Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις τάξεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενόψει των τεστ αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες της χώρας καταγράφει σε ανταπόκρισή της -στην έντυπη έκδοση- η Handelsblatt.  «Ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτήν την Τετάρτη (28.02) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην ΕΚΤ όλα τα σημαντικά στοιχεία για το επικείμενο stress test. Ο τραπεζικός κύκλος ατενίζει τον έλεγχο με αισιοδοξία». Εκπρόσωποί του εκτιμούν σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα». Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η ΕΚΤ ελέγχει φέτος μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) 37 τράπεζες πανευρωπαϊκά. «Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Για τις ελληνικές τράπεζες όμως οι έλεγχοι επισπεύδονται. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει έως τα μέσα Μαΐου σαφήνεια (σ.σ. ως προς την κατάσταση των τραπεζών) πριν η χώρα αποδεσμευθεί από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος Αυγούστου».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει μεταξύ άλλων πόσο σοβαρά επλήγησαν οι ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά και στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα εξαιτίας της αντιπαράθεσης με τους δανειστές, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ανταπόκριση καταλήγει με την εκτίμηση ότι «εάν διαπιστωθούν από το stress test νέες κεφαλαιακές ανάγκες, δεν θα επρόκειτο μόνο για μια υποτροπή για τις τράπεζες και τους ιδιώτες μετόχους τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επισκιαζόταν και η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές».

Μεγάλο άγχος οι πλειστηριασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr η πορεία των πλειστηριασμών ανησυχεί τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες την ανησυχία αυτή διατύπωσαν χθες έντονα οι “θεσμοί”σε συνάντησή τους με τραπεζίτες που συμμετέχουν στις επιτροπές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι εκπρόσωποι των “θεσμών” εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί βρίσκονται ακόμη σε σχεδόν μηδενική βάση και την ίδια ώρα δεν επιδεικνύεται η δέουσα αποφασιστικότητα για να “τρέξει” η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των “θεσμών” για την εξέλιξη της διαδικασίας (σ.σ. σήμερα είναι η δεύτερη Τετάρτη της αποκλειστικής διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά την νομοθετική τους εκκίνηση στις 21 Φεβρουαρίου) επικεντρώνεται όχι μόνο στην αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών που θα διενεργούνται εφεξής σε τακτική ροή, αλλά κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εμπλεκομένων στη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Χαλαρώνουν σήμερα τα capital controls-Τι αλλάζει σε όριο αναλήψεων και άνοιγμα λογαριασμού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση καταθέσεων της ΕΤΕ και της Τράπεζας Πειραιώς