• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στην επίθεση των πωλητών, βουτιά κάτω από τις 870 μονάδες


    Την χειρότερη ημέρα άφηνε για το τέλος ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη, μια ημέρα μετά τα νέα υψηλά 3 ετών να σημειώνει βουτιά 18 μονάδων και να υποχωρεί κάτω από τις 870 μονάδες. Μάλιστα η πτώση, στην προτελευταία συνεδρίαση του μήνα, προβλημάτισε την αγορά καθώς το μέγεθος της αναμενόμενης διόρθωσης ήταν αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Χαρακτηριστική ήταν η «επίθεση» των πωλητών στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία μια ημέρα μετά την άνοδο 12% σημείωσε πτώση 7%.

    Μάλιστα η πτώση έρχεται μια μέρα πριν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής  για τις παραδοχές των σεναρίων των stress test, κάτι που αναμένεται να καθορίσει την πορεία των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 868,08 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,08%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 82,7 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 60,3 εκατ. μετοχές.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 1,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,55%. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες Τροφίμων και Ποτών (1,75%) και Ταξιδίων (+0,31%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Τραπεζών (-5,30%) και Κοινής Ωφελείας (-3,86%).

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews που καταγράφει τις μεταβολές στην περιουσία βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών, ο Αντώνης Καράτζης κατάφερε να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας, με 2,5 εκ. ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε ο John Paulson που είδε τις απώλειες του να ανέρχονται σε 22,9 εκατ. ευρώ.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΕΕ (+1,79%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (+1,17%).

    Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-7,54%) και της ΔΕΗ (-7,27%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (25,1 εκατ. μετοχές) και της MIG (6 εκατ. μετοχές).

    Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (11,3 εκατ. ευρώ) και της Εθνικής (8,4 εκατ. ευρώ).

    Ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, πτωτικά 85 και 110 παρέμειναν σταθερές.



    ΣΧΟΛΙΑ