• Άρθρα

    Αυτές θα είναι οι περιπέτειες της λίρας σε περίπτωση Brexit


    Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει καταστροφική για τη λίρα με 29 από 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg να προβλέπουν πως το νόμισμα θα μπορούσε να “κατρακυλήσει” στα 1,35 δολάρια ή και παρακάτω, μέσα σε μία εβδομάδα μετά από μία ψήφο υπέρ του Brexit και πρόκειται για επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί ξανά μετά από το 1985.

    Συγκεκριμένα, οι 23 εκ των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα επισημαίνουν πως η στερλίνα δεν θα μπορούσε να ανακάμψει από αυτά τα επίπεδα στους τρεις μήνες που θα ακολουθούσαν από ένα αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου, κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Επτά οικονομολόγοι εκτιμούν πως το νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω από τα 1,20 δολάρια αμέσως μετά από ενδεχόμενη ψήφο υπέρ του Brexit και ένας “βλέπει” τη λίρα πάνω από τα 1,40 δολάρια, επίπεδα ισχυρότερα από τα χαμηλά επταετίας, όπου έχει “διολισθήσει”, εν μέσω της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις στη Βρετανία.
    Οικονομολόγοι: Πίσω στο 1985 η λίρα σε ενδεχόμενο Brexit
    Σημειωτέον πως η λίρα έχει υποχωρήσει ήδη περισσότερο από 2% έναντι των άλλων νομισμάτων το 2012, καθώς στην άνισα κατανεμημένη οικονομική ανάπτυξη και στις προσδοκίες αύξησης επιτοκίων έρχεται να προστεθεί η ανησυχία για ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε..

    “Μία ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να πλήξει τη λίρα”, σημειώνει ο Nick Kounis, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικών στην ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ. Είναι ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα που εκτιμούν πως η λίρα θα “πέσει” κάτω από τα 1,20 δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα από ενδεχόμενη νίκη του “μετώπου” που τάσσεται υπέρ του Brexit.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα η λίρα διαπραγματεύεται σε χαμηλό επτά ετών, χάνοντας 0,91% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,3895 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