ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διάφορες διαλέξεις, ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο σε διάφορα μέρη της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο. Καταπιάνονται με μια ποικιλία θεμάτων και έχουν ως κύριους ομιλητές σημαντικές προσωπικότητες από διάφορους χώρους και επιστημονικά πεδία, ανάλογα με το θέμα της κάθε διάλεξης. Συγκεντρώσαμε παρακάτω οχτώ από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά για τη βδομάδα που διανύουμε.
1. Κύκλος διαλέξεων “Ρήγας Βελεστινλής: ο μεγάλος οραματιστής”
Στον χώρο που θησαυρίζεται ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα, στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56), ξεκινά ένας Κύκλος τεσσάρων διαφορετικών διαλέξεων, που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το εύρος της ανατρεπτικής φυσιογνωμίας του Ρήγα Βελεστινλή, ξετυλίγοντας το στρατηγικό επαναστατικό του σχέδιο για την κατάκτηση της ελευθερίας των Ελλήνων.
Στόχος, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη της επικαιρότητας του πολιτικού του οράματος για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ελεύθερου κράτους.
Πρόγραμμα 2ου κύκλου: Τετάρτη, 21.02.2018 | 18:30-20:30 (1η συνάντηση)
Η πολιτεία του Ρήγα, η οικουμενική κοσμόπολη και το νεότερο κράτος. Μια συγκριτική αποτίμηση:
Σε ποιον βαθμό η “πολιτεία” του Ρήγα εκφράζει τις συνταγματικές αναζητήσεις του νεότερου κόσμου; Πώς διαφοροποιείται από αυτές; Μήπως αποτελεί μια ουτοπική επινόηση που ανάγεται στις προσωπικές ιδεολογικές αναζητήσεις του; Ερωτήματα και απαντήσεις με αφετηρία και πυρήνα την “Ελληνική Δημοκρατία” του Ρήγα Βελεστινλή.
Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου
Πότε:
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
18.30 – 20.30
Πού:
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Λ. Αμαλίας 56, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
2. Ομιλία “Ο Κώστας Μπίρης πρωτεργάτης της πολεοδομικής ιστορίας της νέας Αθήνας”
Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος µε την ευκαιρία της έκδοσης “Η νέα Αθήνα πρωτεύουσα του Ελληνισμού” του Κώστα Μπίρη μας προσκαλεί στην ομιλία του Καθηγητού Αλεξάνδρου Παπαγεωργίου-Βενετά µε θέμα:Ο Κώστας Μπίρη πρωτεργάτης της πολεοδομικής ιστορίας της νέας Αθήνας
Στην έκδοση θα αναφερθούν:
Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, Γ. Γ. της Ι.Ε.Ε.Ε.
Μάνος Μπίρης, Οµότιµος Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Η μεγάλη έκδοση που παρουσιάζεται αποτελεί τις σημειώσεις μιας ζωής του σπουδαίου μελετητή της Αθήνας Κώστα Μπίρη. Διασώθηκαν από τον καθηγητή Μάνο Μπίρη σε μορφή δακτυλόγραφου και περιλαμβάνουν συγκεντρωμένες πληροφορίες από τη γνωστή έκδοση “Αι Αθήνα: από τον 19ον εις τον 20όν αιώνα” (1966), και άλλες μελέτες του συγγραφέα. Περιλαμβάνεται όμως και πλειάδα πληροφοριών μέχρι σήμερα ανέκδοτων.
Ο Κώστας Μπίρης (1899 – 1980), από τη θέση του στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (1925 – 1965), υπήρξε πρωτοπόρος μελετητής της αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και ιστορίας της πόλης. Οι μελέτες του σήμερα αποτελούν πρωταρχικές επιστημονικές πηγές. Η παρούσα έκδοση συμπληρώνει το έργο του ως μία μεγάλη προσθήκη, που ο ίδιος είχε σχεδιάσει αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να δημοσιεύσει.
Πότε:
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
19.00
Πού:
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή)
Σταδίου 13, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
3. Σειρά ομιλιών “Μάθημα για την Εξέλιξη των Ειδών” – 1ο μάθημα
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, μια σειρά ομιλίες-μαθήματα σε συγκεκριμένο θέμα.
Για το 2018, οι 3 ομιλίες – μαθήματα αφορούν την Εξέλιξη, και έχουν τον γενικό τίτλο:
«Εξέλιξη των Ειδών και Ανθρωπολογία».
Τη σειρά εγκαινιάζει ο Σπύρος Σφενδουράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θέμα του :
«Η εξέλιξη της εξέλιξης: οι αντιλήψεις για τη ζωή μέσα στον χρόνο».
