ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ένα χρόνο μετά την λαμπρή γιορτή για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της Αλουμίνιο της Ελλάδος υπό τον έλεγχο του ομίλου Μυτιληναίου και τα πενήντα χρόνια λειτουργίας της βιομηχανίας, η διοίκηση του ομίλου ετοιμάζει επένδυση 400 εκατ. ευρώ που θα τον μετατρέψει στον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη. Μάλιστα η νέα μεγάλη επένδυση έρχεται λίγους μήνες πριν από την αλλαγή ηγεσία στον ΣΕΒ με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να φέρεται ως ο νέος πρόεδρος του ισχυρού συνδέσμου που τους τελευταίους μήνες δίνει ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στις ρίζες του, δηλαδή στη βιομηχανία.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος που μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, μετέτρεψε μέσα σε δύο δεκαετίες τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση μετάλλων σε έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, με παρουσία στη βιομηχανία, την ενέργεια και τις κατασκευές, έχει ήδη το ρεκόρ επενδύσεων. Από το 2005 που ο όμιλος Μυτιληναίου εξαγόρασε την Αλουμίνιον της Ελλάδος (δείτε την τιμή της μετοχής της ΜΥΤΙΛ) πραγματοποίησε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη τα τελευταία χρόνια.
Πως χτίζει την νέα Βιομηχανική Ελλάδα
“Δεν έχουμε να φοβόμαστε πολλά πράγματα. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις και την προσπάθεια για αύξηση παραγωγικότητας. Θέλουμε η Αλουμίνιον της Ελλάδος να αποτελέσει ένα λιθαράκι στο ξαναχτίσιμο της ελληνικής βιομηχανίας της νέας εποχής”, είχε υποστηρίξει στην περσινή γιορτή ο Ευαγγ. Μυτιληναίος.
Στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου αλουμίνας, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 1.000.000 τόνους, ο επιχειρηματίας θα έχει βάλει ένα ακόμα, σημαντικό, λιθαράκι για την ανάσταση της εγχώριας βιομηχανίας.
Η Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι ήδη η μεγαλύτερη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τη νέα επένδυση, που όπως δήλωσε προ ημερών στο Reuters ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα ξεκινήσει το 2018, παίρνει τα πρωτεία στην παραγωγή αλουμίνας.
Η ιστορική βιομηχανία έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 820.000 τόνων αλουμίνας και 190.000 τόνων αλουμινίου με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου αλουμινίου ενώ το σύνολο της παραγωγής αλουμίνας εξάγεται.
Η νέα επένδυση έρχεται να συμπληρώσει την επέκταση, μέχρι το 2025, της συμφωνίας (αρχικά δεκαετούς διάρκειας) που είχε υπογράψει το 2008 ο όμιλος Μυτιληναίου με τον ελβετικό κολοσσό Glencore για την πώληση 5.000.000 τόνων αλουμίνας. Ο όμιλος ευνοείται, επίσης, από το ράλι στη διεθνή τιμή της αλουμίνας.
Το 9μηνο
Όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, στις αρχές Νοεμβρίου οι τιμές της αλουμίνας σημειώνουν σημαντική άνοδο της τάξης του 50% σε σχέση με τις τιμές στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2017 ξεπερνώντας τα 450 δολάρια / τόνο, οδηγώντας σε αύξηση και τις τιμές του αλουμινίου κατά 14% στα 2,185 δολάρια / τόνο».
Η αύξηση αποδίδεται από τη διοίκηση του ομίλου στο «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της παραγωγής της Κίνας που προβλέπει την περικοπή κατά 30% της παραγωγής των χυτηρίων αλουμινίου και των διυλιστηρίων αλουμίνας κατά τη χειμερινή περίοδο και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά τα επίπεδα τιμών και το 2018».
