Αυτή την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018, μπορείτε να κάνετε πολλά διαφορετικά πράγματα και να περάσετε το απόγευμα ή το βράδυ σας αλλιώτικα και πιο καλλιτεχνικά! Δείτε παρακάτω εννιά διαφορετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο, από θέατρο και κινηματογράφο μέχρι εικαστικά και διαλέξεις:

1. “Παρ’ όλα αυτά” στο Από Μηχανής Θέατρο

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Γεωργία Μαυραγάνη παρουσιάζουν από τις 23 Φεβρουαρίου στο Από Μηχανής Θέατρο, μια παράσταση-μαρτυρία για τον καρκίνο. Εννέα γυναίκες, που έζησαν την ασθένεια, ανεβαίνουν στη σκηνή, για να μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους αλλά και τη διαδρομή της ζωής τους, όπως αυτή μεταλλάχτηκε μέσα από την περιπέτεια της υγείας τους. Στόχος της παράστασης είναι να μιλήσει ανοιχτά για την ασθένεια και τον πόνο της, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες και το κοινό να μετατρέψουν μέσω της τέχνης τη δύσκολη αυτή εμπειρία σε δημιουργία και ομορφιά.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Κέντρου για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.) της Ε.Α.Ε. για την υποστήριξη των ασθενών που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου, υπό την επιστημονική ευθύνη του Ιωάννη Ντίνου, Κλινικού Ψυχολόγου.

Συμμετέχουν: Καλλιόπη Γανιάρη, Ελένη Γιαννακούρου, Θάλεια Νταλούκα, Γιώτα Παπαδάκη, Μάρα Παυλοπούλου, Μαίρη Τσουκαλά, Στέλλα Χατζημιχαήλ, Φωτεινή Χάψα, Τζένη Δούπη

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γεωργία Μαυραγάνη Βοηθοί σκηνοθέτη: Ναζίκ Αϊδινιάν, Δανάη Σπηλιώτη
Σκηνογραφική επιμέλεια: Άρτεμις Φλέσσα, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες-Βίντεο: Χριστίνα Ζαχοπούλου, Χάρης Ακριβιάδης

Η δράση είναι καθ’ολοκλήρου παραγωγή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
17.30

Πού:
Από Μηχανής Θέατρο
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη – Για την υποστήριξη της Ε.Α.Ε. θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους το επιθυμούν να εγγραφούν μέλη, ή να προσφέρουν μια μικρή οικονομική δωρεά

2. Κάριτας Ελλάς – Ατομική έκθεση φωτογραφίας “Αθήνα, η πόλη μου…”

Η Κάριτας Ελλάς, μας προσκαλεί την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, στις 18:00, στο METApolis Gallery (Στοά Καΐρη 6, 3ος όροφος) στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο “Αθήνα, Η Πόλη μου…”, όπου παρουσιάζουν τα έργα τους 28 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μεταξύ 16 και 41 ετών, από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, το Πακιστάν και την Γκάνα.

Η Κάριτας Ελλάς υλοποίησε τρίμηνο εκπαιδευτικό σεμινάριο φωτογραφίας στο Κοινωνικό Κέντρο της, στο Νέο Κόσμο, με εισηγητή τον δάσκαλο φωτογραφίας – φωτοειδησεογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο Πρόγραμμα “ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ”- Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα” όπου αφορά στην υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας.

Συμμετέχουν οι:
Ahmad Jawad Hashimi, Rash Nuertey, Asad Ullah, Kaci Zamoum, Ali Omid Sofizada, Fatemeh Rezaie, Alaa Yakub, Ghorban Pirmohammadi, Mohammad Mohebi, Ahmed Al Majaida, Salman Alizadeh, Bahareh Hosseini, Rashid Alizadeh, Elyas Sharifi, Usman Majid, Kazem Ahmadi, Katerina Lobko, Prawana Nabizada, Sayed Rohullah, Leila Mohammadi, Sara Hosseini, Mustapha Khalfoun, Yasser Sharba, Khatereh Ahmadi, Alatrash Talal Mohammad, Chalil Alizada, Shally El-sherif, Ammar Al-khaffaf.

