ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
1. Κωνσταντίνα Καραχάλιου – Ατομική έκθεση “Μικρές προσωπικές ιστορίες” στην Αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης
Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1 Μαρτίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης η πρώτη ατομική έκθεση της Κωνσταντίνας Καραχάλιου με τίτλο “μικρές προσωπικές ιστορίες”. Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων δουλεμένα με ακρυλικά και μολύβια σε καμβά.
Απόσπασματα από το κείμενο του καταλόγου:
«… Η Κωνσταντίνα Καραχάλιου δουλεύει με ακρυλικό, μολύβια, ξηροπαστέλ και λαδοπαστέλ σε καμβά, με τρόπο τέτοιο ώστε το αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση της ακουαρέλας. Και αυτό γιατί θέλει να κινείται ελεύθερη ανάμεσα στο χώρο της παράστασης και της αφαίρεσης, επιλέγοντας κάθε φορά σε ποια περιγραφικά στοιχεία θα δώσει σημασία.
Με αφορμή μικρές προσωπικές ιστορίες, στήνει στους καμβάδες της έναν ολόκληρο κόσμο με κύριο θέμα της τα παιδιά και τη σχέση τους με τους ενήλικες. Με τον τρόπο αυτό, θέλει να εμβαθύνει στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας, που είναι ιερές μέσα στην απλότητά τους και αξίζει να μείνουν ζωντανές στην μνήμη μας.
Χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα όπως το κίτρινο, το μωβ ή το φούξια, αποτυπώνει με ευαισθησία και τρυφερότητα μοναχικές στιγμές παιδιών και την φροντίδα που δέχονται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Βασικό χαρακτηριστικό στα έργα της είναι η χρήση των γεωμετρικών μοτίβων ως φόντο. Μικρά τετράγωνα ή άλλα σχήματα που θυμίζουν εργόχειρα ή στοιχεία παρμένα από ταπετσαρία, βρίσκονται εκεί, επαναλαμβανόμενα, για να εκφράσουν την όμορφη “ρουτίνα” της καθημερινότητας.
Είναι ταυτόχρονα η βάση που στηρίζει τα έργα της σχηματικά και χρωματικά αλλά και αυτή που στηρίζει συμβολικά και την έννοια της παιδικής ηλικίας για την οποία η ζωγράφος θέλει να μιλήσει στον θεατή. Από την άλλη πλευρά, ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται τη φιγούρα -με το περίγραμμα να την διαχωρίζει από τα γεωμετρικά μοτίβα- είναι τέτοιος ώστε να “σπάει” αυτήν την επανάληψη και να εκφράζει την “μαγεία” της κάθε στιγμής που είναι μοναδική και αιώνια…»
Ήρα Παπαποστόλου, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης
Εγκαίνια:
Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018
19.30
Διάρκεια έκθεσης:
1 Μαρτίου 2018 – 24 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.00
Τετάρτη & Σάββατο: 11.00 – 14.30
Πού:
Αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης
Ηροδότου 5, Κολωνάκι
2. Αντώνης Χαλυβίδης – Ατομική έκθεση “Cruel tutelage” στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση γλυπτικής του Αντώνη Χαλυβίδη με τίτλο: “Cruel tutelage”. Συγκεκριμένα, στην έκθεση θα παρουσιασθεί μια σειρά εννέα γλυπτών στην οποία ο εικαστικός Αντώνης Χαλυβίδης εξερευνά απαξιωμένες βιομηχανικές μορφολογίες τις οποίες απαλλάσσει από την οποιαδήποτε χρηστική τους διάσταση αναδεικνύοντας την αισθητική τους αξία αποσταγμένη.
Ταυτόχρονα όμως, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης και σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του εικαστικού:
«Η κριτική σκέψη εξυπηρετεί την ανάγκη μου για διαρκή τροφοδότηση του νου. Με ετερόκλητου εύρους εμπειρίες ζωής, στις οποίες κυριάρχησε μια ατμόσφαιρα συνεχούς διδαχής, διοχετεύω πλέον τις μνήμες από αυτές τις εμπειρίες σε μια γενεσιουργό δράση”.
Όταν πρωτοδεί κανείς τα έργα του Αντώνη Χαλυβίδη, φτιαγμένα από κατεξοχήν βιομηχανικά υλικά, ίσως βιαστεί να τα κατατάξει στην κατηγορία των μοντέρνων γλυπτών. Κοιτάζοντάς τα όμως προσεκτικότερα θα διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι στην πραγματικότητα οι αναγνώσεις τους κινούνται σε πολλαπλά, διαφορετικά και όχι κατ’ ανάγκην συμβατά, επίπεδα».
Η έκθεση συνοδεύεται από κείμενο της Άννας Στρούλια.
