ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εν αμφιβόλω τίθεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η Τουρκία κρατά όμηρο το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000», το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο για δωδέκατη ημέρα 25 ναυτικά μίλια μακριά από το στόχο ”Σουπιά” του οικοπέδου «3» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παρά το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.
Την Πέμπτη εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex», ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει κατά πόσο η Άγκυρα θα την ανανεώσει, γεγονός που θα θέσει, εν αμφιβόλω, την πραγματοποίηση της γεώτρησης, με δεδομένο ότι το ”Saipem 12.000”, αρχές Μαρτίου πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο.
Ο μεγαλύτερος φόβος για τη Λευκωσία, σύμφωνα με το sigmalive είναι να φύγει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την περιοχή, χωρίς να προβεί στην προγραμματισμένη γεώτρηση. Γεγονός που θα καθιστά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έρμαιο των τουρκικών προκλήσεων.
“Συνεκμετάλλευση” ζητεί ο Οζερσάι
Στο μεταξύ στα κατεχόμενα, μετά τον Μουσταφά Ακιντζί και ο Κουντρέτ Οζερσάι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κρίση προς όφελος του ψευδοκράτους.
Η ε/κ πλευρά, αλλά και οι εταιρείες, που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ “θα πρέπει σε κάποια φάση να συζητήσουν και μαζί μας” αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων, Κουντρέντ Οζερσάϊ.
Η ε/κ πλευρά δεν μπορεί, σημειώνει, να συνεχίσει να αγνοεί τους Τ/κ και θα πρέπει να μιλήσει και μαζί τους για το διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου. «Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία με τους Τ/κ, είτε σε περίπτωση, που υπάρξει λύση στο Κυπριακό είτε όχι.
Ιστορική συμφωνία Αιγύπτου και Ισραήλ
Την ίδια ώρα σε ιστορικής σημασίας συμφωνία στον τομέα της ενέργειας προχώρησαν Ισραήλ και Αίγυπτος.Συνήψαν συμφωνία, η οποία προνοεί τον εφοδιασμό της Αιγύπτου με ισραηλινό φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ενέργειας Ντέλεκ το ύψος της σύμβασης θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των «Τάιμς του Ισραήλ», οι εταιρείες Ντέλεκ και Νομπλ, οι οποίες συνεργάζονται στα «οικόπεδα» Ταμάρ και Λεβιάθαν, υπέγραψαν συμφωνία με την αιγυπτιακή εταιρεία «Dolphinus Holdings Ltd» για την πώληση 64 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή θα φέρει δισεκατομμύρια στα ταμεία του κράτους.
Πρόκειται για μια πολιτική σημαντική εξέλιξη και για την Κύπρο καθώς βάζει στο περιθώριο τους σχεδιασμούς για αγωγό προς την Τουρκία και δημιουργεί νέα δεδομένα σ’ ό,τι αφορά τη δημιουργία αγωγού από την περιοχή προς την Ευρώπη.
Στο μεταξύ κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ – Λιβάνου, με αφορμή την προκήρυξη από πλευράς του Λιβάνου για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενη περιοχή, η οποία βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Η Χεζμπολάχ διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πλήξει ισραηλινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αν χρειαστεί, εν μέσω της διένεξης ανάμεσα στην ισραηλινή και τη λιβανέζικη κυβέρνηση, που περιστρέφεται γύρω από υπεράκτια ενεργειακά κοιτάσματα.
Διπλωμάτες των ΗΠΑ ανέλαβαν πρόσφατα μεσολαβητικές πρωτοβουλίες μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο νέας σύρραξης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το σιιτικό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ενδείξεις από μέρους τόσο της ισραηλινής ηγεσίας όσο και της Χεζμπολάχ πως γίνονται προσπάθειες αποτροπής αυτού του κινδύνου, αλλά «ενίοτε μια σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει μια σύγκρουση αυτού του είδους», όπως είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ προτείνει ο Μουσταφά Ακιτζί
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ο φυσικό αέριο «έβαλε στο μάτι» ο Ερντογάν – Ζητά μοντέλο δύο κρατών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Ιταλία ψάχνει «κοινά αποδεκτή λύση» με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αμεση ανάλυση
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Εισηγήθηκε 6ετή θητεία για τον ΠτΔ
- Ποια είναι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – Τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί
- Χρηματιστήριο: Πάρτι στον ΟΛΘ με +3,30%, καλύτερο τίμημα θέλει η αγορά από τα 27 ευρώ