ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διάφορες διαλέξεις, ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο σε διάφορα μέρη της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο. Σημαντικές προσωπικότητες από διάφορους τομείς, καταπιάνονται με μια ποικιλία θεμάτων, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεντρώσαμε παρακάτω έξι από αυτές με μια πληθώρα θεματικών και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά για τη βδομάδα που έρχεται, δηλαδή από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018.
1. Διάλεξη του κ. Στάθη Χιώτη “Ανασκόπηση των υπόγειων υδραγωγείων κατά την αρχαιότητα”
Το “Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία” και η “Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.)” έχουν την τιμή να μας προσκαλέσουν στην ομιλία του Δρος Μηχανικού Μεταλλείων-Μεταλλουργού, κ. Στάθη Χιώτη με θέμα: “Ανασκόπηση των υπογείων υδραγωγείων κατά την αρχαιότητα”.
Πότε:
8 Ιανουαρίου 2018
18:30
Πού:
Αίθουσα εκδηλώσεων του «Συλλόγου των Αθηναίων»
Κέκροπος 10, Πλάκα
Είσοδος ελεύθερη
2. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο Public Cafe Συντάγματος
Σπουδαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς τομείς, έρχονται στο Public για να παρουσιαστεί μια άλλη, ελάχιστα γνωστή, πλευρά του εαυτού τους. Ο άγνωστος σε εμάς αλλά πολύ “δικός τους Άλλος”.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης συζητά με τον Μάκη Προβατά και τον Γιάννη Μπασκόζο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις δυνατότητες που έχει και τα προβλήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα σχετικά θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.
Πότε:
Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018
21:00
Πού:
Public Cafe Συντάγματος Public Cafe Συντάγματος
Καραγιώργη Σερβίας 1, Σύνταγμα
Είσοδος ελεύθερη
3. Κύκλος διαλέξεων “Ιστορία και Φιλοσοφία της Αστρονομίας”
Ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει σειρά διαλέξεων διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από τον χώρο των Θετικών Επιστημών. Εισηγητής του 1ου κύκλου διαλέξεων είναι ο διακεκριμένος Αστροφυσικός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών, Στράτος Θεοδοσίου. Αυτή τη βδομάδα το θέμα είναι:
“Παλαιό και νέο ημερολόγιο- Ομοιότητες και διαφορές”
Ποια ήταν η ανάγκη της αλλαγής του Ιουλιανού ημερολογίου (Παλαιό ημερολόγιο) από το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο; Ποιες είναι οι ομοιότητές τους και ποιες αντίστοιχα οι διαφορές; Είναι το Γρηγοριανό ημερολόγιο το ακριβέστερο ημερολόγιο του Κόσμου ή υπάρχουν και άλλα ακριβέστερα ημερολόγια;
Πότε:
Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018
19:00
Πού:
Δημοτικός Κινηματογράφος “Νέα Ελβετία”
Νέας Ελβετίας 34, Βύρωνας
Είσοδος ελεύθερη
4. Μια συνομιλία με τους Gilbert & George στο ΚΠΙΣΝ
Ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή το συγγραφέα Michael Bracewell
Το εμβληματικό δίδυμο της σύγχρονης τέχνης, Gilbert & George, σε μία αντισυμβατική ανοιχτή συζήτηση στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με συντονιστή το συγγραφέα Michael Bracewell.
