ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανησυχητικά στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με δύο αναλγητικές ουσίες που εμπεριέχονται σε ευρέως διαδεδομένα σκευάσματα, επιβεβαιώνοντας αυτό που οι ειδικοί πάντα επισημαίνουν: ότι τα παυσίπονα είναι φάρμακα και ως τέτοια πρέπει να καταναλώνονται.
Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε για την παρακεταμόλη, γνωστή στην Αμερική ως ακεταμινοφαίνη. Σύμφωνα με ανασκόπηση τριών ξεχωριστών μελετών σε τρωκτικά, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Endocrine Connections, η λήψη της κατά την κύηση ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την γονιμότητα των θηλέων απογόνων.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι, αν και η εξασθένηση της γονιμότητας μπορεί να μην είναι σοβαρή, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τρεις διαφορετικές πειραματικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η παρακεταμόλη διαταράσσει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την έρευνα, ώστε να διαπιστώσουν αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα ευρέως μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό φάρμακο που λαμβάνουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρόσφατες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με διαταραχές στην ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Η ιβουπροφαίνη
Η δεύτερη αναλγητική ουσία που ενοχοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα είναι η ιβουπροφαίνη. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι υψηλές δόσεις της, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως να σχετίζονται με προβλήματα υπογονιμότητας, στυτικής δυσλειτουργίας, κόπωσης και απώλειας μυϊκής μάζας.
Η ιβουπροφαίνη είναι ένα ένα ευρέως συνταγογραφούμενο, μη στεροειδές φάρμακο, με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι έλαβαν ιβουπροφαίνη 600 mg, δύο φορές κάθε μέρα, επί δύο εβδομάδες, παρουσίασαν διαταραχή των ανδρικών ορμονών (υπογοναδισμό), ανάλογη με αυτή που εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι και οι καπνιστές. Ο υπογοναδισμός οφειλόταν σε μείωση της τεστοστερόνης κατά 18% μέσα στο διάστημα αυτό, εξαιτίας ανεπαρκούς παραγωγής της ορμόνης από τους όρχεις.
Οι επιστήμονες εξέφρασαν φόβους ότι οι βλάβες μπορεί να γίνουν μόνιμες και πιο σοβαρές, εάν το φάρμακο ληφθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη συχνή χρήση ιβουπροφαίνης με αυξημένο κίνδυνο για εμφράγματα, καθώς και προβλήματα υγείας στις εγκύους και στα μωρά τους, μεταξύ των οποίων και ο υπερδιπλασιασμός του κινδύνου αποβολής.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση των παυσίπονων, τόσο όσον αφορά στο είδος όσο και στην δόση του φαρμάκου, πρέπει να γίνεται πάντα κατόπιν σύστασης του γιατρού. Όσον αφορά στην προληπτική χρήση τους, τονίζουν ότι όχι μόνο δεν έχει και κανένα νόημα, αλλά είναι και βλαβερή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ινομυαλγία: Διάχυτος πόνος χωρίς… αιτία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Εντόπισε 16 σελίδες που διακινούσαν παράνομα φάρμακα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ουροποιητικό: Τι δεν πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα προβλήματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό