ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον Δρ. Σταμάτιο Κριμιζή, ακαδημαϊκό – διαστημικό επιστήμονα, με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας επέλεξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς για τη θέση του προέδρου του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ).
Ο γεννημένος το 1938 στον Βροντάδο της Χίου καταξιωμένος επιστήμονας στη σύντομη ομιλία του κατά την παρουσίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΔΟ χθες, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) στηλίτευσε την κακοδαιμονία της φυλής, την αδυναμία των Ελλήνων να λειτουργήσουν ως ομάδα και υποσχέθηκε πως ο νεοσύστατος διαστημικός Οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για τη λειτουργία του, ξεπερνώντας τις ελληνικές αδυναμίες και λειτουργώντας με ήθος, διαφάνεια και αξιοκρατία.
Το διοικητικό του ΕΛΔΟ πλαισιώνουν καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, στρατιωτικοί και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hellas Sat, ιδιοκτήτριας των ομώνυμων δορυφόρων, στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.
Διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Πιλαφτσής, στρατιωτικός, απόφοιτος Σχολής Ικάρων, Τμήμα Ιπταμένων με MA in Diplomatic Studies, Westminster, London και MSc Γεωπληροφορικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος μεταξύ άλλων συμμετείχε στη διαχείριση προγράμματος στρατιωτικών δορυφόρων Helios-2.
Ο ΕΛΔΟ έχει ως αντικείμενο την εξειδίκευση και υλοποίηση της πολιτικής της χώρας στο διάστημα καθώς και τη διαχείριση εθνικών έργων που αφορούν σε διαστημικές τεχνολογίες. Η λογική της δημιουργίας του αφορά την ανάγκη της συγκέντρωσης της δραστηριότητας περί των διαστημικών υπηρεσιών και εφαρμογών που αγγίζουν τόσο τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα. Όπως είπε ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής η συζήτηση για τη δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, ενώ να σημειωθεί ότι ανάλογοι οργανισμοί λειτουργούν εδώ και χρόνια σε όλες τις προηγμένες χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η αναλογία του intern of investment (επιστροφή της επένδυσης) του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7.».
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο οποίος εργάστηκε για τη δημιουργία του νεοσύστατου Οργανισμού, μίλησε «για πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς θα υπάρξει διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος και των εφαρμογών τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».
Στο παρασκήνιο της χθεσινής εκδήλωσης δεν έλειψε η κριτική για τις επιλογές του ΥΠΗΠΤΕ στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία αποδόθηκε στο ότι με τη δημιουργία του ΕΛΔΟ θα απολέσουν τη δύναμή τους άλλοι οργανισμοί που σήμερα έχουν στην ευθύνη τους τμήματα της διαστημικής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα κριθεί από το αποτέλεσμα.
Το θετικό είναι ότι ξεκινά από το μηδέν. Η μόνη του «προίκα» είναι οι άνθρωποι που έχουν τεθεί επικεφαλής, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν όλη τη διάθεση να συμβάλλουν και στην επιστροφή νέων επιστημόνων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω της κρίσης, αναζητώντας εργασία. Το στοίχημα είναι τα στελέχη αυτά να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που έχουν να αντιμετωπίσουν σε ένα περιβάλλον δημοσίου τομέα (π.χ. στελέχωση, κονδύλια, αυτονομία στις αποφάσεις) όπου τα πάντα κινούνται αργά και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (Πτυχίο Φυσικής, 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. 1963, διδακτορική διατριβή 1965) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Προς τιμήν του, το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε τον αστεροειδή 8323 «Κριμιζής».
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν, επίσης, οι Βασίλειος Αναστασόπουλος Καθηγητής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Βασίλειος Κωστόπουλος, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, Τμήμα Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γεώργιος Μαντζούρης απόφοιτος Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Τμήμα Μαχίμων, MSc Systems Engineering και MSc Astronautical Engineering, US Naval Postgraduate School και Αθανάσιος Πότσης, Διδάκτωρ Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Την εκδήλωση παρουσίασης του ΕΛΔΟ παρακολούθησαν επίσης οι μαθητές του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – Μαρασλείου, οι οποίοι είχαν κερδίσει πέρυσι την πρώτη θέση στο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece» – διαγωνισμό στον οποίο μετέχουν και φέτος – μαζί με τους καθηγητές τους. Όπως ανακοινώθηκε το ΥΨΗΠΤΕ θα αναλάβει τα έξοδα της συμμετοχής τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Διαδηλώσεις γιατί μασκοφόροι έκαψαν χριστουγεννιάτικο δέντρο – Καλούν να προστατευτούν οι μειονότητες(Βίντεο)
- American Airlines: Διέκοψε όλες τις πτήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος
- Αθήνα προς Άγκυρα για ΑΟΖ: Η Συρία είναι σε μεταβατική κατάσταση – Δεν νομιμοποιείστε για συμφωνίες
- Κίνηση τώρα: Νέο κύμα καθυστερήσεων στην Αττική οδό