ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με χαμηλές ταχύτητες συνεχίζεται η επιστροφή των καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ, ωστόσο από το σύστημα την τελευταία 7ετία «χάθηκαν» περί τα 90 δισ. ευρώ. Στο τέλος Οκτωβρίου 2017, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 123,7 δισ. ευρώ. Επτά χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2010, οι καταθέσεις ήταν στα 213 δισ. ευρώ. Μόνο οι κάτοικοι του νομού Αττικής είχαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σχεδόν 120 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό σήμερα έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μισό, καθώς τα υπόλοιπα καταθέσεων των κατοίκων Αττικής-Πειραιά διαμορφώνεται στα 62 δισ. ευρώ. Η εικόνα, όμως, είναι ίδια για το σύνολο των νομών της χώρας. Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έκανε… φτερά το 40% με 50% των καταθέσεων. Και αυτό ισχύει τόσο για τους παραδοσιακά «φτωχούς» νομούς, όπως είναι η Ευρυτανία και τα Γρεβενά, όσο και για «πλούσιους» νομούς όπως είναι οι περιοχές Θεσ/κης, Ηρακλείου, Δωδεκανήσου, Λάρισας.
Στο τέλος του 2010 οι κάτοικοι της Ευρυτανίας είχαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 191 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Οκτωβρίου φέτος το υπόλοιπο ήταν 131 εκατ. ευρώ.
Στον νομό Δωδεκανήσου τα υπόλοιπα των καταθέσεων στο τέλος του 2010 ήταν 3 δισ. ευρώ και φέτος τον Οκτώβριο 1,7 δισ. ευρώ και στον νομό Λάρισας τα 3,5 δισ. ευρώ καταθέσεων του 2010 έχουν μειωθεί στα 2,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα 19,05 δισ. ευρώ που είχαν στους λογαριασμούς τους οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης έχουν υποχωρήσει στα 10,6 δισ. ευρώ. Κατά 1,5 δισ. ευρώ έχουν περιοριστεί και τα υπόλοιπα των καταθέσεων στο Ηράκλειο καθώς τα 4,1 δισ. ευρώ του 2010 είναι σήμερα 2,6 δισ. ευρώ.
Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των επιτοκίων
Την ίδια ώρα, τα τραπεζικά επιτόκια συνεχίζουν τη φθίνουσα πορεία τους και διατηρούνται σταθερά κάτω από τη μονάδα.
Τα στοιχεία της ΤτΕ (Οκτώβριος 2017) δείχνουν ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για τις νέες καταθέσεις διαμορφώνεται στο 0,3% και το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των δανείων στο 4,8%.
Η «ψαλίδα» δηλαδή μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων διατηρείται στις 4,5 μονάδες, ενώ φτάνει ακόμα και στις 14 μονάδες, καθώς τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων «παίζουν» από το 4,52% -5,73%, των επαγγελματικών δανείων ανεβαίνουν στο 7%+, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια τα επιτόκια ξεπερνούν το 14,5% και πλέον το περιθώριο στα νέα στεγαστικά δάνεια είναι πάνω από 3,5%.
Υποτονική η ζήτηση για δάνεια
Υποτονική είναι και η ζήτηση για νέα δάνεια.
Το συνολικό δανειακό άνοιγμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 186,3 δισ. ευρώ με τη μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης να είναι αρνητική κατά 614 εκατ. ευρώ και τον ετήσιο ρυθμό χρηματοδότησης στο -0,9%
Πιο συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις έχουν τραπεζικό δανεισμό 89,3δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 45 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα νοικοκυριά έχουν οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 84 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 59 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και άλλα 23,6 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια, με τα 4,3 δισ. ευρώ να αφορούν υπόλοιπα από οφειλές πιστωτικών καρτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Γεωργόπουλος: Πώς δίνουμε αξία στο Personal Banking της Τράπεζας Πειραιώς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «τρεις δρόμοι» των τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο καθοριστικός ρόλος του Ε9 στα «κόκκινα δάνεια» – Σε πλειστηριασμό και το «Αίολος Κεντέρης»