ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το προφανές πρόβλημα (το οποίο βέβαια στο Μαξίμου επιχειρούν να υποβαθμίσουν, αλλά είναι φανερό πως δεν τους βγαίνει) είναι αυτό της οικονομίας. Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση είχε πραγματικά πιστέψει πως όλα πάνε καλά και θα μπορούσε να γίνει το προνομιακό της πεδίο αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, στη λογική “εμείς τα καταφέραμε, βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια”. Αμ δε! Όπως καθίσταται όλο και πιο σαφές, η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν θα είναι “καθαρή”, αλλά θα συνοδεύεται από μία εποπτεία τόσο αυστηρή, που θα είναι… σαν να έχουμε μνημόνιο. Αυτό το “χάπι” δύσκολα θα μπορέσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να το κάνουν ευκολόπιοτο, αφού άλλα έχουν υποσχεθεί και άλλο τελικά θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο – όχι πως θα είναι η πρώτη φορά, δηλαδή…
Όμως τα πραγματικά σοβαρά προβλήματα έρχονται απ’ έξω. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει… απασφαλίσει και απειλεί θεούς και δαίμονες, έχοντας ήδη κατακτήσει την Αφρίν και βάζοντας στο μάτι και το Ιράκ, ενδεχομένως και το Αιγαίο (άλλωστε ποτέ δε… συμπάθησε ιδιαίτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης). Δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στην Αδριανούπολη εδώ και τρεις εβδομάδες για μία υπόθεση που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε λήξει σε πέντε λεπτά. Οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας προχωρούν, αλλά οι αντιδράσεις από τους πολίτες και των δύο χωρών είναι έντονες. Και σύντομα, τον ερχόμενο Ιούνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να τοποθετηθεί για το αν η ΠΓΔΜ και η Αλβανία μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ (και τον Ιούλιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ).
Όσον αφορά στην Τουρκία, η Ελλάδα προσβλέπει στους συμμάχους της στην Ευρώπη για να αναχαιτίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Όμως η Ευρώπη έχει πολλά πάρε-δώσε με την Άγκυρα, και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις μαζί της. Το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών που καταδικάζει τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των δύο στρατιωτικών έδωσε το στίγμα των Βρυξελλών: να στηλιτεύσουμε τη στάση της Άγκυρας, αλλά να μην έρθουμε σε ρήξη μαζί της. Γιατί όχι μόνο θα χάσουμε τα προνόμια των συναλλαγών μαζί της, αλλά θα κινδυνεύσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία για το μεταναστευτικό και να γεμίσει και πάλι η Ευρώπη από Σύρους πρόσφυγες…
Έτσι, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Σύνοδος της Βάρνας, όπου Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν με τον Ταγίπ Ερντογάν και θα τον δελεάσουν με τα 3 δισ. ευρώ που δίνει η ΕΕ για το μεταναστευτικό, όμως ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει από την πλευρά του το ζήτημα του “ξεπαγώματος” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της κατάργησης των θεωρήσεων στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες. Το κλίμα είναι τεταμένο και οι συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι ένα πραγματικό ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα επιχειρήσει αναμφίβολα να… στρίψει δια της Novartis και ενδεχομένως δια της συνταγματικής αναθεώρησης για να χρυσώσει το χάπι, όμως το να διατηρηθεί η συνοχή της μέσα από τόσο σοβαρά ζητήματα θα αποδειχθεί μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έξαλλος ο Καμμένος με τους οπλίτες που κακοποίησαν σκύλο-Έρχονται βαριές «καμπάνες»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνωστισμός στα συμβολαιογραφικά γραφεία: Σπεύδουν για μεταβιβάσεις ακινήτων εν όψει των νέων αντικειμενικών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τα stress tests – Οι προετοιμασίες των ελληνικών τραπεζών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurobank: Σε ένα εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης το νέο κέντρο private banking
- Φοροδιαφυγή: Mείωση φόρων φέρνουν τα υπερέσοδα – Οι προτεραιότητες της επόμενης 3ετίας
- Υπουργείο Εργασίας: Ευρύ πλέγμα δράσεων για υγεία και ασφάλεια – Καραγκούνης: Έμφαση στην πρόληψη ατυχημάτων
- Τρώγεται η τέχνη; Σοκολάτες, δημητριακά, λαρδί και μπανάνες προς βρώση και έκθεση