Η βαθύπλουτη Αλεξία-Ελένη Δαυίδ μάλλον είναι  τον τελευταίο καιρό σε «κακό φεγγάρι». Με… επώνυμο βαρύ σαν ιστορία, η ανιψιά του κυπριακής καταγωγής Γιώργου Δαυίδ, που ελέγχει μετοχικά τον πολυεθνικό γίγαντα της εμφιάλωσης Coca Cola HBC, δείχνει να έχει εμπλακεί σε διαδοχικές, αρνητικές συγκυρίες. Όπως πιστοποιείται από την «ψυχρή γλώσσα» των οικονομικών δεδομένων, ο επενδυτικός θησαυρός που αναζήτησε στο ελληνικό χρηματιστήριο αποδείχθηκε άνθρακας. Διότι μετά από επτά χρόνια μετοχικής παρουσίας στον «Κορρέ», η πολύφερνος γόνος των Δαυίδ είναι ήδη στην πόρτα της εξόδου. Χωρίς μάλιστα να μπορεί να προσδοκά  στο παραμικρό κέρδος από την μεγάλη τοποθέτηση των 9,5 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη εταιρία φυσικών προϊόντων, στην οποία μπαίνουν τώρα νέοι, στρατηγικοί «παίκτες».

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη «περιπέτεια» για την ακριβοθώρητη εκπρόσωπο της ελίτ του χρήματος, που φροντίζει να είναι «θωρακισμένη» με προσωπικούς σωματοφύλακες.

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα της περσινής χρονιάς, μπήκε στο στόχαστρο της Τομεακής Επιτροπής Ευβοίας του ΚΚΕ… Την κατήγγειλε «στο λαό της περιοχής, επειδή έκανε αγωγή σε βάρος Δημοτικής Συμβούλου της Καρύστου, από την οποία ζητά 100.000 ευρώ για “συκοφαντική δυσφήμιση κατ’ εξακολούθηση”». Υπόθεση που ανάγεται σε γεγονότα του περσινού καλοκαιριού, που διαδραματίστηκαν στους Πεταλιούς. Στο νησί όπου μια μεγάλη έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων (της πρώην βίλας Πικάσο) ανήκει στην Αλεξία-Ελένη Δαυίδ.

Αγορασμένη προ ετών έναντι 20 εκατ. ευρώ, με βάση τις πληροφορίες που έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας. Εκεί, όπως υποστηρίζει η σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής, Κούλα Βρανά, δοκίμασε να προσεγγίσει την ακτή με τη βάρκα, αλλά δεν της το επέτρεψαν οι φρουροί  της  Αλεξίας-Ελένης. Κάτι το οποίο όμως, διαψεύδεται  από την ίδια, με την αγωγή που έκανε. Και  με τη συνοδευτική  δήλωση ότι το ποσό που ζητάει θα το χαρίσει στο «Χαμόγελο του Παιδιού»…

Στις αρχές του περσινού Ιουλίου, η Αλεξία–Ελένη Δαυίδ είχε άλλο ένα αρνητικό συναπάντημα, καθώς της έκλεψαν κοσμήματα αξίας 1 εκατ. ευρώ και 35.000 ευρώ σε μετρητά.

Kάτω από άγνωστες και μυστηριώδεις συνθήκες, της τα άρπαξαν από το χρηματοκιβώτιο της βίλας του συγκροτήματος Lagonissi Gran Resort, που ήταν νοικιασμένη έναντι 12.000 ευρώ την ημέρα για τις θερινές διακοπές. Της ίδιας, των τριών παιδιών της και του ισραηλινής καταγωγής συζύγου της (από δεύτερο γάμο). Ο οποίος πριν να την παντρευτεί ήταν ο  επικεφαλής της προσωπικής ασφαλείας της…

Η κόρη του Ανδρέα Δαυίδ, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή (και αδελφή του «άτακτου»  Άλκη) διαθέτει μεγάλη οικονομική και επιχειρηματική εμβέλεια, ενώ ένα τμήμα των κεφαλαίων της αξιοποιείται από σειρά επενδυτικών εταιριών που η ίδια ελέγχει. Η κίνησή της να πάρει σημαντική, μετοχική θέση στην «Κορρές» ήταν ηχηρή έκπληξη.

Γιώργος και Λένα Κορρέ

Η είσοδος στον Κορρέ

Αυτό έγινε τον Αύγουστο του 2011, όταν μέσω της  «Arneta Ltd» που χρησιμοποίησε η Αλεξία-Ελένη Δαυίδ, μπήκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας του φαρμακοποιού Γιώργου Κορρέ.

Μετά από την παραίτηση  δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων, τοποθετήθηκαν 9,5 εκατ. ευρώ, με την  «Arneta» να αποκτά το 14,12% (1.900.000 μετοχές) στην εισηγμένη ελληνική εταιρία. Έχοντας δηλαδή ως κόστος κτήσης τα 5 ευρώ ανά μετοχή.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην απόφαση της Αλεξίας-Ελένης, να πάρει θέση στρατηγικής συμμετοχής στην «Κορρές», μέτρησε η ανάληψη καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρία, από τον Δημήτρη Βιδάκη. Πρώην υψηλόβαθμου στελέχους στην Coca Cola Hellenic, οποίος ανέλαβε το νέο του πόστο τον Ιούλιο του 2011 και παραμένει σε αυτό μέχρι σήμερα.

Έτσι κι αλλιώς, το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Κορρές έχει αποδείξει διαχρονικά πως μπορεί να βγάζει λαγούς απ’ το καπέλο του». Μαγνητίζοντας κάθε φορά σημαίνοντες επενδυτές, που αγοράζουν το ελκυστικό story της ανάπτυξης και  της διεθνούς εξάπλωσης.

Τουλάχιστον στην περίπτωση της Αλεξίας-Ελένης Δαυίδ, οι επενδυτικές προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Από τη στιγμή που μπήκε στον «Κορρέ», η εταιρία αυτή  γράφει συνεχώς ζημιογόνες ετήσιες χρήσεις… Χωρίς να μπορεί να δώσει μέρισμα στους μετόχους. Συνειρμικά, η αίσθηση που δίνουν οι οικονομικές επιδόσεις είναι ότι ο όμιλος «Κορρέ» δουλεύει… περισσότερο για τις τράπεζες, παρά για τους μετόχους, στη διάρκεια της πολύχρονης κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αρχής γενομένης από το 2009 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2017, ο όμιλος «Κορρέ» παρουσιάζει, αθροιστικά, ζημιές που ανέρχονται στα 10,9 εκατ. ευρώ, με βάση τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Και παρά το γεγονός ότι οι χρήσεις του 2009 και του 2010 ήταν κερδοφόρες, όπως και το περσινό πρώτο εξάμηνο.

Γιώργος Κορρές

Οι αριθμοί

Σε αυτά τα 8,5 χρόνια ο «Κορρές» έχει πληρώσει συνολικά 21,2 εκατ. χρηματοοικονομικά έξοδα, για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων… Στο ίδιο διάστημα, τα ίδια κεφάλαια  του ομίλου έχουν υποχωρήσει από τα 24,2 εκατ. στα 13,1 εκατ. ευρώ. Οι επεκτατικές κινήσεις και τα αναπτυξιακά σχέδια κοστίζουν, ενώ και η εξωστρέφεια δεν είναι καθόλου εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Εντός του 2015 η  «Arneta Ltd» εμφανίζεται να έχει 100.000 λιγότερες μετοχές από την αρχική της θέση, με το ποσοστό της στον «Κορρέ» να υποχωρεί στο 13,25%. Είναι άγνωστες οι λεπτομέρειες της εκχώρησης των μετοχών. Μεσοσταθμικά πάντως, εκείνη τη χρονιά, η μετοχή της εταιρίας κινήθηκε στα επίπεδα των 3,67 ευρώ. Γεγονός που υποδηλώνει ως πιθανό αντίτιμο της πώλησης τα  επίπεδα των 367.000 ευρώ.

H πρόσφατη, σύνθετη συμφωνία του Γιώργου Κορρέ με ένα από τα Private Equity της Morgan Stanley και τη σινο-ελληνικών συμφερόντων Profex (με ιθύνοντα τον επιχειρηματία Παύλο Κοντομίχαλο), έρχεται να αλλάξει το μετοχικό status στην εταιρία των φυσικών ελληνικών καλλυντικών.

Μηδενική απόδοση

Η δρομολογούμενη δημόσια πρόταση θα δώσει πέραν των άλλων και τη δυνατότητα απεμπλοκής στην Αλεξία-Ελένη Δαυίδ.

Από τη στιγμή που η πρόταση θα γίνει στα 5,08 ευρώ ανά μετοχή κι εκείνη πει το «ναι», όπως αναμένεται, τότε το «πακέτο» της Δαυίδ θα πουληθεί έναντι 9.144.000 ευρώ (1.800.000 μετοχές). Μαζί με την προηγούμενη πώληση, εκείνη θα λάβει όσα ακριβώς έβαλε πριν από 7 χρόνια.

Αφήνοντας με μηδενική απόδοση τα επενδυτικά κεφάλαια που χρησιμοποίησε. Κάτι δηλαδή σαν να χορήγησε  άτοκο δάνειο προς τον «Κορρέ»…  Βέβαια, θα μπορούσε να είχε καταγράψει και ζημιές ή  να συνέχιζε να παραμένει «εγκλωβισμένη», αν δεν είχε φανεί στον ορίζοντα το σχήμα των νέων, στρατηγικών εταίρων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Morgan Stanley, οι ισχυροί του χρήματος είναι πάντα στο πελατολόγιό της. Και η Αλεξία-Ελένη Δαυίδ θα μπορούσε σαφώς να ήταν ένας δυνητικός πελάτης της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.