Εγκαίνια:
Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018
19.30
Διάρκεια έκθεσης:
1 Μαρτίου 2018 – 14 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 18.00 – 21.00
Σάββατο: 11.00 – 14.30
Πού:
Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, Κολωνάκι
Πληροφορίες
3. Ειρήνη Γκόνου – Ατομική έκθεση “De Materia Magica” στη Γκαλερί Ευριπίδη
Μια σπάνια εμπειρία συστηματικής μελέτης και μετουσίωσης της ανθρωπολογίας της Τέχνης σε εικαστική πράξη προσφέρει η νέα έκθεση της Ειρήνης Γκόνου “De Materia Magica”, η οποία εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου 2018.
Ο τίτλος της έκθεσης “De Materia Magica” αποτελεί παράφραση του γνωστού έργου βοτανολογίας και φαρμακολογίας του Διοσκουρίδη “De materia medica” που καταγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών της Μεσογείου και αποτέλεσε πηγή άντλησης πολύτιμων πληροφοριών για την ανθρωπολόγο-εικαστικό.
Στα έργα της Ειρήνης Γκόνου τα πανιά και τα χαρτιά είναι εμποτισμένα με φυτικές βαφές. Είναι το ίδιο φυτό που συγχρόνως βάφει και θεραπεύει. Παράλληλα, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο και κυρίως στις χώρες της Νότιας Μεσογείου η γραφή θεωρείται ότι έχει μαγική δύναμη και προστατευτικές ιδιότητες. Xρωματισμένο με τα αποστάγματα από φυτικές ύλες και τις προστατευτικές ιδιότητες από τα “γραμμένα” καλάμια, το αποτρεπτικό πανί μετατρέπεται σε ένα είδος προστατευτικής ασπίδας που κρατάει μακριά κάθε είδους κακές προθέσεις. Τα μεγάλων διαστάσεων αυτά έργα αιωρούνται στον χώρο αναδεύοντας πρωτόγονους φόβους και αγωνίες της συλλογικής μνήμης που καλούνται να κατευνάσουν.
Βιβλία-φυλαχτά, «γραμμένοι» καρποί, μια κηρωμένη πινακίδα, μαγικές κούπες με limoo amani, ένα φύλλο φοίνικα με γραφές, υφασμάτινες θήκες αρωματικής ρητίνης με αποτρεπτικές ιδιότητες, το nyama και διάφορα άλλα μικρά αντικείμενα πλαισιώνουν την έκθεση με το αινιγματικό τους περιεχόμενο αφήνοντας ανοιχτή την εκδοχή για προσωπικές εικασίες και ερμηνείες.
Στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου της έκθεσης, που υπογράφει ο Γιώργης Μαγγίνης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, διαβάζουμε για το έργο της καλλιτέχνιδας:
«Η Ειρήνη Γκόνου δεν παύει να μας ξαφνιάζει με το έργο της. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των συνθέσεων και των εγκαταστάσεών της, τα θαμπά χρώματα, η μικρογραφική – για τους περισσότερους ακατάληπτη – γραφή, οι ξεθωριασμένες υφές, τα παλαιωμένα υλικά και η μικρή κλίμακα δεν προϊδεάζουν τον θεατή – ή μήπως τον μύστη; – για τη δύναμη που κατέχουν. Δεν παραπέμπουν σε ένα δεδομένο πάνθεον συμβόλων μήτε αντιστοιχούν στις εγνωσμένες ατραπούς της ιστορίας της τέχνης. Αντίθετα, κινούνται στο επίπεδο της βαθύτερης μνήμης, αναδιφώντας τα αποθέματα προεκκοσμικευμένων βιωμάτων, τότε που ο κόσμος συνολικά αλλά και κάθε κομμάτι του ήταν εμποτισμένα με ιερότητα. Η Ειρήνη Γκόνου κατασκευάζει μία γλώσσα ιερότητας παντρεύοντας υλικά που μοιράζονται ποικίλοι πολιτισμοί, από τις μαγικές κούπες της Παλαιστίνης μέχρι τις σούτρες των οάσεων κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού».
Εγκαίνια:
Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018
20.00
Διάρκεια έκθεσης:
1 Μαρτίου 2018 – 24 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.30
Τετάρτη: 11.00 – 17.00
Σάββατο: 11.00 – 16.00
Πού:
Γκαλερί Ευριπίδη
Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι
4. Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου – Ατομική έκθεση “Flip moments” – Μολύβια σε χαρτί στη Gallery Genesis
Η Gallery Genesis παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου με τίτλο “Flip moments” Μολύβια σε χαρτί, από την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στις 20:00.
Στην έκθεση “Flip moments” το καρέ αναδεικνύεται στη βασική μονάδα της εικαστικής αφήγησης, η συνέχεια μιας πράξης καταλύεται και οι ζωγραφισμένοι χαρακτήρες, σαν συμμετέχοντας σε ιερή μυσταγωγία, ολοκληρώνουν αργά την κίνησή τους. Παγωμένα στιγμιότυπα απεικονίζουν σώματα εν κινήσει συγκροτώντας ζωγραφικές ενότητες με βαρύτητα αφηγηματική. Μέσα από τα πολλαπλά φρεναρίσματα των διαδοχικών πλαισίων οι αλληλουχίες των εικόνων μετατρέπονται σε εικαστικά σπαράγματα οπτικών ιστοριών και η μετέωρη πράξη σε ασυνέχειες καθίσταται το βιωμένο χρονικό μιας συνάντησης ή ενός αποχωρισμού.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης
Εγκαίνια:
Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018
20.00
Διάρκεια έκθεσης:
1 Μαρτίου 2018 – 24 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.30 – 21.30
Τετάρτη, Σάββατο: 11.30 – 15.30
Πού:
Gallery Genesis
Χάρητος 35, Κολωνάκι
5. Ομαδική έκθεση “Salon @ Kourd” στην Kourd Gallery
Με αυτόν τον τίτλο η Kourd Gallery εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής κλασικών και σύγχρονων καλλιτεχνών της γκαλερί. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Μαρτίου, ώρα 20.00 στην Kourd Gallery. Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 Μαρτίου έως 28 Απριλίου 2018.
Ο ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου σημειώνει:
«Ο τίτλος της έκθεσης θυμίζει τα γαλλικά Salons του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και τον αντίστοιχο «πληθωρικό» τρόπο ανάρτησης των έργων. Στη Kourd Gallery, η ιδέα του Salon αποτελεί στην ουσία μια πρόκληση επαναφοράς ενός παλαιού και ουσιαστικά ξεπερασμένου τρόπου στησίματος, καταρρίπτοντας αρκετούς κανόνες μουσειολογικής ορθότητας. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια πρωτότυπη έκθεση, να νιώσει ότι εισχωρεί στη θαλπωρή ενός φιλότεχνου σπιτιού και εντέλει να απολαύσει, με ένα ασυνήθιστο τρόπο, τα εκτιθέμενα έργα.
Στη γκαλερί δεσπόζει η ξύλινη κατασκευή ως ένα αυτόνομο περιβάλλον που επικοινωνεί με τον εξωτερικό χώρο μέσω των τακτικών ανοιγμάτων, συνδέοντας οπτικά τα προγενέστερα με τα σύγχρονα έργα. Ο διάλογος μεταξύ ανομοιογενών εποχών, ρευμάτων και καλλιτεχνών, επισημαίνει χωρίς περαιτέρω προσπάθεια την κοινή συνισταμένη της ποιότητας και της ομορφιάς. Αναδεικνύει επιπλέον τη συνέχεια μιας διαδικασίας, η οποία πέρα από κινήματα και εποχές εξακολουθεί να είναι λυτρωτική και απολαυστική ταυτόχρονα τόσο για τον δημιουργό, όσο και για τον θεατή.
Μέσα από την φαινομενική απομόνωση αλλά και την ταυτόχρονη συντροφικότητα ευδοκιμεί ο διάλογος μεταξύ των έργων, προσκαλώντας τον θεατή να γίνει συμμέτοχος, διεγείροντας την κριτική του αντίληψη και σκέψη και καθιστώντας τον κοινωνό αυτής της διαδικασίας.»
Έργα των καλλιτεχνών που εκτίθενται είναι τα ακόλουθα:
Ζέττα Αντσακλή, Κατερίνα Βαφειά, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Δημήτριος Γαλάνης, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Τάσος Δήμος, Ευγνώμων Διαλετής, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Ειρήνη Κανά, Εβίτα Κανέλλου, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Γιώργος Μαυροειδής, Ιωάννης Μόραλης, Δαυίδ Μπενφοράδο, Μιχαήλ Παρλαμάς, Γιάννα Περσάκη, Άλκης Πιερράκος, Συμεών Σαββίδης, Μηνάς Σεμερτζιάν, Θεόδωρος Ράλλη-Σκαραμαγκά, Γιάννης Σπυρόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Θάνος Τσίνγκος, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, Laurent Casimir, Julia Beatrice How, Ardad Kemenczky, Σχολή Gregorio Lazzarini, Edward Lear, Edwin Longsden Long, Barbara Webb και Glisson White.
Εγκαίνια:
Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018
20.00
Διάρκεια έκθεσης:
1 Μαρτίου 2018 – 28 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 19.00
Σάββατο: 11.00 – 15.00
Πού:
Kourd Gallery
Κασσιανής 2 & Φαναριωτών, Εξάρχεια – Νεάπολη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κινηματογραφική Λέσχη Πετρούπολης: Δωρεάν προβολές ταινιών για τον Μάρτιο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 5 νέες ταινίες της βδομάδας – Στους κινηματογράφους από 1η Μαρτίου 2018
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Parklife επιστρέφει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με μία δωρεάν Big Band συναυλία!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
- «Λίφτινγκ» σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια και αποδείξεις από το 2025