Ξεκινώντας από την ελληνική αρχαιότητα, ο ομιλητής θα ανατρέξει στις απόψεις των φιλοσόφων, των φυσικών επιστημόνων και των απλών ανθρώπων για την προέλευση της βιολογικής ποικιλότητας, πριν από τη δαρβινική επανάσταση, με έμφαση στον 18ο αιώνα που είχε προηγηθεί . Στόχος του, να παρακολουθήσουμε τα βήματα που οδήγησαν στο κτίσιμο της θεωρίας της «καταγωγής με τροποποίηση» και στην ανακάλυψη του μηχανισμού της φυσικής επιλογής.
Η ομιλία θα γίνει την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ (Όθωνος 100, Κηφισιά).
Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη
Οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες, θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 210-8015 870 εσωτ. 555
Πότε:
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
19.00
Πού:
Κέντρο ΓΑΙΑ – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Όθωνος 100, Κηφισιά
Είσοδος ελεύθερη
4. Διάλεξη του κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη
Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: “Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους”, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη με θέμα: Ρήγας Βελεστινλής: το όραμα, η πράξη, τα έργα.
Συντονίζει ο Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια κ. Ανδρέας Κούκος.
Πότε:
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
19.00
Πού:
Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα
Είσοδος ελεύθερη
5. Hub Science: Διάλεξη Δημήτρη Καρλή “Τhe funny side of statistics”
Το “Τhe Hub Events” και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έβδομη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο “Hub Science”, με σκοπό να παρουσιάσουν με εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.
Διάλεξη του καθηγητή στατιστικής Δημήτρη Καρλή με θέμα “Τhe funny side of statistics”, στο πλαίσιο του Hub Science.
Τhe funny side of statistics:
Aν ο όρος “Greek statistics” σας φέρνει στο μυαλό κάτι δυσάρεστο, υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία για τη στατιστική. Πρόκειται για μια επιστήμη που μπορεί να βοηθήσει σε κάθε λογής προβλήματα και μπορεί να έχει και μια αστεία πλευρά. Στη διάλεξή του, ο καθηγητής Δημήτρης Καρλής θα μας δείξει την άλλη, πιο ευχάριστη όψη της επιστήμης της στατιστικής. Θα παρουσιάσει ευτράπελες χρήσεις της, υπενθυμίζοντας πόσο σημαντική είναι σε καθημερινά προβλήματα που ενδεχομένως παραγνωρίζουμε. Επίσης, θα θέσει όλα τα καίρια ερωτήματα που μπλέκονται στο μυαλό ενός στατιστικού:
– Τι έψαχνε ο στατιστικός στον σκουπιδοτενεκέ;
– Πόσο διαφέρουν οι στίχοι του Τερλέγκα από αυτούς του Πλιάτσικα;
– Πόσες μονάδες σελφίτιδας μπορεί κανείς να αντέξει;
– Ποιος είναι ο ρόλος του συντελεστή σκορποχωρίου στη ζωή μας;
– Είναι τα κατάλοιπα σουρεαλιστικά;
Όλα τα παραπάνω μπορεί να απαντηθούν, μπορεί και όχι…
Πότε:
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου
20.00
Πού:
The Hub
Αλκμήνης 5, Πετράλωνα
Είσοδος ελεύθερη
6. Γ’ Συνάντηση Επιμορφωτικού Χαρακτήρα στον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα
Ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα μας προσκαλεί στην Γ’ Συνάντηση Επιμορφωτικού Χαρακτήρα με θέμα “Φιλοσοφία, Επιστήμη, Μαθηματικά στον καμβά των Ανρί Ματίς, Ρενέ Μαγκρίτ, Εντγκάρ Ντεγκά, Βίνσεντ βαν Γκογκ” την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στις 6:30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου.
