Είστε λάτρεις των εικαστικών τεχνών; Αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε μία από τις παρακάτω εκθέσεις, οι οποίες ξεκινούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018. Οι εκθέσεις είναι ποικίλες, με ελεύθερη είσοδο, και περιλαμβάνουν είτε έργα ζωγραφικής είτε πρωτότυπα projects.

1. Άγγελος Παναγιωτίδης – Ατομική έκθεση “Το δέντρο που πληγώναμε”

Ελιά: σύμβολο ειρήνης, νίκης και αθανασίας. Λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η ελιά ανά τους αιώνες στην καθημερινότητα των λαών της Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα, τα κλαδιά, ο καρπός, αλλά και το ελαιόλαδο, έχουν συμβολικό χαρακτήρα και κατέχουν τιμητική θέση σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Την ιερή ελιά έχει επιλέξει και ως σύμβολο ο γλύπτης Άγγελος Παναγιωτίδης, δημιουργώντας ασημόχρωμα, μεταλλικά δέντρα. Αυτά τα έργα θα έχει την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει από κοντά στην έκθεσή του που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα στον Εικαστικό Κύκλο Sianti.

Εμπνευσμένος από τον τόπο καταγωγής του, την Αμφιλοχία, ο Άγγελος Παναγιωτίδης μεταφέρει στα έργα του τις πρώτες εικόνες της ζωής του, τους ελαιώνες της περιοχής. Πρώτη φορά παρουσίασε τη γλυπτική φόρμα “δένδρο ελιάς” το 1995, ενώ από το 1998 δημιουργεί γλυπτά από ορείχαλκο και χαλκό.

Εγκαίνια:
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
19:00

Διάρκεια:
15 Φεβρουαρίου 2018 – 10 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Πού:
Εικαστικός Κύκλος Sianti
Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)

Πληροφορίες

2. Κατερινα Κότσαλα – Ατομική έκθεση “Sisyphus”

Η ζωγραφική της Κατερίνας Κότσαλα τοποθετείται και τοποθετεί μεταξύ διαφάνειας και επιφάνειας. Την ενδιαφέρει ένα φως που αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται, περνώντας μέσα από διαθλαστικά υλικά, μέσα που λειτουργούν συγχρόνως σαν συμπαγείς εικόνες και σαν θολές αντανακλάσεις. Ταυτόχρονα, την ενδιαφέρει η αντανάκλαση όπως αποτυπώνεται στην επιφάνεια. Το σημείο εκείνο που η όποια θολή αντανάκλαση σταθεροποιείται σαν μια φωτογραφία και αυτό που -τόσο συγκεκριμένα όσο και αφηρημένα- αποκαλούμε φως υλοποιείται σε χρώματα και σε σχήματα, σε μπογιές και σε χειρονομίες.

Τα έργα της μοιάζουν να αποτελούν δύο μορφές συνόρων. Αυτά τα οποία αποτελούν ένα τέρμα, το σημείο που μετά από αυτό δεν υπάρχει τίποτα και είναι οι μεγάλων γενικά διαστάσεων καμβάδες της, που πάνω τους αποτυπώνεται το τέλος της διαδρομής του φωτός. Καθώς και αυτά που το σύνορο είναι ημιδιαπερατό. Μπορείς να δεις από μέσα, το φως συνεχίζει να ταξιδεύει έστω και αν έχει αλλοιωθεί αρκετά ή μερικές φορές ίσα-ίσα τόσο ώστε η μία και η άλλη πλευρά του συνόρου να διαφοροποιούνται ριζικά. Τόσο ριζικά όσο ο πάνω και ο κάτω κόσμος στο μύθο του Σισύφου. Ο συγκεκριμένος μυθολογικός ήρωας και το φως στην καλλιτεχνική εργασία της Κατερίνας Κότσαλα μοιάζουν να μοιράζονται δύο κοινά σημεία. Από τη μία τη διαδρομή που ξεκινάει από την ίδια την πηγή (του φωτός) για να τελειώσει με την αποτύπωσή του πάνω στους καμβάδες -σε αντιστοίχιση με την κορυφή του ψηλού βουνού του Σισύφου, όπου ο βράχος ανεβαίνει με κόπο μόνο και μόνο για να κατρακυλήσει στον βυθό του Άδη- και από την άλλη τα ψυχρά χρώματα, που παρά τη γοητεία τους, υπονομεύουν συνεχώς την έννοια της “ευτυχίας”. Η ζωγραφική της ωστόσο δεν προσπαθεί να υπαγορεύσει συναισθηματισμούς, αλλά προτιμά να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα δυναμική και όχι δραματική. Δεν μας εστιάζει στην τιμωρία, αλλά στο λόγο της μάταιης ποινής, στο ότι ο Σίσυφος όντως κατάφερε με τεχνάσματα να ξεφύγει από το θέλημα τον θεών και μάλιστα δύο φορές. Άρα γίνεται.

