Oι αρχιτεκτονικές και μορφολογικές επιλογές της κατοικίας στηρίχτηκαν στις αρχετυπικές μορφές των παραδοσιακών βιοτεχνικών και γεωργικών αποθηκών του Πηλίου. Αυτή η νέα εικόνα της γεωργικής αποθήκης δάνεισε τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά και στην κατοικία της Γατζέας. Πρόκειται στην ουσία για τη σύνθεση τριών πρισμάτων – όγκων, που μορφολογικά παραπέμπουν στη “μεταλλαγμένη” πηλιορείτικη αποθήκη.

Ο βασικός όγκος, με εμφανή λιθοδομή στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, επιστεγάζεται με τετρακλινή ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη και κυριαρχεί στην σύνθεση. Ο δεύτερος όγκος είναι ένα καθαρό ορθογώνιο πρίσμα από ανεπίχριστο σκυρόδεμα, ύψους ενός ορόφου, το οποίο διεισδύει στο πέτρινο κτίσμα, οργανώνοντας τους χώρους των υπνοδωματίων.

Ο μικρότερος όγκος προς τη δύση είναι επίσης από ανεπίχριστο σκυρόδεμα και σηματοδοτεί την κύρια είσοδο της κατοικίας. Το μεταλλικό πατάρι στο εσωτερικό του πέτρινου κτίσματος προεκτείνεται και στο εξωτερικό του κτιρίου, δημιουργώντας το απαραίτητο προστέγασμα ηλιοπροστασίας προς τη νότια πλευρά του κτιρίου, αλλά και μια βεράντα – υπαίθριο καθιστικό στο πατάρι, με θέα προς το μικρό λιμανάκι και τη θάλασσα.

Ιδιαίτερη προσοχή, δόθηκε στη βιοκλιματική παράμετρο, σε ό,τι αφορά στη θέση του οικοπέδου και στο μικρόκλιμα της περιοχής.Ο διαμπερής φυσικός αερισμός εξασφαλίζεται από διπλά ανοίγματα σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Μεγάλα προστατευμένα ανοίγματα ανοίγονται προς το νότο για την εξασφάλιση της θέας προς την θάλασσα.

Μικρά ανοίγματα – φεγγίτες προς το βορρά και πολύ καλές μονώσεις σε όλα τα δομικά στοιχεία της κατασκευής (στέγη, τοίχους, πατώματα) εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου και την κατά το δυνατόν εξοικονόμηση ενέργειας.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Κώστας Αδαμάκης, αρχιτέκτων μηχ.
Συνεργάτες: Κώστας Σαράντης, Ελπινίκη Παύλου, αρχιτέκτονες μηχ.
Στατική μελέτη : Φίλιππος Σαμαράς, πολιτικός μηχ.
H/M μελέτη: Δημήτρης Ζημέρης, ηλεκτρολόγος μηχ.
Ειδικός συνεργάτης: Γιάννης Κινατσίδης, πολιτικός μηχ.
Τρισδιάστατες απεικονίσεις: Αρχοντή Ιωάννου, Λήδα Μπαρού, φοιτήτριες Aρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Tοποθεσία: Κάτω Γατζέα Πηλίου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 243,28 m²
Xρόνος μελέτης: 2009
Xρόνος κατασκευής: 2010 – 2011
Φωτογραφίες: Κώστας Αδαμάκης