• Top Stories

    Νέα τουρκική πρόκληση: Τουρκικό αεροσκάφος πέταξε 30 μέτρα πάνω από τη Ζουράφα

    • NewsRoom
    Τουρκικά F-16


    Τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας πέταξε πάνω από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, βόρεια της Ίμβρου, σε ύψος μόλις 100 ποδιών, στις 13:33 μ.μ, εξερχόμενο του FIR Αθηνών. Το τουρκικό CN-235 είχε εισέλθει 3 λεπτά νωρίτερα στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.

    Η Ζουράφα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στο νομό Έβρου και, συγκεκριμένα, σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης και βόρεια της Ίμβρου. Aνήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011 και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων και της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

    Η ασυνήθιστη πτήση του τουρκικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας μόλις 100 πόδια (ή περίπου 30 μέτρα) αξιολογείται προσεκτικά από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωί της Τρίτης, τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις ασκούνται σε δύο περιοχές: στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, όπου έχουν αναπτυχθεί τουρκικά πολεμικά πλοία με ελικόπτερα ενώ από αέρος κινούνται αρκετά αεροσκάφη τύπου CN-235, σαν αυτό που πέταξε πάνω από τη Ζουράφα. Οι τουρκικές δυνάμεις ασκούνται στο πλαίσιο δραστηριότητας που αποκαλείται επιχειρησιακή εκπαίδευση τριμήνου.



    ΣΧΟΛΙΑ