Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να δουν τη χώρα να εξέρχεται από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο, όμως, η δυσκολία έγκειται στο πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μετάβαση. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές αλλά και αξιωματούχους η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε να μεταβεί ομαλά στις διεθνείς αγορές, μετά από οκτώ χρόνια βοήθειας από τους δανειστές. «Όσο η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ώστε να διατηρήσει την πρόσβασή της στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δηλώνει στο CNBC, o Ίβ Μάμαλετ, οικονομολόγος στην Societe Generale.

Η ΕΚΤ δεν έχει το δικαίωμα να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς κανένας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Fitch, Moody’s, S&P) δεν τα αξιολογεί σε επενδυτική βαθμίδα.

«Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι το πιο λογικό είναι η Ελλάδα να ζητήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή. Αυτό θα επέτρεπε, επίσης, στην ελληνική κυβέρνηση, να επιστρέψει στις αγορές» τονίζει ο Μάμαλετ.

Όμως, όπως σχολιάζει το CNBC, η Αθήνα θέλει να δείξει ότι αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση κι ότι είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, χάρη στο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που ετοιμάζει.

Επίσης, κανένας θεσμός δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να ζητήσει την προληπτική γραμμή στήριξης. Αλλά αν οι αναταραχές επιστρέψουν στις αγορές και οι αποδόσεις αρχίσουν πάλι να ανεβαίνουν, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να βρει χρηματοδότηση και σε αυτή την περίπτωση μια γραμμή στήριξης θα βοηθούσε ώστε να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού.