Ο πλειστηριασμός από την Alpha Bank της βίλας του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι ήταν μία πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι τα ελληνικά assets μπορούν πλέον να προσελκύσουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές και να πωληθούν σε ικανοποιητικές τιμές. Ο χθεσινός πλειστηριασμός των ξενοδοχείων Lakitira στην Κω έρχεται να επιβεβαιώσει πως πράγματι, τα ελληνικά assets έχουν ισχυρή δυναμική, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνικές τράπεζες που τα έχουν ως ενέχυρα.

Εν προκειμένω, κερδισμένη από τη διαδικασία του πλειστηριασμού των ξενοδοχείων Lakitira βρήκε η Eurobank, αφού κατάφερε να πουλήσει τις εξασφαλίσεις της με premium της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία διαδικασία η οποία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, με τον όμιλο Atlantica Hotels του Κύπριου επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη (σε συνεργασία με την TUI) να πλειοδοτεί τελικά με προσφορά 62,9 εκατ. ευρώ και να “προσπερνά” τον όμιλο Atrium Hotels, την Dell Touristic, την H Hotels της οικογένειας Χατζηλαζάρου, την Bodbel Φασουλής, και την Thomas Cook. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, πλην του ομίλου Atlantica, υπέβαλαν προσφορές περί τα 51-52 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τις αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναφορικά με τις πτωχευμένες επιχειρήσεις, οι απαιτήσεις της Eurobank από οφειλές της εταιρείας (που ανέρχονται σε 47,5 εκατ. ευρώ) θα ικανοποιηθούν με το 65% της τιμής του πλειστηριασμού, συν επιπλέον μη λογιστικοποιημένους τόκους, εφόσον περισσεύουν χρήματα μετά την ικανοποίηση των υπολοίπων πιστωτών (Δημόσιο, ταμεία, εργαζόμενοι, προμηθευτές).

Η επιτυχία αυτή αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο όχι μόνο για τις Alpha Bank και  Eurobank, αλλά και για τις άλλες ελληνικές τράπεζες, καθώς δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της είσπραξης οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια που παραμένουν σε εκκρεμότητα για χρόνια. Πρόκειται άλλωστε για δυο εμβληματικές περιπτώσεις, καθώς

  1. στην Alpha Bank ο τέως ιδιοκτήτης Σταύρος Ψυχάρης προσπάθησε να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό τουλάχιστον 2 φορές χωρίς όμως αποτέλεσμα
  2. η Eurobank βρισκόταν επί χρόνια σε δικαστική διαμάχη με την οικογένεια Ανδριόπουλου για την τύχη της Lakitira, με την τελευταία να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βάλει εμπόδια στη διαδικασία του πλειστηριασμού, χωρίς όμως να καταφέρει να αποτρέψει το αναπόφευκτο. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως όταν οι τράπεζες αναλαμβάνουν πιο ενεργητικό ρόλο σε τέτοιες υποθέσεις, εν τέλει δικαιώνονται.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική και για τους περίπου 600 εργαζομένους στο ξενοδοχείο, οι οποίοι βλέπουν την επιχείρηση να βγαίνει από το αδιέξοδο, και μάλιστα εγκαίρως, ώστε να προλάβει την ζωτικής σημασίας θερινή σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Εθνική – Eurobank: «Αγκάθι» για την οικονομία χαμηλή κατανάλωση και υπερφορολόγηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: Αυτό είναι το νέο έντυπο Ε3 για τους φορο-ελέγχους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς του ελληνικού χρέους από τον ESM