Η Αλουμίνιον της Ελλάδος «ιδρύθηκε τυπικά στις 24 Αυγούστου 1961 και το καταστατικό της δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 10 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς» με πρώτους μετόχους την Societe Francaise pour le Developpement de l’ aluminium en Grece (με βασικό μέτοχο τη γαλλική Pechiney) με 50%, την Hellenic Metals του Σταύρου Νιάρχου με 21%, την Reynolds International Inc. με 17% και την ΕΤΒΑ με 12%. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα η πολυεθνικός όμιλος Alcan στην οποία είχε περιέλθει η Αλουμίνιον της Ελλάδος αποφάσισε να την πωλήσει. Τότε ήταν που πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Μυτιληναίου ο οποίος μέσω μεγάλων επενδύσεων κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην ιστορική βιομηχανία.
Πως σώθηκε στη μεγάλη κρίση του 2011
Ο Ευαγγ. Μυτιληναίος είχε υποστηρίξει στην περσινή γιορτή για τα 50 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας πως στα δέκα χρόνια που λειτουργεί υπό τον έλεγχο του ομίλου χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν τρεις κρίσεις. Η πρώτη μεγάλη κρίση ήταν όταν αποχώρησε η Pechiney το 2005, η δεύτερη το 2008 όταν υπήρξε κατάρρευση των διεθνών τιμών, το αλουμίνιο έχασε το 1/3 της τιμής του και η βιομηχανία έχανε ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε ημέρα λειτουργίας! Η τρίτη κρίση ήρθε το 2011 όταν υποχώρησε η ζήτηση πρώτων υλών από την Κίνα και υπήρξε πάλι κατάρρευση τιμών.
Τότε, στην τρίτη κρίση, έκλεισαν τα περισσότερα εργοστάσια αλουμινίου της Ευρώπης και πολλοί στοιχημάτιζαν πως το ίδιο θα συμβεί με την Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και η διοικητική ομάδα του ομίλου έσωσαν το εργοστάσιο μέσα από δύο μεγάλα προγράμματα μείωσης του κόστους τα οποία προχώρησαν με τη στήριξη των εργαζομένων. Με την ολοκλήρωση των δύο προγραμμάτων, που σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς για την παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου, το κόστος παραγωγής μειώθηκε κατά 50%.
Η Αλουμίνιον της Ελλάδος όχι μόνο επιβίωσε, κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις, αλλά τώρα ετοιμάζει νέο γύρο επενδύσεων για την κατασκευή της νέας μονάδας αλουμίνας.
Ενα παράδειγμα για τις μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία είναι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της General Electric (GE) και της Αλουμίνιον της Ελλάδος με αντικείμενο «την υλοποίηση του πρώτου στον κόσμο Digital Smelter, της πρώτης διεθνώς ψηφιακής λύσης στην ηλεκτρόλυση, που θα της επιτρέψει να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας».
Η ενέργεια και τα σενάρια για τις μονάδες της ΔΕΗ
Οι επενδύσεις που στήριξαν την ανάπτυξη της Αλουμίνιον της Ελλάδος δεν ήταν οι μοναδικές του ομίλου που διοικεί ο Ευαγγελος Μυτιληναίος. Ο Τομέας Ενέργειας του ομίλου, που δραστηριοποιείται με την εμπορική ονομασία Protergia, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW, που ξεπερνά το 14% του ενεργού και αδειοδοτημένου εγκατεστημένου θερμικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Το μερίδιο του ομίλου στην αγορά χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει το 12% και στην αγορά λιανικής το 4%.
Έπειτα και από το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ πυκνώνουν και οι φήμες για τους πιθανούς ενδιαφερόμενους. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ρωτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για το αν ο όμιλος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Όπως είπε, «θα ήθελα να δω τους όρους (της πώλησης), την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζομένους, το μέγεθος της αναγκαίας επένδυσης. Δεν θα βιαζόμουν καθόλου»
Όσο για τον τρίτο βραχίονα του ομίλου, τα ενεργειακά και άλλα έργα (πρώην ΜΕΤΚΑ) που διοικεί ο Γιάννης Μυτιληναίος, κατέγραψε πρόσφατα μια επιτυχία με την ανάληψη της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβυή ενώ διεκδικεί το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας σε συνεργασία με τον ισπανικό κολοσσό FCC.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα