ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κομψή κυρία, με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και μέτοχος σε μία από τις πιο γνωστές παγκοσμίως ελληνικές εταιρείες, τη σοκολατοποιία «Λεωνίδας», ζήτησε πριν από 20 μέρες να συναντηθεί με στέλεχος της Eurobank. Ο λόγος της συνάντησης ήταν η ρύθμιση του δανείου της. Ενα δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ που είναι «κατακόκκινο», αφού η κυρία μέτοχος είχε μήνες πολλούς να καταβάλει έστω και ένα ευρώ. Πήρε την απόφαση να ζητήσει ρύθμιση, διότι την έζωσαν τα φίδια όταν πληροφορήθηκε ότι η τράπεζα είχε στα χέρια της «ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού», απόφαση που εξέδωσε ελληνικό δικαστήριο, όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 655/2014. Και παράλληλα η τράπεζα έχει κινήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμού για μία πολυκατοικία που της ανήκει και βρίσκεται στον Αλιμο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Στις 21 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί 8 διαμερίσματα με τιμή πρώτης προσφοράς 3,21 εκατ. ευρώ και 26 θέσεις πάρκινγκ για 238.000 ευρώ. Ομως η πρόταση της δεν έγινε δεκτή…
Η δανειολήπτρια ζήτησε από την τράπεζα χρόνο. Να μην προχωρήσει στον πλειστηριασμό της πολυκατοικίας της, αλλά να της δώσει τη δυνατότητα να την πωλήσει η ίδια, όπως είπε είχε βρει αγοραστή, στην τιμή των 2,5 εκατ. ευρώ. Και το υπόλοιπο ποσό, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ να το αποπληρώσει σε 15 χρόνια, χωρίς ωστόσο να δώσει νέα ενέχυρα για την οφειλή.
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση σας», ήταν η απάντηση της τράπεζας: «Θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες όπως έχουν δρομολογηθεί».
Να σημειωθεί ότι η Eurobank «ψάχνει» με την άδεια του δικαστηρίου σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Γαλλία τραπεζικές καταθέσεις της εν λόγω δανειολήπτριας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός 655/2014 επιτρέπει στις τράπεζες –αφού εκδώσουν δικαστική απόφαση από το Πρωτοδικείο ή το Ειρηνοδικείο- να προχωρήσουν στη δέσμευση λογαριασμών που διατηρούν πελάτες τους με κόκκινα δάνεια, σε τράπεζες της ευρωζώνης. Ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα από τον κανονισμό να παράσχουν ενημέρωση και πληροφόρηση και φυσικά να προχωρήσουν στη δέσμευση του ποσού.
Βέβαια οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες, διότι οι τράπεζες πριν ζητήσουν την έκδοση δικαστικής απόφασης για τη δέσμευση λογαριασμού έχουν διεξάγει δικό τους έλεγχο στην αλλοδαπή. Προσλαμβάνουν για το λόγο αυτό διεθνή γραφεία ιδιωτικών ερευνητών, αλλά και δικηγορικές εταιρείες προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι πλούσιοι πλην πτωχευμένοι επιχειρηματίες πελάτες τους, διατηρούν καταθέσεις και εν γένει διαθέτουν περιουσία σε χώρα μέλος της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σοκολατάκια «Λεωνίδας»: Τα υπέρογκα χρέη στις τράπεζες και η υπέρκομψη μέτοχος με τα κρυμμένα εκατομμύρια στο εξωτερικό
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο Πάνος Γερμανός επιστρέφει στο χρηματιστήριο της Αθήνας μετά από 12 χρόνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα