ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ως «στρεβλή» την εικόνα για το «μαχαίρι» στα οικογενειακά επιδόματα στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, το οποίο χαρακτήρισε ως εξορθολογισμό, θεωρώντας πως μέχρι τώρα το επίδομα στους τρίτεκνους και τους πολυτέκνους δινόταν για ψηφοθηρικούς λόγους.
Επίσης επιτέθηκε στην ΓΣΕΕ που αντιδρά στην ψήφιση της ρύθμισης για την διαδικασία λήψης απόφασης για την απεργία, υπενθυμίζοντας πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως η ρύθμιση μιλά για 50%+1 στην απαρτία και όχι στην ψηφοφορία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και δεν καταργείται από την κυβέρνηση.
Κλείνει ο κύκλος των μνημονίων
Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».
Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η Αριστερά δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα»
Κύριε Μητσοτάκη, συμβουλεύεστε αστρολόγο;
«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει»: Τη φράση αυτή υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως είχε παραθέσει σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε (οικονομικοί δείκτες και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες).
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ, o κ. Τσίπρας είπε: «Όλα αυτά τα χρόνια προβλέπατε τα ίδια και τα ίδια. Κάθε Πρωτοχρονιά από το 2016 μας λέγατε ότι μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει αστρολόγο ή χειρομάντη για σύμβουλο, αλλά σας λέω ότι σας λένε όσα θέλετε να ακούσετε. Θα κάνει καλό και σε εσάς και στο πολιτικό σύστημα να αποδεχθείτε ότι, παρά τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες σας, η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα και το κάνει με κυβέρνηση τις δυνάμεις που εσείς προβλέπατε ότι την οδηγούν στα βράχια, αλλά την οδηγούν στο ξέφωτο. Η οικονομία ανακάμπτει, πετυχαίνει πραγματικούς ρυθμούς ανάκαμψης, ρυθμούς που δεν είχατε δει ούτε στα όνειρά σας. Η κυβέρνηση σε μια 3ετία μείωσε κατά επτά μονάδες την ανεργία και καταγράφεται ρεκόρ στην προσέλκυση νέων, άμεσων επενδύσεων. Οι αποδόσεις ομολόγων με 10ετή διάρκεια είναι στο 3,6%, σε επίπεδο 2006. Αυτή η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία αναμένουμε να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα και να αποκρυσταλλωθεί από τους εταίρους μας στο ζήτημα του χρέους και να προχωρήσει η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος».
«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.
Εμείς είμαστε οι πραγματικοί μεταρρυθμιστές
«Δεν κρύψαμε ότι στο πλαίσιο που είμαστε ακόμα σήμερα -δεν έχουμε βγει από το πρόγραμμα- κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς και σε οπισθοχωρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε, για να βγούμε το καλοκαίρι από το περιοριστικό πλαίσιο. Όμως, και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας. Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και στις τρεις αξιολογήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν υποχωρήσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Στην τρίτη αξιολόγηση και στο σημερινό νομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες. Αυτή η Βουλή επί των ημερών μας δεν συνέρχεται για να υλοποιήσει μόνο προαπαιτούμενα. Στο εξάμηνο μεταξύ 2ης και 3ης αξιολόγησης η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή εμβληματικά νομοσχέδια στην Υγεία, την Παιδεία, τα εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα. Είναι στον πυρήνα μας να γίνει πράξη το Κτηματολόγιο και η έγκριση των δασικών χαρτών. Αδιανόητο το 2017 να μην υπάρχει επίσημη αρχή για την χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. Εσείς που αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστές και φιλελεύθεροι, γιατί επί 40 χρόνια δεν κυρώνατε τους δασικούς χάρτες; Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό είναι το μεγάλο σφάλμα και η ζημιά. Στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, όταν ακούνε μεταρρυθμίσεις, ο νους πηγαίνει σε λιτότητα και κόψιμο συντάξεων».
«Για πρώτη φορά, αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις κάνουμε προσπάθεια να τις υλοποιήσουμε. Παρά την αντίστασή σας καταφέραμε να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά από 30 χρόνια ανομίας και όσο και αν συνεχίζετε να πολεμάτε την προσπάθεια, η ανομία τελειώνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δεν είναι μόνο οι δασικοί χάρτες. Είναι μια σειρά από διατάξεις, όπως για παράδειγμα η σειρά κατάταξης των πιστωτών με θετικό προνόμιο των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας», συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:
«Ενδεικτικά αναφέρω κάποια από αυτά, γιατί αναδεικνύουν μια μεγάλη διάκριση σε ό,τι συμβαίνει σήμερα και τι γινόταν στο παρελθόν. Εμείς δεν έχουμε στόχο να βγάλουμε την χώρα μόνο από την χρεοκοπία και το καθεστώς των μνημονίων, αλλά έχουμε και όραμα η Ελλάδα να γίνει σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, που θα έχει στιβαρή διοίκηση για το συμφέρον του πολίτη, χωρίς πολυνομία και γραφειοκρατία. Το όραμά μας αυτό περνά και μέσα από τέλος πρακτικής που εγκαθίδρυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με “γκρίζα” νομοθέτηση που προστάτευε τα πελατειακά συστήματα».
Υπεράσπιση των αλλαγών στο οικογενειακό επίδομα
«Στον προηγούμενο προϋπολογισμό εγκρίναμε 260 εκατ. ευρώ περισσότερα για το παιδί και ο συνολικός προϋπολογισμός οικογενειακών επιδομάτων πάει από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση συμβαδίζει με την προσπάθεια εξορθολογισμού στη διανομή επιδομάτων. Με αυτό τον τρόπο, 730.000 οικογένειες θα δούνε έως και διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν, με ενίσχυση σημαντική του πρώτου και δεύτερου παιδιού. Αυξάνουμε τα επιδόματα πρώτου και δεύτερου παιδιού και αλλάζουμε τους συντελεστές τριών και άνω τέκνων. Οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν το επίδομα επί τέσσερα παιδιά» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Μια μεγάλη αδικία με ένα ή δύο παιδιά, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, λύνεται. Εξορθολογίζεται ένα σύστημα που σκόπιμα ήταν στρεβλό, όχι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας -για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας πρέπει να επιδοτηθεί 1ο και 2ο παιδί- αλλά για να εξυπηρετείται συγκεκριμένη κατηγορία, που είχατε οικοδομήσει με πελατειακή λογική. Είναι λαϊκισμός η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων; Οι μισοί από τους 100.000 τρίτεκνους και πολύτεκνους θα δουν αυξήσεις. Υπάρχει μικρή κατηγορία που θα υποστούν κάποιες μειώσεις. Είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες θα προβούμε σε ανακοινώσεις, αφού εξετάσουμε τις επιπτώσεις, αυτή η διαφορά να καλυφθεί. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η απίστευτη διαστρέβλωση σε μια κατηγορία που έχουμε απόλυτη προτεραιότητα και αυξάνουμε το κονδύλι.»
Παραπλάνηση οι αντιδράσεις για το ζήτημα της απεργίας
Το μεγαλύτερο ίσως, μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν αφιερωμένο στην αλλαγή των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. «Υπάρχει και ένα ζήτημα, που η παραπλάνηση μπορεί να ωφελεί κάποιους, δεν ωφελεί όμως τους εργαζόμενους. Αναφέρομαι στο ζήτημα της απαρτίας για κήρυξη απεργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν εφαρμόζεται η επίμαχη διάταξη στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης (πχ. της Αττικής), ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού.
Εξαπέλυσε μομφή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά «στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν» π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.
Άσκησε κριτική όμως και στην εξ αριστερών κριτική (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ): «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».
Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουτργός, «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».