ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο έντονος διάλογος που είχαν χθες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Μάριο Ντράγκι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δείχνει πως, πέρα από το εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση δυσκολεύεται να “πουλήσει” το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και εκτός των συνόρων – πόσω μάλλον στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει αποδειχθεί… “γάτα” όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Μάριο Ντράγκι το ερχόμενο φθινόπωρο θα παραχωρήσει τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΚΤ στον διάδοχό του (εικάζεται ότι μπορεί να είναι ο “σκληρός” διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν), και το τελευταίο που θα ήθελε είναι να αφήσει εκκρεμότητες και προβλήματα σε αυτόν που θα αμαύρωναν την επιτυχημένη θητεία του. Ο Ντράγκι θέλει να φύγει με το κεφάλι ψηλά, και το να φύγει αφήνοντας την Ελλάδα “ξεκρέμαστη”, να έχει βγει από το πρόγραμμα διάσωσης και να εξαρτάται μόνο από τις δικές της δυνάμεις, με ορατό τον κίνδυνο να κατρακυλήσει πάλι στα προβλήματα που την οδήγησαν στην κρίση, σίγουρα δεν θα βοηθούσε σε αυτό.
Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει την “καθαρή” έξοδο για να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη, όμως οι τραπεζίτες ενδιαφέρονται για την ουσία και όχι για επικοινωνιακά τερτίπια. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, επειδή έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ίσως στην κυβέρνηση να ήλπιζαν πως ο Μάριο Ντράγκι θα ήταν πιο “φιλικός” και θα μπορούσε να… τραβήξει το αυτί του Γιάννη Στουρνάρα, όμως έπεσαν έξω, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ ουσιαστικά στήριξε 100% τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρακτικά, αυτό που είπε ο Μάριο Ντράγκι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι τα πράγματα για την Ελλάδα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο τα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Τα επιτόκια έχουν πέσει βέβαια, αλλά παραμένουν σε μάλλον απαγορευτικά επίπεδα για να εξαρτάται η Ελλάδα από δανεισμό αποκλειστικά από τις αγορές. Τα επικείμενα stress tests αποτελούν πηγή αβεβαιότητας, καθώς δεν είναι σίγουρο αν θα προκύψουν από αυτά περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, και κατά πόσον αυτές θα είναι διαχειρίσιμες. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν υποτονικοί. Και επίσης, η κόντρα της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας είναι ένα ζήτημα που προφανώς ενοχλεί τον επικεφαλής της ΕΚΤ, που θεωρεί επιθετική τη συμπεριφορά κυβερνητικών αξιωματούχων απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα και εκτιμά ότι οφείλει να τον “προστατεύσει” από τις επιθέσεις που δέχεται.
Επιλέγοντας να τα βάλει με τον Γιάννη Στουρνάρα (με τον οποίο άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε… προηγούμενα από τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών), η κυβέρνηση βρίσκει μπροστά της τον Μάριο Ντράγκι. Και εκεί γνωρίζουν όλοι στο Μαξίμου ότι δε χωρούν… μαγκιές. Επομένως, θα αναγκαστούν να πάνε με τα νερά του, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τα περί “καθαρής” εξόδου από τα μνημόνια.