Συνολικά εννέα αιτήματα αποζημίωσης από τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ στο Σαρωνικό έχουν σταλεί μέχρι στιγμής στα κεντρικά γραφεία του IOPC (Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου) στο Λονδίνο.
Τόσοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να τεκμηριώσουν τις απαιτήσεις τους και να τα καταθέσουν στο γραφείο του Ταμείου στον Πειραιά.
Οι αιτούντες είναι αλιείς του Σαρωνικού που επλήγησαν από την διαρροή του μαζούτ, επιχειρήσεις καφεστίασης που είδαν τα έσοδά τους να υποχωρούν κατακόρυφα αλλά και εταιρείες που ανέλαβαν να καθαρίσουν τη μόλυνση στις ακτές της Αττικής.
Όπως αναφέρουν στο mononews.gr πηγές του Ταμείου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλούν και άλλα αιτήματα στην αγγλική πρωτεύουσα, μόλις και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα και καταθέσουν πλήρη φάκελο με την απαίτησή τους.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ιδιώτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ρύπανση, οι οποίοι ζητάνε πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινήσεις και θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα πρώτα αιτήματα από τους ξενοδόχους αλλά και τους Δήμους του Πειραιά και των Νοτίων Προαστίων.
Έως τώρα δεν υπάρχει αίτημα αποζημίωσης από κρατική υπηρεσία ή από κάποια άλλη δημόσια αρχή, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα.
Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας πάντως είχαν αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως «το Ελληνικό Κράτος όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση απορρύπανσης, πρέπει να δει αν και τι βλάβες έχει υποστεί, να τις αποτιμήσει και να εκτιμήσει αν θα υποβάλει αίτηση αποζημίωσης»
Υπενθυμίζεται ότι το γραφείο του IOPC στην Ελλάδα ξεκίνησε να λειτουργεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στην οδό Σκουζέ 26, στον 4ο όροφο στον Πειραιά και έχει δεσμεύσει κεφάλαια περίπου 280 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες από το πρόσφατο ναυάγιο στον Σαρωνικό.
Αποζημίωση από το Ταμείο δικαιούται οποιοσδήποτε έχει υποστεί ζημία εξαιτίας της ρύπανσης που προκάλεσε διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ, εφ’ όσον μπορέσει να αποδείξει τη ζημιά με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό ισχύει για ιδιώτες, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές ακόμη και κράτη.
Σε γενικές γραμμές πέντε είναι οι περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να αξιώσει αποζημίωση:
- Για έξοδα απορρύπανσης και χρήση προληπτικών μέτρων
- Για καταστροφή περιουσίας
- Οι αλιείς που έχουν υποστεί οικονομική απώλεια και όσοι εμπλέκονται με την αλιεία
- Οι τουριστικές επιχειρήσεις
- Για έξοδα που αφορούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος
Who is Who
Το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από πετρέλαιο (IOPC Funds) ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1971, μετά τη διαρροή πετρελαίου από το Torrey Canyon το 1967 κοντά στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου και χρηματοδοτείται από τα 115 κράτη-μέλη, τους παραλήπτες/αποδέκτες της μεταφοράς πετρελαίου και τους πλοιοκτήτες.
Ο ρόλος του έγκειται στο να αποδίδει αποζημίωση για ζημίες που οφείλονται σε πετρελαιοκηλίδες που προέρχονται από διαρροές πετρελαίου σε ένα Κράτος μέλος, στους διεκδικητές που δεν δύναται να αποζημιωθούν πλήρως από τη ζημία λόγω ρύπανσης από τον εφοπλιστή βάσει της σύμβασης του 1992 για την Αστική Ευθύνη.
Ουσιαστικά παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο αποζημίωσης επιπλέον αυτού που καταβάλλεται από τον πλοιοκτήτη του πλοίου που έχει προκαλέσει τη ρύπανση.
Από το 1978 έχει καταβάλλει 580 εκατ. λίρες Αγγλίας σε αποζημιώσεις και έχει διαχειριστεί 149 περιπτώσεις πετρελαϊκών ατυχημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ναυάγιο Αγία Ζώνη ΙΙ: Συρρέουν στα γραφεία του IOPC για αποζημίωση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων στηρίζει την Ελλάδα για τη ρύπανση στον Σαρωνικό
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιθεώρηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Premia Properties: Εξαγόραν την Σεμέλη Οινοποιητική του Μιχάλη Σάλλα, έναντι 10,6 εκατ. – Επιβεβαίωση mononews
- Hapag-Lloyd: Έφτασε τα 300 πλοία μεταφοράς κοντέινερ
- Η συλλέκτρια με την ασημένια βέρα και τα κοσμήματα μεγάλων καλλιτεχνών
- Τα μυστικά για να εξασφαλίσετε σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ – Οκτώ παραδείγματα