• Business

    Θ.Φέσσας: Εκκρεμεί το 64% των δεσμεύσεων του Μνημονίου

    Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας,Επικεφαλής Quest


    “To 64% των δεσμεύσεων του Μνημονίου, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο εκκρεμεί”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα είναι πολύ εμπροσθοβαρές. Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι απαιτείται πιο αποφασιστική ηγεσία από εδώ και πέρα, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση για να αρθεί η αβεβαιότητα και κάλεσε τους Ελληνες και Ευρωπαίους ηγέτες να ενθαρρύνουν την επιστροφή στην ομαλότητα «συμπεριλαμβανομένης της κοινής ευθύνης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

    Τέλος προειδοποίησε ότι αν η φορολόγηση και το κόστος του επιχειρείν συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε και τα δημόσια έσοδα θα μειωθούν και πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φύγουν από τη χώρα.

    Απειλείται η τάση σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας όσο καθυστερεί η αξιολόγηση και δεν αντιμετωπίζονται τα θέματα του Ασφαλιστικού και των «κόκκινων δανείων», προειδοποιεί ο ΣΕΒ στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο, τονίζοντας ότι μόνον για το 35% των δράσεων του μνημονίου έχει σημειωθεί πρόοδος.

    Η ανησυχία στην αγορά εντείνεται, όπως δείχνει η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των λιανικών πωλήσεων, ενώ η έλλειψη ρευστότητας και η χαμηλή ζήτηση εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και ενέχουν τον κίνδυνο να βλάψουν την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο του 2016 και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου κατέγραψαν άνοδο.

    Αναλυτικότερα, στο επίπεδο των 50 μονάδων διαμορφώθηκε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) τον Ιανουάριο. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, αν και χαμηλός, ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2007. Παρόλα αυτά, οι νέες παραγγελίες παρουσίασαν περαιτέρω μείωση, όπως και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών.

    Στον τομέα της απασχόλησης, τον Δεκέμβριο του 2015 σημειώθηκε θετική καθαρή ροή μισθωτής εργασίας, οι εξαγωγές αγαθών ανέκαμψαν (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) και η ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ήταν θετική για πρώτη φορά μετά από την επιβολή των capital controls. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν, έπειτα από 12 μήνες συνεχόμενης εκροής, κυρίως λόγω της πίστωσης αγροτικών επιδοτήσεων και του δώρου Χριστουγέννων. Το καθαρό εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε κατά +5,4%, έναντι μείωσης κατά -8,8% το 2013.

    Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όμως και του όγκου λιανικών πωλήσεων αποτυπώνουν την έντονη ανησυχία των νοικοκυριών σχετικά με την εξέλιξη του εισοδήματος και της οικονομικής κατάστασης το επόμενο διάστημα.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία και προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος νέας διατάραξης της σταθερότητας, θα πρέπει να υλοποιηθεί ταχύτερα το πρόγραμμα προσαρμογής.



    ΣΧΟΛΙΑ