• LIFE&STYLE

    Γιατί οι γυναίκες στην Κίνα δεν ξυρίζονται

    • NewsRoom


    Το θέμα της ύπαρξης τριχοφυΐας στην περιοχή της μασχάλης των γυναικών της Κίνας έχει προχωρήσει με έντονους ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία το μεγαλύτερο του γυναικείου πληθυσμού της Κίνας αφήνει την τριχοφυΐα της συγκεκριμένης περιοχής όπως είναι φυσικά. Όλα ξεκίνησαν όταν η Κινέζα φεμινίστρια Xiao Meili, ξεκίνησε έναν διαγωνισμό για την καλύτερη φωτογραφία που θα έβγαινε με γυναικείες μασχάλες με κανονική τριχοφυια, δηλαδή χωρίς να τις έχουν ξυρίσει. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο της χώρας το Weibo, στο οποίο κοινοποιήθηκαν και όλες οι επίμαχες φωτογραφίες. Η απήχηση του διαγωνισμού ήταν τεράστια και οι υποψήφιες με τον τρόπο αυτό πήραν θάρρος για την προτίμηση τους αυτή.

    Το θέμα της αισθητικής στην Κίνα δεν φαίνεται πως δεν απασχολούσε και ιδιαίτερα τις γυναίκες, ενώ το να μην ξυρίζεσαι δεν θεωρούνταν ντροπή όπως συμβαίνει σήμερα. καθώς θεωρείται ότι το να ξυρίζεσαι είναι προνόμιο μόνο των οικονομικά ισχυρών γυναικών ή γενικότερα εκείνων που έχουν κάποιο κοινωνικό κύρος.

    Η κατάσταση αυτή στην Κίνα φαίνεται να ξεκινάει από την εποχή του Κομμουνισμού, κατά την οποία η χώρα ήταν τελείως αποκλεισμένη από όλα τα ξενόφερτα πρότυπα της Δύσης, όπως αυτό του ξυρίσματος που ξεκίνησε να γίνεται ο κανόνας των γυναικείων προτύπων από τις αρχές τις δεκαετίας του ’50 μέχρι τα τέλη του ’70. Εξαιτίας αυτού λοιπόν η Κίνα μόνο τα τελευταία 20 χρόνια άρχισε να εμφανίζει κάποια προσαρμογή στην “μόδα” του ξυρίσματος, ωστόσο φαίνεται πως αποτελεί βασικό προνόμιο περισσότερο για τις νεότερες και οικονομικά ισχυρότερες γυναίκες της Κίνας.

    maxresdefault

    Η Xiao Meili, δίνει την μάχη της ως προς την “αποποινικοποίηση” της αξύριστης μασχάλης στις γυναίκες, καθώς θεωρεί ότι το θέμα αυτό πρόκειται για μια ακόμη μορφή της ανισότητας των φύλων. Η ίδια πιο συγκεκριμένα, αναρωτιέται γιατί μια συνήθεια που είναι επιτρεπτή για τον αντρικό πληθυσμό συμβαίνει να μοιάζει κατακριτέο για τον γυναικείο αντίστοιχα.

    Πολλοί είναι αυτοί βεβαίως που θεωρούν πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ελάχιστης σημασίας, ειδικότερα σε μια χώρα που οι βιασμοί και η καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων αποτελούν μια καθημερινότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του U.N το 2013, σχεδόν οι μισοί από όλο τον αντρικό πληθυσμό της Κίνας έχουν κακοποιήσει με κάποιο τρόπο τις γυναίκες, ακόμη το ένα πέμπτο του πληθυσμού αυτού, φαίνεται να έχει φτάσει στον βιασμό μιας γυναικάς. Η θέση της γυναίκας στην Κίνα δυστυχώς παραμένει φανερά υποβιβασμένη και η Xiao Meili μαζί με την βοήθεια άλλων φεμινιστριών δίνουν μάχη για να αντιστρέψουν την κατάσταση, έστω και με το να μην ξυρίζουν τις μασχάλες τους, προσπαθώντας να καταρρίψουν έτσι κάποια από τα γυναικεία πρότυπα καταπίεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