O Gilbert Proesch και ο George Passmore συναντήθηκαν ως φοιτητές στο Saint Martin’s School of Arts το 1967. Από τότε, και για πλέον 40 χρόνια, ως ζωντανά γλυπτά, δημιουργούν μια σκληρή, ιδιότυπη, ποιητική και συγκινησιακά φορτισμένη πρωτόγονη Αντι-Τέχνη, στην οποία η τάξη και η τρέλα βρίσκονται σε διαρκή ένταση μεταξύ τους. Τα έργα τους προβοκάρουν και θίγουν θέματα όπως η βία, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις κατά των μειονοτήτων, ο αλκοολισμός και η σεξουαλικότητα, ενώ δεν διστάζουν να ερευνήσουν τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, χρησιμοποιώντας ακόμη και λέξεις και εικόνες που θεωρούνται προκλητικές. Η αρμονική σχέση των δύο καλλιτεχνών σε κάθε τους εμφάνιση και η αμεσότητα του λόγου τους διαμορφώνουν μια τέχνη προσεγγίσιμη από όλους. Ωστόσο, αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης και επιχειρούν να εκθέτουν τον θεατή στη διαφορετικότητα, δοκιμάζοντας τις αντιδράσεις του.
Βάση τους αποτελεί το Λονδίνο, τα έργα τους, όμως, συμπεριλαμβάνονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο (Σικάγο, Μπιλμπάο, Δουβλίνο, Κωνσταντινούπολη, Στοκχόλμη Νέα Υόρκη, Κολονία, Λος Άντζελες, Σίδνεϋ, Άμστερνταμ, Λονδίνο κ.α.).
Ο βρετανός συγγραφέας Michael Bracewell έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: The Rise of David Bowie 1972-1973 (μαζί με τους Mick Rock και Barney Hoskyns) και Bridget Riley: Paintings and Related Work. Το 1997 συνάντησε για πρώτη φορά τους Gilbert & George και έκτοτε αφιέρωσε πολλά κείμενά του στην τέχνη τους, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο του What is Gilbert & George?.
Ειδικές ευχαριστίες στη Μαρίνα Ηλιάδη και τον Jean Bernier που κατέστησαν την υλοποίηση της εκδήλωσης εφικτή.
*Στην εκδήλωση θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Πότε:
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018
19:00
Πού:
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
5. Διάλεξη του Αιμίλιου Αυγουλέα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities
Κύκλος: Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία
Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας, Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities
«Ο θάνατος του φιλελευθερισμού;»
Ομιλητής: Αιμίλιος Αυγουλέας
Πότε:
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018
19:00
Πού:
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας
Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
6. Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος – Γιάννης Αδαμάκος
Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζει τη σειρά διαλόγων μεταξύ διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων, έργο των οποίων ανήκει στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Τράπεζας, και της δημοσιογράφου Μαίρης Αδαμοπούλου.
Δεύτερος κατά σειρά προσκεκλημένος στο Μουσείο της Τράπεζας είναι ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος, του οποίου το έργο “Τοπίο σε ώχρα” (2008) ανήκει στη Συλλογή της Τράπεζας.
Με αφορμή το έργο αυτό, θα αναδειχθούν όψεις της ζωγραφικής και στιγμές της ζωής του καλλιτέχνη που θα χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για μία εκ βαθέων συνομιλία σχετικά με την εικαστική δημιουργία, τη δύναμη της έμπνευσης, τις μεθόδους εργασίας και το χώρο του εργαστηρίου, τη δημιουργική και επαγγελματική ικανοποίηση, καθώς και τους μελλοντικούς στόχους στην πορεία του.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα μεταδίδεταιι ζωντανά μέσω της σελίδας του Μουσείου στο Facebookhttps://
Οι “Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος” ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 και θα διαρκέσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Αποτελούν εισαγωγικές εκδηλώσεις στην έκθεση της Συλλογής της Τράπεζας με τίτλο “Τόποι Αναφοράς”. Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 90 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας και θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 14 Μαρτίου 2018.
Συντονισμός-Οργάνωση εκδηλώσεων: Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης
Πότε:
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018
18:00
Πού:
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Αμερικής 3, Αθήνα
Ελεύθερη είσοδος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 3+1 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Κυριακή (7 Ιανουαρίου 2018)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σας αρέσουν οι δίσκοι και τα βινύλια; – Δύο παζάρια για να επισκεφθείτε αυτή την Κυριακή
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέντε δωρεάν σεμινάρια στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τον Ιανουάριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία