ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τις εναλλακτικές ελληνικές προτάσεις στη βαλίτσα του μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που αποχώρησε από την Αθήνα για να συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της πΓΔΜ. Πληροφορίες που ουσιαστικά φωτογράφησε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς θέλουν την ελληνική πρόταση να περιλαμβάνει την ονομασία «Gornamakedonija» (Άνω Μακεδονία), αμετάφραστο στα σλαβικά και ως μια λέξη.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για λύση-πακέτο που θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ πρότεινε σύνθετη ονομασία στα σλάβικα και αμετάφραστη. Συγκεκριμένα προωθεί το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αν και ακόμη συζητούνται τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη γείτονα προκρίνεται το όνομα «Nova Makedonija».
Την πεποίθηση του ότι υπάρχει «ευκαιρία» για την επίλυση του «ονοματολογικού» εξέφρασε ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τον κ Κοτζιά σχολιάζοντας πως έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές. Άλλωστε, όπως σημείωσε, ο κ Νίμιτς «ήρθε η ώρα των αποφάσεων, χωρίς, ωστόσο, να απαντήσει αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε προς μια θετική κατεύθυνση» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς κάνοντας λόγο για δημιουργική και παραγωγική συζήτηση. Άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Νωρίτερα, την ενόχληση του για τη δημοσιοποίηση του «συμφώνου», που προτίθεται να καταθέσει η Αθήνα εξέφρασε με ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η δημοσιοποίηση των τελικών θέσεων μπορεί να περιορίσει το περιθώριο των συνομιλιών» ιδιαίτερα «ενόψει της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για το «σύμφωνο», που επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι θα το καταθέσει στον ομόλογό του της πΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα μπορεί η άλλη πλευρά να καταθέσει τροποποιήσεις καθώς στόχος του συμφώνου είναι όπως είπε να «διευκολύνει τη διαπραγμάτευση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οργή Θεού: Σύσσωμη η Εκκλησία στο συλλαλητήριο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι έντονες ανησυχίες του Αμερικανού πρέσβη για Αιγαίο και Σαββίδη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike