ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θολώνει το σενάριο της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια ο νέος επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα. Προσθέτει, επίσης, ότι η όποια εξέλιξη με το θέμα του χρέους θα έχει άμεση σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Το πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στο σωστό δρόμο» τονίζει προσθέτοντας ότι μέσω της επιτήρησης «θα αποφευχθούν πισωγυρίσματα σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα νομοθετηθούν το τρέχον διάστημα και θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο κ. Φάιλμπριφ.
«Αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί. Θα χρειαστεί κάτι μεταξύ μιας κανονικής και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος» δηλώνει στα ΝΕΑ.
«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Η κρίση έχει διαρκέσει αρκετά περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, τα δάνειά της είναι αρκετά υψηλότερα, τα προγράμματα προσαρμογής συνοδεύθηκαν από περισσότερη ένταση, υπήρξαν τα προβλήματα το 2015, οπότε είναι λογικό να έχει χώρα διαφορετική μεταχείριση από τους πιστωτές της» συμπληρώνει..
«Η ενισχυμένη εποπτεία θα εφαρμοστεί στα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα αλλά κάποιου είδους εποπτεία θα υπάρχει μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των δανείων» τονίζει ο Ολλανδός πολιτικός.
Όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης σημειώνει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα προληπτικό πρόγραμμα. Μπορεί να το ζητήσει. Ο ασφαλέστερος τρόπος εξόδου είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι κάποιας μορφής αιρεσιμότητα».
Όσον αφορά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους τονίζει ότι το πιο σημαντικό αφορά «την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF» και όπως εξηγεί «όταν η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή, τότε η επέκταση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη».
Στέλνει επίσης μήνυμα ότι «τα προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν στην ώρα τους, στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».