Τα έργα της Κατερίνας Κότσαλα είναι σαν αυτά τα τεχνάσματα. Προσπάθειες να καταφέρει κάτι άπιαστο, στην περίπτωση της να δώσει μορφή σε κάτι που δεν έχει, στο φως. Και αυτές οι προσπάθειες δεν αξιολογούνται σαν επιτυχημένες ή μη -έτσι και αλλιώς η πέτρα ξανακυλάει στην αρχή-, αλλά σαν περιπτώσεις. Και η κάθε περίπτωση δίνει συνεχώς μία ακόμα απάντηση στην ερώτηση της τέχνης: Πώς αλλιώς;

Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Αθήνα, 2018

Εγκαίνια:
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου
19:30

Διάρκεια:
15 Φεβρουαρίου 2018 – 31 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη 13:00 – 20:00
Τετάρτη – Παρασκευή 15:00 – 20:00
Σάββατο 12:00 – 16:00

Πού:
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι

Πληροφορίες

-Κότσαλα_Sisyphus-II_150x200εκ_λάδι-σε-καμβά_2018-e1518089586491

3. Ομάδα Hypercomf – Έκθεση “Soft Spot”

Εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η έκθεση του εικαστικού δίδυμου Hypercomf (Ιωάννης Κολιόπουλος – Πάολα Παλαβίδι), με τίτλο Soft Spot.

Η Hypercomf είναι ένα νεοιδρυθές, πλασματικό εταιρικό προφίλ, που παράγει εγκαταστάσεις υβριδικής, μαλακής και άβολης τέχνης, χρηστικά αντικείμενα και ποίηση.

Η εταιρεία ερευνά τις έννοιες του χρήσιμου και του άχρηστου, της ανάπαυσης και της δυσφορίας, της άνεσης και της αμηχανίας, της προσωπικής και της συλλογικής εμπειρίας και της υλικής και συναισθηματικής κατανάλωσης.

Εγκαίνια:
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου
19:30

Διάρκεια:
15 Φεβρουαρίου 2018 – 31 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη 13:00 – 20:00
Τετάρτη – Παρασκευή 15:00 – 20:00
Σάββατο 12:00 – 16:00

Πού:
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι


4. Δημήτρης Κρέτσης – Ατομική έκθεση “Το δέντρο της ζωής μας”

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος υποδέχεται τον Φεβρουάριο τον Δημήτρη Κρέτση και την πρώτη του ατομική έκθεση στον Τεχνοχώρο, με τίτλο «Το δέντρο της ζωής μας». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 10 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Το δέντρο μας ενώνει με τη γη, τη γη των προγόνων μας, «τις ρίζες μας», το παρελθόν μας. Μας ζει, μας τρέφει, μας δροσίζει, μας σκεπάζει από το κάμα του μεσημεριού, από τη βροχή και το χιόνι. Μας δίνει οξυγόνο, είναι η ζωή μας, το παρόν μας.