Κεντρικός ομιλητής: Άρης Μαυρομμάτης, μαθηματικός, θεωρητικός της Τέχνης, επιστημονικός σύμβουλος
Θεματολογία ομιλίας:
• Ποιες οι εκπαιδευτικές διαστάσεις του έργου των τεσσάρων καλλιτεχνών;
• Aποτελούν τα έργα τους πρόκληση για την ανάπτυξη δημιουργικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια του σχολικού διδακτικού χρόνου;
• Πώς συνδέεται η τέχνη με τη φιλοσοφία, την επιστήμη και τα μαθηματικά;
Συντονισμός Άννα-Μαρία Βλάσση
Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
18.30
Πού:
Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα
Σκουφά 58, Κολωνάκι
Είσοδος ελεύθερη
7. Ανοικτή διάλεξη του Νομπελίστα Aaron Ciechanover στην Αθήνα
Στην Αθήνα θα βρεθεί ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας (2004) καθηγητής Βιοχημείας Aaron Ciechanover, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του καθηγητή και δ/ντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, BiHELab του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτη Βλάμου. Το BiHELab με αφορμή την “επανάσταση” που συντελείται στο πεδίο της εξατομικευμένης ιατρικής, αλλά και την έρευνά του πάνω στην αποσαφήνιση παθογενετικών παραγόντων νευροεκφυλιστικών νόσων, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής προσκαλεί τον Νομπελίστα να δώσει για πρώτη φορά ανοικτή διάλεξη για το κοινό με τίτλο: “The Personalized Medicine Revolution: Are We Going to Cure all Diseases and at What Price?”, στις 23 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου (στις 19:00 μ.μ).
Ο Ισραηλινός ερευνητής Aaron Ciechanover μαζί με τους Irwin Rose και Avram Hershko ανίχνευσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το μηχανισμό μίας από τις πλέον σημαντικές κυκλικές διαδικασίες του κυττάρου, της αποδόμησης των πρωτεϊνών, λύνοντας έτσι το γρίφο της πρωτεϊνικής υποβάθμισης και κερδίζοντας το Νομπέλ Χημείας.
Ο Νομπελίστας παραδέχεται πως βγαίνουμε από την εποχή της “one size” θεραπείας και εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή εξατομικευμένης ιατρικής που είναι προσαρμοσμένη στο γονιδιακό και μοριακό προφίλ του ασθενούς.
Η επίσκεψη του Νομπελίστα Καθηγητή Βιοχημείας στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “δορυφόρων” του διεθνούς συνεδρίου Genedis 2018 – “Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative disease research” που διοργανώνεται για τρίτη φορά από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, BiHELab στο Τορόντο του Καναδά στις 25-28 Οκτωβρίου 2018.
Παράλληλα ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμου θα δώσει διάλεξη με τίτλο: “Ο ρόλος των υπολογιστικών Βιοδεικτών για νευροεκφυλιστικές νόσους στην εξατομικευμένη Ιατρική”.
Την εκδήλωση συντονίζει η βιολόγος-δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου.
Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
19.00
Πού:
Ίδρυμα Ευγενίδου
Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο
Είσοδος ελεύθερη
8. Oμιλία “Τα ανθρώπινα πάθη και η διαχείρισή τους με γνώμονα τη φιλοσοφία” από τον Γιώργο Μπανιώκο (MSPsy ’15)
Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχαναλυτής και απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Hellenic American College (2015), Γιώργος Μπανιώκος θα «επιχειρήσει να αναδείξει την άρρηκτη», όπως αναφέρει, «σχέση της φιλοσοφίας με την ψυχολογία και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή πρακτική». Επισημαίνει ακόμη πως «στην εξέλιξη του φιλοσοφικού στοχασμού τα ανθρώπινα πάθη φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο τους φιλόσοφους λόγω της πολυπλοκότητάς τους, της σύνδεσής τους με τη φαντασία και του γεγονότος ότι κάποια από αυτά συνιστούν άρρητα βιώματα».
Στην διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπανιώκος θα παρουσιάσει βασικές αρχές από τις θεωρίες παθών των Ρενέ Ντεκάρτ, Μπαρούχ Σπινόζα, του εμπειριστή Ντέιβιντ Χιουμ και τη φιλοσοφική ψυχολογία του Φρίντριχ Νίτσε. Οι θεωρίες αυτές επηρέασαν την εξέλιξη της επιστήμης της ψυχολογίας ενώ στάθηκαν αφορμή και για τη γένεση της ψυχανάλυσης. Κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό σε μια προσπάθεια να γίνει χαρτογράφηση και ερμηνεία των σύγχρονων ανθρωπίνων παθών. Μέσα από τη διαλογική διαδικασία θα προκύψουν πιθανοί τρόποι διαχείρισής τους με γνώμονα τις παραπάνω θεωρίες.
Την ομιλία διοργανώνει το Πρόγραμμα Ψυχολογίας (BSPsy) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA), την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, στις 19:30, Μασσαλίας 22, Αθήνα, Θέατρο, 2ος όροφος.
Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά
Πότε:
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
19.30
Πού:
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος ελεύθερη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ
- Στη Σόφια ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Sofia Economic Forum V