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
18.00

Πού:
METApolis, Φωτογραφία – Τέχνη – Πολιτισμός
Στοά Καΐρη 6, Ψυρρή

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

κάριτας ελλάς

3. Εισήγηση Αρχιτεκτονικής, με ομιλητή των Αρχιτέκτονα- Πολεοδόμο-Εικαστικό Χρήστο Κονταρούδη στο Contemporary Space Athens

Στα πλαίσια του ENERGY ATHENS 2018, τη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, διοργανώνουμε Εισήγηση Αρχιτεκτονικής, με ομιλητή των Αρχιτέκτονα- Πολεοδόμο-Εικαστικό Χρήστο Κονταρούδη. Με διεθνή εμπειρία σε Πολεοδομικές μελέτες καθώς επίσης και την εμπειρία του ως Εικαστικός σε μεγάλα διεθνή εικαστικά δρώμενα, θα παρουσιάσει τις σκέψεις του με διττή ματιά, στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, Αθήνα.

ΘΕΜΑ : Η Ιστορική εξέλιξη Οικισμών-Πόλεων-Μεγαλουπόλεων, προβλέψεις και μέλλον με τη ματιά του Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμου-Εικαστικού Χρήστου Κονταρούδη

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
19.00 – 21.00

Πού:
Contemporary Space Athens
Μητροπόλεως 74, Αθήνα

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

4. Ανοικτή διάλεξη του Νομπελίστα Aaron Ciechanover στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρεθεί ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας (2004) καθηγητής Βιοχημείας Aaron Ciechanover, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του καθηγητή και δ/ντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, BiHELab του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτη Βλάμου. Το BiHELab με αφορμή την «επανάσταση» που συντελείται στο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής, αλλά και την έρευνά του πάνω στην αποσαφήνιση παθογενετικών παραγόντων νευροεκφυλιστικών νόσων, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής προσκαλεί τον Νομπελίστα να δώσει για πρώτη φορά ανοικτή διάλεξη για το κοινό με τίτλο: «The Personalized Medicine Revolution: Are We Going to Cure all Diseases and at What Price?», στις 23 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου (στις 19:00 μ.μ).

Ο Ισραηλινός ερευνητής Aaron Ciechanover μαζί με τους Irwin Rose και Avram Hershko ανίχνευσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το μηχανισμό μίας από τις πλέον σημαντικές κυκλικές διαδικασίες του κυττάρου, της αποδόμησης των πρωτεϊνών, λύνοντας έτσι το γρίφο της πρωτεϊνικής υποβάθμισης και κερδίζοντας το Νομπέλ Χημείας.

Ο Νομπελίστας παραδέχεται πως βγαίνουμε από την εποχή της «one size» θεραπείας και εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή εξατομικευμένης ιατρικής που είναι προσαρμοσμένη στο γονιδιακό και μοριακό προφίλ του ασθενούς.

Η επίσκεψη του Νομπελίστα Καθηγητή Βιοχημείας στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «δορυφόρων» του διεθνούς συνεδρίου Genedis 2018 – «Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative disease research» που διοργανώνεται για τρίτη φορά από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, BiHELab στο Τορόντο του Καναδά στις 25-28 Οκτωβρίου 2018.

Παράλληλα ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμου θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Ο ρόλος των υπολογιστικών Βιοδεικτών για νευροεκφυλιστικές νόσους στην εξατομικευμένη Ιατρική».

Την εκδήλωση συντονίζει η βιολόγος-δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου.

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
19.00

Πού:
Ίδρυμα Ευγενίδου
Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

Aaron Ciechanover

5. Oμιλία “Τα ανθρώπινα πάθη και η διαχείρισή τους με γνώμονα τη φιλοσοφία” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας (BSPsy) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) παρουσιάζει τη διαδραστική ομιλία “Τα ανθρώπινα πάθη και η διαχείρισή τους με γνώμονα τη φιλοσοφία” από τον Γιώργο Μπανιώκο (Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Αναλυτή και απόφοιτο του Προγράμματος Ψυχολογίας του Hellenic American College(2015).

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπανιώκος θα παρουσιάσει βασικές αρχές από τις θεωρίες παθών των Ρενέ Ντεκάρτ, Μπαρούχ Σπινόζα, του εμπειριστή Ντέιβιντ Χιουμ και τη φιλοσοφική ψυχολογία του Φρίντριχ Νίτσε. Οι θεωρίες αυτές επηρέασαν την εξέλιξη της επιστήμης της ψυχολογίας ενώ στάθηκαν αφορμή και για τη γένεση της ψυχανάλυσης. Κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό σε μια προσπάθεια να γίνει χαρτογράφηση και ερμηνεία των σύγχρονων ανθρωπίνων παθών. Μέσα από τη διαλογική διαδικασία θα προκύψουν πιθανοί τρόποι διαχείρισής τους με γνώμονα τις παραπάνω θεωρίες.

