Μια σύγχρονη ψυχική  διαταραχή, η σελφίτιδα, φαίνεται ότι αποκτά επιστημονική βάση, μέσα από ερευνά που διεξήχθη στην Ινδία.

Ως  σελφίτιδα ορίζεται ανεπίσημα η κατάσταση κατά την οποία τα άτομα νιώθουν την ανάγκη να τραβούν συνεχώς φωτογραφίες τον εαυτό τους (selfies) και να τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο όρος χρησιμοποιείται από το 2014, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε υποστηριχθεί από την επιστήμη.

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent και από τη Σχολή Διοίκησης Thiagarajar διερεύνησαν τον όρο και ανακάλυψαν έξι κινητήριους παράγοντες που υποκινούν την εν λόγω διαταραχή. Επιπλέον, ανέπτυξαν μια «κλίμακα συμπεριφοράς selfies»,  προκειμένου να αξιολογήσουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση ενός ατόμου.

Με βάση την κλίμακα αυτή, το «φυσιολογικό» όριο όσον αφορά στις selfies είναι τρεις την ημέρα, οι οποίες όμως δεν δημοσιεύονται. Ως “οξεία” ορίζεται η λήψη τριών selfies την ημέρα, οι οποίες δημοσιεύονται και ως “χρόνια” η συνεχής λήψη selfies  καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και δημοσίευση περισσότερων από 6 την ημέρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκείνοι που υποφέρουν από σελφίτιδα επιδιώκουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, να τραβήξουν την προσοχή, να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, να δημιουργήσουν αναμνήσεις, να εναρμονιστούν με την κοινωνική τους ομάδα και να είναι κοινωνικά ανταγωνιστικοί.

Η κλίμακα αξιολόγησης, η οποία κυμαίνεται από 1 έως 100 βαθμούς, βασίστηκε σε μια ομάδα 200 ατόμων από την Ινδία, τη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό χρηστών στο Facebook και τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων εξαιτίας μιας επικίνδυνης selfie.

«Πριν από μερικά χρόνια διέρρευσαν φήμες στα ΜΜΕ ισχυριζόμενες ότι η υπερβολική ενασχόληση με τις selfies  χαρακτηρίστηκε ως ψυχική διαταραχή από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία. Παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μια φάρσα, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση αυτή  δεν υπάρχει. Εμείς φαίνεται ότι επιβεβαιώσαμε την ύπαρξή της και αναπτύξαμε την πρώτη παγκόσμια κλίμακα συμπεριφοράς selfies για να αξιολογήσουμε την κατάσταση», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τονίζουν ότι όσοι πάσχουν από σελφίτιδα μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με άλλες δυνητικά εθιστικές συμπεριφορές.

«Ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή την δυνητικά ιδεοληπτική συμπεριφορά και τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να γίνει το βιοκαύσιμο του μέλλοντος

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει