ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αισιοδοξία φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει στην ελληνική αγορά καθώς οι αγοραστές δείχνουν πρόθυμοι αφενός να ρισκάρουν περισσότερο αφετέρου να προστατέψουν τις θέσεις τους από την όποια πίεση έρχεται από την κατοχύρωση κερδών. Οι διορθώσεις που έως τώρα έχουν παρατηρηθεί είναι ρηχές, διαχειρίσιμες και εκτονώθηκαν μέσα στις συνεδριάσεις χωρίς να δίνουν μεγάλες ευκαιρίες εισόδου χαμηλών τιμών σε ρευστότητα που βρίσκεται εκτός Αγοράς. Το ταμπλό είναι πολύ πιο ζωηρό, οι κινήσεις έχουν ανοίξει και προς την μικρή κεφαλαιοποίηση και η αγορά διψά για stories χωρίς απαραίτητα αυτά να συνοδεύονται από
θεμελιώδη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είναι αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση πριν το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων. Οι πρώτες απόπειρες υπέρβασης της ζώνης των 860 μονάδων έδειξαν ότι θα απαιτηθούν περισσότερα καύσιμα από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας αφενός για να απορροφηθούν οι πολύ κερδισμένες θέσεις που ρευστοποιούνται από το πρόσφατο ράλι αφετέρου για να απεγκλωβιστούν κεφάλαια που βρίσκονται σε αναμονή από το καλοκαίρι του 2017.
Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδειξε πάντως ότι η συνθήκη αυτή έχει μπορεί προοδευτικά να ικανοποιηθεί άρα η υπέρβαση είναι εντός των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη είτε άμεσα είτε σε δύο χρόνους, όπως είθισται να συμβαίνει σε παρόμοιες κινήσεις διαφυγής από μεσοχρόνιες ζώνες προσφοράς. Όλο το σύστημα των κινητών μέσων σε σύντομη, μέση και μακρά διάρκεια είναι συντονισμένο ανοδικά ενώ η ανοδική τομή των 200 ημερών με την χρονοσειρά των 50 ημερών αποτελεί ένα ακόμα αισιόδοξο σήμα επιβεβαίωσης της τάσης.
Οι ταλαντωτές είναι πλέον για τα καλά σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια βάση γεγονός που έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά άμεσων ρευστοποιήσεων από γρήγορα χαρτοφυλάκια, ωστόσο η μεγάλη εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών δεν έχει εξαντλήσει ακόμα το ανοδικό περιθώριο.
Το μόνο ίσως που προβληματίζει στην εικόνα του διαγράμματος της αγοράς είναι η απότομη κλίση της ανόδου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο κάποιας τοπικής έκτασης διόρθωση.
Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει με πιο ήπιο τέμπο την ανοδική δυναμική δοκιμάζοντας την έξοδο από το εύρος διακύμανσης του 2017.
Τι έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα
Εβδομάδα πολλών και σημαντικών εξελίξεων η επόμενη. Ξεκινώντας από την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιέχει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης την προσεχή Δευτέρα το ημερολόγιο γεγονότων θα κινηθεί στην προσδοκία του κλεισίματος της αξιολόγησης καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται και η οριστικοποίηση της ατζέντας της συνάντησης με την έγκριση των σχετικών δράσεων από τα τεχνικά κλιμάκια.
Την Δευτέρα αναμένεται η συνάντηση των εκπροσώπων των Ελληνικών τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό μηχανισμό με θέμα τους όρους του δυσμενούς σεναρίου. Στο εξωτερικό τα αποτελέσματα της Wall Street μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Στις κυριότερες ανακοινώσεις: 16/1 Citigroup, 17/1 Bank of America, Goldman Sachs, 18/1 American Express, Morgan Stanley.
Την Παρασκευή 19/1 κλείνουν οι πρώτες σειρές παραγώγων της χρονιάς ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με «B» και θετική προοπτική.
Επισημαίνεται τέλος ότι οι αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές την Δευτέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Sommerville Advisory Markets: Οι ελληνικές μετοχές είναι το δυνατό «χαρτί» του 2018
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ESM: «Πράσινο φως» για πρόωρη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους
- ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται αύριο – Αναλυτικά οι δικαιούχοι
- Ματίνα Παγώνη: Όταν το Ταμείο Ανάκαμψης πληρώνει 37.500 για απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορείς να πεις όχι
- Κλάδος προϊόντων φυτικής προέλευσης: Με ισχυρή παρουσία η Κεντρική Μακεδονία στη διεθνή έκθεση Plant Based World 2024