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
19.30

Πού:
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

Γιώργος Μπανιώκος

6. “Το δέντρο που πληγώναμε” στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» 

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης – Ελληνική ταινία (1986) με τους Γιάννη Αβδελιώδη, Νίκο Μειωτέρη, Μαρίνα Δεληβοριά.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο του 1960. Δύο μικρά αγόρια και πολύ καλοί φίλοι έρχονται σε σύγκρουση λίγο πριν το κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές με αφορμή ένα άτυχο συμβάν. Αργότερα, στα μέσα του καλοκαιριού, ξαναβρίσκονται. Το υπέροχο καλοκαίρι που θα περάσουν διακόπτεται σύντομα από την έλευση του φθινοπώρου.

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
20.00

Πού:
Δημοτικός Κινηματογράφος «Νέα Ελβετία»
Νέας Ελβετίας 34 και Σεβαστείας, Βύρωνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

7. Μουσική και Κινηματογράφος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης της μουσικής και ενός μεγάλου φάσματος ταινιών μικρού μήκους Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών από τα κινούμενα μέχρι το ντοκιμαντέρ, το videodance και το fiction που επενδύονται μουσικά από νέους δημιουργούς. Προβολή των ταινιών -ορισμένες από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά- και ζωντανή μουσική συνοδεία από το δυναμικό και ευέλικτο Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων.

Ana Chifu, φλάουτο
Μερκούριος Καραλής, κλαρινέτο
Χαράλαμπος Καρασαβίδης, βιολί
Ελευθερία Τόγια, βιόλα
Μαρίνα Κολοβού, τσέλο

Συντονισμός: Στέφανος Νάσος, DMus
Οργανωτικός συντονισμός – επιμέλεια: Νάντα Γερουλάνου

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων Νήσων με τον Μεταπτυχιακό Κύκλο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Σύνθεση και Παραστατικές Τέχνες) και με την αρωγή του Ωδείου Αθηνών.

Συντονιστής και διδάσκων: Δημήτρης Μαραγκόπουλος, συνθέτης – Ομότιμος Καθηγητής.

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
20.30

Πού:
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Σύνταγμα

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

8. “ΟΔΥ[Σ]ΣΕΙΑ | ΑΝΑΓΝΩΣΗ Α” solo performance στο Μουσείο Μπενάκη

Μια solo performance πάνω στο εμβληματικό κείμενο των 33.333 στίχων του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης”.

Με άξονα την παρτιτούρα λόγου και κίνησης, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας επιχειρεί, μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον, μια πρώτη ανάγνωση του έργου του Καζαντζάκη, που ιστορεί το τελευταίο ταξίδι του Οδυσσέα από την Ιθάκη έως το θάνατό του.

Σκηνοθεσία | Ερμηνεία
Διασκευή κειμένου
Κωνσταντίνος Ντέλλας

Ειδικός επιστημονικός σύμβουλος
Νίκος Μαθιουδάκης

Μουσική σύνθεση – Ηχητικό περιβάλλον
Αλέξανδρος Κτιστάκης

Σχεδιασμός φωτισμών
Παναγιώτης Λαμπής

Ενδυματολογική επιμέλεια
Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Επιμέλεια video – προωθητικού υλικού
Χρήστος Συμεωνίδης

Οργάνωση-σχεδιασμός παραγωγής
Delta Pi

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
20.30

Πού:
Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138, Ταύρος

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

Καζαντζάκης

9. “September” στο Σινέ Σοφία

Δραματική 2013 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99′.Eλληνική ταινία.
Σκηνοθεσία Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Με τους: Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκο Διαμαντή, κ.α.

Η Άννα δουλεύει σ’ ένα ΙΚΕΑ και ζει με το σκύλο της σ’ ένα μικρό διαμέρισμα. Όταν εκείνος πεθαίνει, ζητά να τον θάψει στον κήπο της οικογένειας που μένει στην απέναντι μονοκατοικία, η οποία αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται το καταφύγιό της. Έτσι, μεταξύ των μελών της οικογένειας και της Άννας θα αναπτυχθεί μια ιδιόρρυθμη σχέση μεταξύ τρυφερής αποδοχής και ψυχρής απόρριψης.

Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
21.30

Πού:
Σινέ Σοφία
Ευσταθιάδου 2, Πλ. Άγ.Τριάδος, Αργυρούπολη

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια performance αφιερωμένη στον Καζαντζάκη, με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Μπενάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι 6 νέες ταινίες της βδομάδας – Στους κινηματογράφους από 22 Φεβρουαρίου 2018

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 
2+1 ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση