Σε ταχείες κινήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ, αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση Φραγκιαδάκη σε μια προσπάθεια να μην ακυρωθούν τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και η οποία οδήγησε στην πλήρη απεξάρτηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να προσδιοριστούν εντός των επόμενων ημερών, αμέσως μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για την προηγούμενη οικονομική χρήση. Ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ρυθμό ταχύτερο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 5,2 δις ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου.

Ο μηδενισμός του ELA ήδη από τις αρχές του 2018, μετά και την επιτυχή έκδοση του 3ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2017, καταγράφεται στα θετικά της διοίκησης της ΕΤΕ, η οποία ήταν η πρώτη που οδήγησε επιτυχώς την έξοδο της τράπεζας στις αγορές, επιτυγχάνοντας απαγκίστρωση της τράπεζας από την εξάρτηση του ευρωσυστήματος μέσω του ακριβού ELA. Το ομόλογο με απόδοση 2,9% προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 110 θεσμικών επενδυτών και η έκδοση αποτέλεσε σημείο καμπής για την αποδέσμευση της τράπεζας από τον ELA, που στα τέλη του 2016 ανήρχετο στα 5,5 δις ευρώ.

Στις άμεσες κινήσεις το επόμενο διάστημα είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο με την Exin, οδεύει προς τα κινεζικά χέρια, με τον όμιλο της Fosun, να αποκτά το πλεονέκτημα, μετά και την ανανέωση του ενδιαφέροντός του για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Οι κινήσεις αυτές φέρονται να έχουν την υποστήριξη του εποπτικού μηχανισμού του SSM, ο οποίος είναι και αυτός που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της διοίκησης.

Η ανακοίνωση του κινεζικού ομίλου να επανεξετάσει την προσφορά του για την εξαγορά της εταιρείας, με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του 2017, ερμηνεύεται από την αγορά ως πρόθεση βελτίωσης του τιμήματος. Μια τέτοια εξέλιξη εφόσον επαληθευθεί μειώνει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε το ναυάγιο με την Exin, η ανάδειξη της οποίας ως πλειοδότη ήταν προφανής επιλογή, με βάση την υψηλή προσφορά που είχε καταθέσει.

Την προοπτική βελτίωσης του προσφερόμενου τιμήματος ευνοεί η θετική πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής και η αύξηση κατά 28% της κερδοφορίας για το 2017. Με βάση τα αποτελέσματα για την προηγούμενη οικονομική χρήση τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 73,9 εκατ. ευρώ και σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκαν σε 71,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 23,5% σε σχέση με το 2016. Τα ενοποιημένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 2% και διαμορφώθηκαν σε 623,5 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα κατά 9,6% είναι και τα ίδια κεφάλαια του ομίλου το ύψος των οποίων ανήλθε σε 818,9 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από την Εθνική Ασφαλιστική και τη Banca Romaneasca, που αποτελούν τις βασικές εκκρεμότητες του σχεδίου αναδιοργάνωσης – έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Vojvodjanska Banka – θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά περίπου 1,7 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET1) ανήλθε σε 16,8% και σε 16,6% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη θετική κεφαλαιακή επίπτωση από τις αποεπενδύσεις από την Εθνική Ασφαλιστική, Banca Romaneasca, Vojvodjanska Banka και S.A.B.A.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Γ. Ζησιμάτος παρουσιάζει στο mononews.gr το επενδυτικό πλάνο για τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεπτές ισορροπίες: Σφίγγουν τον κλοιό οι δανειστές για την ελληνική «έξοδο»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απογοήτευση στην αγορά για την κατανάλωση – Που στρέφονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη