• Άρθρα

    Διάβημα της Πολωνίας στη Γερμανία για …αποκριάτικο άρμα

    • NewsRoom

    DUESSELDORF, GERMANY – FEBRUARY 08: A carnival float featuring the leader of Polish Law and Justice party Jaroslaw Kaczynski oppressing Poland stands on display near city hall on February 8, 2016 in Duesseldorf, Germany. Today’s Rose Monday parade, the highlight of western Germany’s carnival season, has been cancelled due to weather predictions that include high winds. (Photo by Sascha Steinbach/Getty Images)


    O Jaroslav Kaczyński  είναι ένα από τα πλέον σημαίνοντα πρόσωπα της κυβέρνησης της Πολωνίας, ως αρχηγός κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο καρναβάλι του Ντίσελντορφ ένα άρμα  αναπαράστησε τον αρχηγό του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, ως ένα δικτάτορα ντυμένο σαν ναζιστή να πατάει με τη μπότα του μία γυναίκα, που απεικόνιζε την Πολωνία.

    «Το άρμα επέδειξε έλλειψη σεβασμού απέναντι στους Πολωνούς πολιτικούς», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας,  Witold Waszczykowski. « Θα κάνουμε διάβημα στους Γερμανούς εταίρους μας για ποιο λόγο έκαναν αυτή τη φάρσα», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός με αυστηρό τόνο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα προσεγγίσουν το ζήτημα με διακριτικότητα για να διατηρηθούν οι ισορροπίες, χωρίς να υποτιμηθεί η καλλιτεχνική αξία του άρματος ή το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

    Την περασμένη εβδομάδα, η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας έστειλε ένα επτασέλιδο έγγραφο διαμαρτυρίας στο BBC,  κατηγορώντας τον Βρετανικό Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης για μεροληπτική κάλυψη των πολιτικών γεγονότων στην Πολωνία.Το ρεπορτάζ που θύμωσε τον Kaczynzki  είχε τίτλο « Μήπως η Πολωνία γέρνει προς Πούτιν;»

    Η αλήθεια είναι ότι εάν η Πολωνία αποφασίσει να προβεί σε διπλωματικό διάβημα θα φανεί τουλάχιστον αστείο στη Γερμανία.Γιατί – παρά τα όσα ακούγονται για τους σκληρούς πολιτικούς της – οι Γερμανοί είναι τρομερά ανεκτικοί και τους αρέσει το χιούμορ και η σάτιρα. Μάλιστα, έχει μακρά παράδοση στα άρματα που κάνουν ανελέητη σάτιρα στους πολιτικούς.Μια χρονιά είχαν αναπαραστήσει την Άγκελα Μέρκελ να βγαίνει  από τα οπίσθια του «θείου Σαμ» και τον  Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, να συνουσιάζεται με έναν ταύρο που κάνει εμετό και  είχε πάνω του την επιγραφή « Ευρώπη»

    Φέτος, ένα άρμα απεικόνιζε την Μέρκελ κάτω από ένα κύμα που έγραφε πρόσφυγες ενώ ένα άλλο έδειχνε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών , Ντόναλντ Τραμπ, με την εκκεντρική  του φράντζα πάνω στην οποία ήταν γραμμένη η φράση « Κάντε τον φασισμό σπουδαίο ξανά» κατά την προσφιλή του έκφραση , στην πολιτική του εκστρατεία « Κάντε την Αμερική και πάλι σπουδαία!»

    A carnival float mocking German Chancellor Angela Merkel stands on display near city hall on February 8, 2016 in Duesseldorf, Germany. Today's Rose Monday parade, the highlight of western Germany's carnival season, has been cancelled due to weather predictions that include high winds.

    Η Πολωνία έχει μπει, τελευταία, σε μία αρκετά ταραγμένη πολιτική περίοδο , μετά την επικράτηση του κόμματος του  Kaczyński στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Γερμανός καλλιτέχνης, Jacques Tilly , δήλωσε ότι δημιούργησε το άρμα με στόχο να περιγράψει την πολιτική κατάσταση της χώρας.

    Ο Kaczyński δεν διασκεδάζει με τέτοια αστεία.Ιδιαίτερα γερμανικής ποιότητας. Το 2006, η γερμανική εφημερίδα Tagezeitung, αριστερών τάσεων, αποκάλεσε τον ίδιο και τον αδελφό του  Lech, τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας, με  το χαρακτηρισμό « πατάτες».Έξαλλος ο πρόεδρος  από την πρoσβολή  – έτσι εξέλαβε το σχόλιο- ακύρωσε την τριμερή συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    Παρά το γεγονός ότι ο  Kaczyński δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο επίσημο αξίωμα είναι ο πιο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας και δεν κουράζεται να το επιδεικνύει.Σύμφωνα με τα ΜΜΕ , ο Kaczyński παρενέβη προσωπικά – μαζί με τον υπουργό άμυνας Antoniο Macierewicz –  για να απολύσει τον νέο πρόεδρο της αμυντικής βιομηχανίας .Ο πρόεδρος είχε αναλάβει τα νέα του καθήκοντα , μια μέρα πριν ανακοινωθεί η απόλυση του, την οποία πληροφορήθηκε από τον τύπο. Πριν γίνει πρόεδρος είχε παραιτηθεί από το κόμμα,  το 2014 λόγω ενός σκανδάλου  διαφθοράς. Φήμες λένε  ήταν ότι είχαν αρχίσει να διαρρέουν οι φήμες γύρω από το όνομά του για εκείνο το σκάνδαλο και γιαυτό του ζήτησε να παραιτηθεί. Ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Πολωνίας δεν αντέχει την εξωτερική κριτική με κανέναν τρόπο.

    Την περασμένη εβδομάδα, η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας έστειλε ένα επτασέλιδο έγγραφο διαμαρτυρίας στο BBC,  κατηγορώντας τον Βρετανικό οργανισμό ραδιοτηλεόρασης για μεροληπτική κάλυψη των πολιτικών γεγονότων στην Πολωνία.

    Το ρεπορτάζ που θύμωσε τον Kaczynzki  είχε τίτλο « Μήπως η Πολωνία γέρνει προς Πούτιν;»Ο εκπρόσωπος της Πολωνικής κυβέρνησης έγραφε μεταξύ άλλων:« Κατά τη γνώμη μας η κάλυψη του συγκεκριμένου ρεπορτάζ  ήταν επιπόλαιη και διαστρέβλωνε τα γεγονότα με έναν τρόπο που δε συνάδει με την εμπειρία και την εγκυρότητα μιας τέτοιας απήχησης ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού»



    ΣΧΟΛΙΑ