array(0) {
}
        
    
Menu
0.2%
Τζίρος: 84.02 εκατ.

International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος

Comments

Δίχως να είναι ευρέως γνωστή στο ελληνικό πλατύ κοινό, τα προϊόντα της είναι παντού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνοδεύουν την καθημερινότητα των πολιτών, των επαγγελματιών και κάθε οικογένειας αφού τα χρησιμοποιούμε στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο χωράφι, στις κατασκευές, στις μεταφορές. Η εταιρεία παράγει από πλαστικά κιβώτια, πλαστικά μπουκάλια, συνθετικά δίχτυα, φιλμ συσκευασίας, μέχρι ότι τεχνητό ύφασμα κυκλοφορεί στην αγορά για όλες τις χρήσεις από κατασκευές μέχρι στρωματοποιία και φίλτρα για οικιακές χρήσεις και τη βιομηχανία. Ο  λόγος για την ελληνική πολυεθνική εταιρεία Πλαστικά Θράκης,  που εφέτος κλείνει 40 χρόνια ιστορίας και καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυξάνοντας τις πωλήσεις της στις 80 και πλέον χώρες που δραστηριοποιείται. Εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει σε τζίρο τα 300 εκατ. ευρώ.  Είναι από τις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που προϊόντα της θα βρεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη από τη Σκοτία μέχρι την Αυστραλία, την Κίνα και την Αμερική, κάνοντας γνωστή την ακριτική περιοχή της Θράκης στα πέρατα του κόσμου, αφού το πρώτο συνθετικό στις περισσότερες θυγατρικές της είναι η λέξη “Thrace”.

Το τιμόνι του ομίλου στον Κωνσταντίνο 

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια το 1977 από τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Σταύρο Χαλιωρή, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο στην Ξάνθη παράγοντας  υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου, σχοινιά και σπάγκους. Δέκα χρόνια εισέρχεται στην αγορά τεχνικών υφασμάτων πολυπροπυλενίου με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην Ξάνθη. Το 1992 κατασκευάζει τρίτο εργοστάσιο στην Ξάνθη με εξειδίκευση στην παραγωγή βιομηχανικών νημάτων και νημάτων ταπητουργίας. Η κατακόρυφη ανάπτυξη των εργασιών της επιστεγάζεται με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1995. Αμέσως μετά μπαίνει στην αγορά της άκαμπτης συσκευασίας με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα Ιωάννινα.

Στα τέλη δεκαετίας του ’90 το τιμόνι του ομίλου παίρνει ο Κωνσταντίνος Χαλιωρής, υιος του Σταύρου ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ακολουθεί επεκτατική πολιτική.

Η μία εξαγορά διαδέχεται την άλλη στο εξωτερικό και η εταιρεία γίνεται πολυεθνική. Το 1999 πραγματοποιεί το μεγάλο άλμα και η εταιρεία αλλάζει επίπεδο.

Εξαγοράζει την Don & Low Ltd στη Σκοτία και ξεκινά να δραστηριοποιείται στην κατηγορία των μη-υφαντών. Το 2000 εξαγοράζει την νορβηγική Polybulk και εισέρχεται στην αγορά των μεγασάκων.

Το 2004 διευρύνει τη διεθνή παρουσία της μέσω εξαγοράς της Ipoma από την Frigoglass στη Βουλγαρία. Την οποία μετονομάζει σε Thrace Ipoma. Ακολουθεί η ίδρυση των εταιρειών Thrace Greiner (50% κοινοπραξία στη Ρουμανία) και Thrace Plastics Pack Doo (Σερβία). Παράλληλα, διευρύνει το αντικείμενο των παραγόμενων προϊόντων και στις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθης προσθέτει δύο νέες γραμμές παραγωγής, υφασμάτων spunbond και αντίστοιχα των μη-υφαντών βελονωτών.

Το 2006 ξεπερνάει για πρώτη φορά το όριο των 200 εκατ. Ευρώ σε πωλήσεις με την κερδοφορία της (κέρδη μετά από φόρους) να βρίσκεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.  Το 2007 κάνει το πρώτο βήμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Bόρεια Αμερική με την εξαγορά της Thrace LINQ Inc. και της Lumite Inc. Κατά 50%.

Κωνσταντίνος Χαλιωρής. Πλαστικά Θράκης
Κωνσταντίνος Χαλιωρής. Πλαστικά Θράκης

Η κρίση 

Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεσπάει στις ΗΠΑ βρίσκει την εταιρεία με ανοίγματα στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου μόλις έχει κάνει τις εξαγορές κι έχει δρομολογήσει μία νέα γραμμή παραγωγής μη-υφαντών βελονωτών υφασμάτων στη Thrace LINQ. Το 2008 επηρεάζεται ως προς την κερδοφορία αλλά όχι ως προς τον τζίρο αφού τα αναπτυξιακά ανοίγματα έφερναν πρόσθετες πωλήσεις. Έτσι, το 2008 κλείνει με πωλήσεις 252 εκατ. Ευρώ από 238 εκατ. Ευρώ το 2007 και με μειωμένα κέρδη – μόλις 3.3 εκατ. Ευρώ από 8,1 εκατ. Ευρώ το 2007.

Το 2009 αποτελεί σημείο καμπής με την εταιρεία να επηρεάζεται από τη διεθνή κρίση.

Έτσι αρχίζει μια περίοδος εσωστρέφειας και καλύτερης οργάνωσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επόμενη ημέρα όταν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ξεπεραστεί.

Το 2009 κλείνει με σημαντικά μειωμένο τζίρο στα 197 εκατ. Ευρώ και κέρδη 3,1 εκατ. Ευρώ, όμως το μεγαλύτερο μέρος (2 εκατ. Ευρώ) προέρχεται από την πώληση βιομηχανικού ακινήτου   στο πλαίσιο βελτιστοποίησης της παραγωγής και μείωσης του κόστους παραγωγής.

Ακολουθεί προσπάθεια για βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και αναδιοργάνωση των εργοστασίων στην Ξάνθη, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη μείωση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αλλά και σε ορισμένα εργοστάσια στο εξωτερικό.

Επίσης, μεταφέρεται τμήμα της παραγωγής µεγασάκκων στη Βουλγαρία και ανατίθεται μέρος της παραγωγής σε υπεργολάβους, κυρίως της Ταϊλάνδης.

Και σκέψεις για πώληση, αλλά έμειναν σκέψεις 

Tότε μπαίνουν και οι πρώτες σκέψεις για πώληση της εταιρείας σε ξένο όμιλο, κάτι που θα ήταν εύκολο αφού περίπου το 62% των μετοχών ελέγχεται από τον Κωνσταντίνο και την Ευφημία Χαλιωρή.

Μάλλον ήταν και οι τελευταίες σκέψεις αφού προτάσεις υπήρχαν αλλά η οικογένεια δεν πήρε τότε την απόφαση να πουλήσει. Βέβαια, κάποιες από τις προτάσεις δεν ήταν ικανοποιητικές, λένε άτομα που βρέθηκαν σε διαπραγματεύσεις, καθώς η Ελλάδα χρεοκόπησε και ζήτησε την βοήθεια του ΔΝΤ, αυξάνοντας τον κίνδυνο των επενδύσεων προς τη χώρα.

Το 2010 ανακάμπτουν οι πωλήσεις και ανεβαίνουν στα 234 εκατ. ευρώ αλλά δεν ανακάμπτει η κερδοφορία, η οποία μένει σε χαμηλά επίπεδα (896.000 ευρώ). Η εταιρεία δεν θα επηρεαστεί στη συνέχεια από την οικονομική κρίση που κτύπησε την Ελλάδα. Αντίθετα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό λόγω της διεθνούς ανάκαμψης η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το 2012 θα ιδρυθεί εμπορική εταιρεία στην Κίνα με στόχο τη διείσδυση στην ευρύτερη αγορά της Ασίας ενώ το 2013 διευρύνεται η δραστηριότητα με την ίδρυση της εταιρείας «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.» με αντικείμενο τη δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας.

Το 2014 πραγματοποιείται ένα ακόμα αναπτυξιακό βήμα με την είσοδο στην αγορά των προϊόντων στεγανοποίησης με τη χρήση γεωσυνθετικού αργιλικού φραγμού (Geosynthetic Clay Liner – GCL) μέσω της ίδρυσης της εταιρείας “Thrace-Eurobent A.B.E.E.” στην Ξάνθη (51% κοινοπραξία).

Εφέτος (2017) ο όμιλος που απασχολεί περίπου 1820 εργαζόμενους αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις δεδομένου ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 243,22 εκατ. ευρώ και τρέχουν με ρυθμό 7,8%.

Αυτό σημαίνει ότι εάν στο τελευταίο τρίμηνο επαναληφθούν οι μέσες πωλήσεις των προηγούμενων τριμήνων τότε θα έχει ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ., για πρώτη φορά στην ιστορία της και αυτό θα συμβεί τη χρονιά που κλείνει 40 χρόνια από την ίδρυσή της. 

Για την ιστορία το 2016 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 291 εκατ. ευρώ.

Και νέα εξαγορά το 2017

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία του ομίλου, η Thrace Polyfilms Α.Β.Ε.Ε. συμφώνησε να εξαγοράσει το 100% των μετοχών της εταιρείας «Ε.ΒΙ.ΣΑΚ Ελληνική Βιομηχανία Σάκων και Ειδών Πλαστικής Ύλης Α.Ε” με τίμημα τα 2.49 εκατ. ευρώ.

Η «Ε.ΒΙ.ΣΑΚ Ελληνική Βιομηχανία Σάκκων και Ειδών Πλαστικής Ύλης Α.Ε.» έχει την έδρα της στη Νέα Καρβάλη του Νομού Καβάλας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή κατασκευή πλαστικών σάκων πολυαιθυλενίου για τη συσκευασία λιπασμάτων και πρώτων υλών πλαστικών.

Επεξεργάζεται πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE) και γραμμικό πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LLDPE) για την παραγωγή φιλμ μιας στρώσης και τριών στρώσεων, το οποίο αφού κοπεί και θερμοσυγκολληθεί καταλήγει στο τελικό προϊόν, τον σάκο ή σε ρολό φιλμ χωρίς κοπή.

Η παραγωγική δυναμικότητα της Εταιρείας ανέρχεται σήμερα σε 26 εκ. πλαστικούς σάκους και ρολά σε ετήσια βάση. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 3,7 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών ήταν 3,1 εκ. Ευρώ το 2016.

Η Thrace Polyfilms βρίσκεται σε διαδικασία αναδοχής του κλάδου παραγωγής και εμπορίας προϊόντων βιομηχανικής συσκευασίας της μητρικής εταιρείας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ».

Όταν ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός θα έχει ως βασικό αντικείμενο δραστηριότητας της παραγωγή και εμπορία σάκων και φιλμ πολυαιθυλενίου για βιομηχανικές, κατασκευαστικές και αγροτικές χρήσεις, καθώς και την παραγωγή και εμπορία σάκων απορριμμάτων για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΠΟΡΕΙΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΕΡΔΏΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10ΕΤΙΑ (2007-2016)

ΕΤΟΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ (εκατ. ευρώ) ΚΕΡΔΗ ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ (εκατ. ευρώ)

2007                238                    8.1

2008               252                     3.3

2009               197                      3.1

2010               234                     0.8

2011               261                     3.8

2012              267                        7.1

2013              265                         2.5

2014              278                        6.6

2015              289                          10

2016             291                           13.6

Πηγή: Οικονομικές καταστάσεις εταιρείας

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Πλαστικά Θράκης: Πώς διαψεύδει τους αναλυτές ο Κώστας Χαλιορής
Πλαστικά Θράκης: Στα 106,3 εκατ. οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο – Τι προβλέπει για τη συνέχεια της χρονιάς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%
FED: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. – «Βλέπει» μόνο δύο αντίστοιχες το 2025
Ισπανία: Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους για έγκλημα με βάση μια φωτογραφία του Google Street View
Ανανεώνεται για 4 χρόνια η θητεία του Μάνου Μανουσάκη στον ΑΔΜΗΕ
Τραμπ: Προειδοποιεί ότι η Λιζ Τσέινι, γνωστή επικρίτριά του, μπορεί να έχει «χοντρά προβλήματα»
F1: Ο Πέρεζ έφυγε από τη Red Bull!
Μεντβέντεφ απειλεί τους Times: «Άθλια τσακάλια, να προσέχετε! Είστε νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»