ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα επικεντρώθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παρ’ όλα αυτά, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), ο κ. Μεγάλου εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μεγάλου, το οικονομικό κλίμα στη χώρα φαίνεται πως βελτιώνεται καθώς «το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν βελτιωθεί, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε σε σημαντικό ποσοστό, τη στιγμή που προβλέπεται ανάπτυξη 2-2,2% για φέτος».
Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε ακόμη προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Έχουμε πλάνο με τον SSM να μειωθούν τα NPLs και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο σχέδιο. Νομίζω πως θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό το σχέδιο».
Αναφορικά με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ο κ. Μεγάλου διευκρίνισε πως «υπάρχει αγορά για τα NPLs. Θα πουλήσουμε το πρώτο πακέτο δανείων σύντομα. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είμαι αισιόδοξος».
Ο κ. Μεγάλου συνέχισε την ομιλία του, τονίζοντας πως «το σύστημα e-πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει και είμαι ήδη πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά του. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε και στην Ελλάδα ως επενδυτική επιλογή, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλες οι τράπεζες χρηματοδοτούνται από τον ELA, εκτός από μία, και ότι για πρώτη φορά βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα μετά από χρόνια. Σημείωσε, δε, πως οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και ότι η περαιτέρω ενίσχυση των θέσεών τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε στο νέο περιβάλλον της ψηφιοποίησης και του fintech». Σύμφωνα με εκτίμησή του, όλες και οι τέσσερις ελληνικές συστηματικές τράπεζες είναι σε θέση να προσαρμοστούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καραμούζης: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Προβόπουλος: «Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να προληφθεί η μεταρρυθμιστική κόπωση»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε Έλληνα εφοπλιστή το ποσοστό που κατείχε η HSH Nordbank στην FSL Trust
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώργος Φλωρίδης: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφτηκε το Σπίτι του Παιδιού
- Τραμπ: Εκβιάζει την ΕΕ με δασμούς αν δεν αγοράσει περισσότερο αέριο και πετρέλαιο
- Πώς να προλάβουμε τα παιδικά ατυχήματα την περίοδο των γιορτών
- Μελόν – Φον ντερ Λάιεν: Συζήτησαν για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τον τομέα αυτοκινήτου