ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σε “σπαζοκεφαλιά” για γερούς λύτες έχει εξελιχθεί το πρόβλημα της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς παρότι το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ανεξάρτητους εκτιμητές, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πράγματι τον Μάρτιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, θα έχουμε νέες αντικειμενικές αξίες που θα είναι πιο κοντά στις πραγματικές σημερινές εμπορικές αξίες.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται πλέον στους ανεξάρτητους εκτιμητές, οι οποίοι κρίθηκε ότι είναι πιο κατάλληλοι για να υπολογίσουν τις αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας στις οποίες δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αγοραπωλησίες ακινήτων τα τελευταία χρόνια, λόγω της καθίζησης της αγοράς, και έτσι ο μηχανισμός του ΥΠΟΙΚ αδυνατούσε να υπολογίσει τις αγοραίες τιμές, ειδικά με δεδομένο ότι ακόμα και οι αγοραπωλησίες που γίνονται, πραγματοποιούνται σε υπερβολικά χαμηλές τιμές που δεν αντιπροσωπεύουν τις αντικειμενικές αξίες, λόγω ακριβώς της κατάστασης στην αγορά. Οι ανεξάρτητοι εκτιμητές, λοιπόν, θα αναλάβουν να εξετάσουν τα δεδομένα και να αποφανθούν για τις αντικειμενικές τιμές στις περίπου 10.000 ζώνες της ελληνικής επικράτειας. Για το τιτάνιο αυτό έργο αναμένεται να χρειαστούν περί τους 1.000 εκτιμητές.
Όμως και πάλι, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και βρεθούν οι εκτιμητές που χρειάζονται και προλάβουν μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που τους δίνονται να ολοκληρώσουν το έργο τους, η δουλειά τους είναι να υποβάλουν εισηγήσεις μη δεσμευτικού χαρακτήρα, που σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επανεξετάσει όλες τις εισηγήσεις και να τις αναθεωρήσει, αν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα των αντικειμενικών είναι πραγματικά “καυτό” για την κυβέρνηση, καθώς από τις αντικειμενικές αξίες εξαρτώνται μία σειρά από φόρους, με σημαντικότερο τον ΕΝΦΙΑ. Αν οι αντικειμενικές αξίες αναθεωρηθούν μαζικά προς τα κάτω, όπως αναμένεται σε πολλές περιοχές όπου η αγοραία αξία των ακινήτων έχει καταβαραθρωθεί, αυτό θα επιφέρει ένα βαρύτατο πλήγμα στους στόχους για τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Και για να μη συμβεί αυτό, αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με αυξήσεις συντελεστών, ώστε να εξισορροπηθούν οι απώλειες. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στο ΥΠΟΙΚ θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο για τις νέες αντικειμενικές αξίες και δεν το αφήνουν εξ ολοκλήρου πάνω στους ανεξάρτητους εκτιμητές, ώστε να μην υπάρξουν δραματικά απότομες μειώσεις στις αξίες και να είναι μικρότερη η προσαρμογή που θα χρειαστεί.