Ορατός είναι ο κίνδυνος φιάσκου με τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, ενώ ο χρόνος έως τον Μάρτιο τρέχει και το χρονοδιάγραμμα απειλείται να τιναχθεί στον αέρα. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως η έλλειψη ειδημόνων είναι αισθητή, καθώς πολλοί λίγοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην σχετική πρόσκληση.

Ο μικρός αριθμός των εκτιμητών για τον νέο καθορισμό των νέων τιμών ζώνης αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης καθώς δεν κατέστη δυνατή η τοποθέτηση 4 εκτιμητών ανά τιμή ζώνης, όπως κρινόταν απαραίτητο.

Ως εκ τούτου όσοι «γενναίοι» ανέλαβαν  το δύσκολο αυτό έργο, αναμένεται να επιφορτιστούν με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας την ώρα που τα λάθη… παραμονεύουν. Από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι για τις μικρές πόλεις όπου έχει καθοριστεί μόλις ένας εκτιμητής, θα υπάρξει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί εάν ούτε σε αυτή υπάρξει επαρκής προσέλευση.

Εκτός αυτού, επί των 4 εισηγήσεων που θα γίνουν για τις 10.000 συνολικά ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει διαδικασία αξιολόγησης. Η διαδικασία θα είναι ακόμη πιο χρονοβόρα, σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων.

Αυτό διότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα παρέμβει δευτεροβάθμια επιτροπή που θα δημιουργηθεί στο ΥΠΟΙΚ, ενώ σε τελικό στάδιο θα αποφανθεί η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Θα ακολουθήσει λεπτομερής υπολογισμός για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι νέες τιμές στον ΡΝΦΙΑ και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση των συντελεστών του φόρου έτσι να μην περιοριστούν τα έσοδα από αυτόν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν, όλη η ανωτέρω διαδικασία να γίνει εμπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη και το «τέρας» της γραφειοκρατίας που θα αποτελέσει ένα επιπλέον εμπόδιο για την ολοκλήρωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φορολοταρία: Tι πρέπει να ξέρετε – Στις 30 Ιανουαρίου η διεξαγωγή της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαγραφή χρεών ύψους 28 εκατ. ευρώ για νοσήλια – Ποιους αφορά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oριστικό: Αναστασιάδης – Μαλάς στο β’ γύρο των εκλογών στην Κύπρο