Ξεκουράζει τα πουλιά, τα ζωντανά, τις πεταλούδες και τις μέλισσες και από τις φυλλωσιές του τις νύχτες βγαίνουν πυγολαμπίδες. Μεγαλώνει και μεγαλώνουμε μαζί του, μας πάει ψηλά, μας αφήνει σκαρφαλώνοντας να «αγγίζουμε» τον ουρανό. Είναι η ελπίδα μας, το μέλλον μας.

Το βρίσκουμε από τους γονείς μας και το δίνουμε στα παιδιά μας!

Είναι το δέντρο της ζωής μας!».

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Δημήτρης Κρέτσης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1972. Το 1992 σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 1996 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών όπου φοίτησε στα εργαστήρια ζωγραφικής Ρ.Παπασπύρου, Π.Χαραλάμπους, Δ. Σακελλίωνα, Δ. Μυταρά και Ζ. Αρβανίτη. Το 2004 παρακολούθησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης (Facultad de Bellas Artes – Universidad Complutense de Madrid) μαθήματα Σχεδίου, Ανατομίας και Νωπογραφίας. Το 2011 διακρίθηκε στο διαγωνισμό της Α.Σ.Κ.Τ. και του Υ.Π.Ε.Κ.Α. με θέμα «Εικαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο, με ζωγραφική επί των τυφλών όψεων κτηρίων της Αθήνας», κατέχοντας ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των έργων. Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τοιχογραφίες και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά, χορηγία του Αμπελώνα Λούση.

Εγκαίνια:
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου
20:00

Διάρκεια:
15 Φεβρουαρίου 2018 – 10 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο 11:00 – 16:00

Πού:
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Πλάκα

Το δέντρο της ζωής μας

5. Ομαδική έκθεση “Αυτο–Άμυνες”

Ομαδική εικαστική έκθεση για τις καθημερινές μάχες…

Έργο της Charlotte Lindsay στην έκθεση “ΑΥΤΟ-ΑΜΥΝΕΣ” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Προϊόν συνεργασίας τριών επιμελητριών, της Λουΐζας Καραπιδάκη, της Κλεοπάτρας Φατούρου και της Elisabeth Romberg, η ομαδική εικαστική έκθεση «ΑΥΤΟ–ΑΜΥΝΕΣ» παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα, τη Νορβηγία, την Σουηδία και την Γαλλία. Πρόκειται για τους: Charles Fréger, Elisabeth Haarr, François L’Hotel, Charlotte Lindsay, Γιάννη Αδαμάκη, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Χρύσα Βέργη, Γιώργο Γιώτσα, Μαρία Γρηγορίου, Αφροδίτη Λίτη, Καλλιρρόη Μαρούδα, Μαρία Μάστορη, Δημήτρη Ντάσιο, Ελένη Τζάτζαλος.

Καθημερινά καλούμαστε να δώσουμε διάφορες μάχες, τόσο απέναντι στην κοινωνία που μας περιβάλει, όσο και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Οι επιμελήτριες της έκθεσης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να σκεφτούν τι είναι αυτό που θίγει ιδιαίτερα τον καθένα προσωπικά και πώς μπορούν να το χειριστούν θωρακίζοντας τον εαυτό τους από τη φθορά και τον πόνο που μπορεί να τους προκαλέσει. Δημιούργησαν έτσι τις δικές τους «πανοπλίες», τις δικές τους αμυντικές τεχνικές και τις παρουσιάζουν στο κοινό ως αναφορά στις επιθέσεις που δεχόμαστε καθημερινά από τη βία που μας περιβάλλει αλλά και στον εσωτερικό πόλεμο που βιώνει ο καθένας μας όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις προσωπικές του φοβίες και αδυναμίες.

Την έκθεση, που οργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA), πλαισιώνουν ακόμη με performance τους η Κλεώνη Μανουσάκη και η Χριστίνα Φοίτου.

Εγκαίνια:
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
20:00

Διάρκεια:
15 Φεβρουαρίου 2018 – 7 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 12:00-21:00
Σάββατο 10:30-14:30
Κυριακή κλειστά

Πού:
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

 ΑΥΤΟ-ΑΜΥΝΕΣ