Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι αποδοχές των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Τα οριζόντια μέτρα στο χώρο του φαρμάκου οδήγησαν μεν σε απώλειες θέσεων εργασίας, όμως οι μισθοί παραμένουν σε εξαιρετικά επίπεδα, με τα ωρομίσθια να είναι διπλάσια από το μέσο όρο της χώρας.

Ειδικότερα, όπως δείχνει η μελέτη με τίτλο «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα- Γεγονότα και Στοιχεία 2017», η απασχόληση στο στενό πυρήνα της εγχώριας παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, διαμορφώθηκε στα 15,5 χιλ. άτομα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, μειωμένη κατά -6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 .

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Διεθνή Τυποποιημένη Ταξινόμηση της Εκπαίδευσης (ISCED) για το 2016, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων ήταν πολύ υψηλό, με το 64% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν στον κλάδο της μεταποίησης το ποσοστό ήταν 35,0% και στο σύνολο της οικονομίας 22,7%, γεγονός που αναδεικνύει την υψηλή εκπαιδευτική κατάρτιση των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων. Η διαφορά αυτή δείχνει τη σημασία της εγχώριας παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων ως ανασχετικό κλάδο στο brain drain της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο επανειλημμένα έχουν τονίσει οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Όσον αφορά στην απασχόληση σε Ισοδύναμα Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ)*, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κατέγραψε κάμψη κατά -2,8% την περίοδο 2010- 2016, έναντι ισχυρής κάμψης στον κλάδο της μεταποίησης -25,5%, ενδεικτικό της ανελαστικότητας στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, το συνολικό μισθολογικό κόστος την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά -7% έναντι πολύ μεγαλύτερης υποχώρησης στον κλάδο της μεταποίησης (-36,6%) .

Το υψηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, το πλήρες ωράριο καθώς και αλλά χαρακτηριστικά των εργαζομένων στον κλάδο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων έχουν διαμορφώσει το μέσο ωρομίσθιο (10,5 ευρώ) σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από το σύνολο της οικονομίας (5,3 ευρώ) και πολύ υψηλότερο από τον κλάδο της μεταποίησης (6,7 ευρώ) .

*υπολογισμός της συνολικής απασχόλησης με την υπόθεση πως όλοι οι εργαζόμενοι απασχολούνται πλήρες ωράριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φως στο… τούνελ στο χώρο του φαρμάκου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανέτοιμοι να ξεκινήσουν την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στη Ξάνθη οι Καναδοί της Aphria

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Τρεις μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία