έδωσε εγγύηση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Έκτοτε, κάνει σποραδικές δημόσιες εμφανίσεις, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και στενούς του φίλους, ενώ έχει και πιο ενεργό συμμετοχή σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις του. Ακόμη βεβαίως είναι σε ισχύ η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι συμβαίνει με τον Θωμά Λιακουνάκο; Η «μάχη χαρακωμάτων» για το Ιασώ και η «φιλική» εξαγορά δανείων της Εuromedica