ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αναφέρει ήδη από το Δεκέμβριο, είχε εκφράσει με επιχειρήματα τις ενστάσεις του αναφορικά σε συγκεκριμένα σημεία του τότε προς συζήτηση Σχεδίου Νόμου. Ωστόσο, σήμερα και μετά από την ψήφιση του από τη Βουλή, ο νέος νόμος δε διαμορφώνει ικανό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι θα επιλύσει.
Συνολικά εμφανίζεται επίμονα ένας μονομερής τρόπος θεώρησης των κρίσιμων ζητημάτων, όπου η καινοτομία αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως δαπάνη. Παράλληλα, η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση διαιωνίζει τις ιστορικές στρεβλώσεις και επιδεινώνει την υφιστάμενη κατάσταση.
Το PIF επιμένει στην αναγκαιότητα ουσιαστικών αλλαγών στον ψηφισθέντα νόμο με στόχο να εξαλειφθούν κάποιες κρίσιμες ανισότητες και προβλήματα, ενώ προσδοκά ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
«Έχουμε την τεχνογνωσία και έχουμε καταθέσει συνετές και ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή και αδιάλειπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα αλλά και παλαιότερα φάρμακα.
Η υλοποίηση και η εξειδίκευση του φιλόδοξου πλαισίου Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, δε νοείται να μη λάβει υπόψιν τις τεκμηριωμένες προτάσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όπως κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.
Έχοντας επιλέξει το λάθος ανηφορικό δρόμο των επιβαρύνσεων ύψους 1,2 δις για το 2018, φτάνοντας στο σταυροδρόμι της καινοτομίας, η επιλογή της νέας οδού δεν επιτρέπεται να μας οδηγήσει πάλι σε αδιέξοδο», αναφέρει το PIF σε σχετική ανακοίνωσή του.
Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κίνηση-ματ στην Υγεία από Amazon, Berkshire, JPMorgan
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Αποστολίδης: Τροχοπέδη το 2018 για το φάρμακο – Α. Ξανθός: Πρόθεσή μας οι διαρθρωτικές κινήσεις