ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της συμφώνησαν σε μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα, ώστε να λάβει νέα δάνεια, προλειαίνοντας το έδαφος για μια εκταμίευση που θα τη βοηθήσει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» μετρητών, καθώς ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξης, γράφει το Bloomberg, αναφερόμενο στην επίτευξη συμφωνίας για την γ΄ αξιολόγηση.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης δεν θα φέρει μόνο την εκταμίευση νέων δανείων, αλλά θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς σχεδιάζει να ξαναβγεί στις αγορές.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που ζήτησε στήριξη το 2010 και η μοναδική που εξακολουθεί να εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια των πιστωτών της για να μη βουλιάξει, το Bloomberg σημειώνει ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων είναι ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας για τη μεταμνημονιακή περίοδο και να διασφαλίσει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς εξωτερική βοήθεια.
«Κοιτώντας μπροστά, το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι ότι η Ελλάδα θα επιτύχει καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης μετά το τέλος αυτού, το ερχόμενο καλοκαίρι», ανέφερε σε σημείωμά του προς τους πελάτες ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» γύρω στα 12-15 δισ. ευρώ πριν βγει από το πρόγραμμα», σημειώνει.
Ρευστότητα έναντι μεταρρυθμίσεων
Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνεται, θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει μια μεγάλη λίστα από περίπου 100 μέτρα για να γίνουν οι νέες εκταμιεύσεις και να ολοκληρωθεί και επισήμως η αξιολόγηση. Κάποια μέτρα θα ψηφιστούν τον Δεκέμβριο, ενώ το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των υπολοίπων προαπαιτούμενων (prior actions) πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις 11 Ιανουαρίου.
Τον Ιανουάριο η έξοδος στις αγορές
Η Αθήνα, υπογραμμίζεται ακόμη, έχει εντείνει τις προσπάθειές της να ολοκληρώσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, καθώς οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τις πιθανότητές της να πείσει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων ότι είναι αποφασισμένη να διατηρήσει σε τάξη τα του οίκου της και θα προκαλούσε, πιθανότατα, το μένος των Ευρωπαίων πιστωτών της, την ώρα που η χώρα περιμένει από αυτούς να συζητήσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει νέο ομόλογο τριετούς ή επταετούς διάρκειας αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, η οποία αναμένεται να προσυπογράψει ότι η χώρα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα διάσωσής της. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος, προχωρώντας σε δύο ή τρεις νέες ομολογιακές εκδόσεις μέχρι τότε, προκειμένου να «χτίσει» ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 15 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημειώνει επίσης το Bloomberg.
Ξανανοίγει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους
Οι συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα ελαφρυνθούν οι αποπληρωμές των δανείων που έχει λάβει η χώρα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι το 2018, αν και οποιαδήποτε ελάφρυνση θα δοθεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων, όμως, είναι σημαντικό όχι μόνο για να είναι σε θέση η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά και επειδή θα καθορίσει αν το ΔΝΤ θα αποφασίσει να επιβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι αξιόπιστο – κάτι που αποτελούσε βασική προϋπόθεση για διάφορους πιστωτές της Ευρωζώνης στο παρελθόν.
Παρότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο τελευταία προγράμματα της Ελλάδας, μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο, επιμένοντας ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα για να διασφαλιστεί πρώτα η βιωσιμότητα του χρέους. Αν και το ΔΝΤ είναι απίθανο να θεωρήσει επαρκή την ελάφρυνση χρέους που είναι αποφασισμένη να δώσει η Ευρωζώνη, οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να καθορίσει για τα καλά αν το Ταμείο θα δώσει άλλα δάνεια στην Ελλάδα, καταλήγει το Bloomberg.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκλεισε η συμφωνία για την γ’ αξιολόγηση – Τι περιλαμβάνει το staff level agreement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωνσταντινούπολη: Σπουδαστές της Σχολής Ικάρων άνοιξαν ελληνική σημαία κοντά στην Αγιά Σοφιά και συνελήφθησαν
- Ο ρόλος του παιδογυναικολόγου στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Επίσημα στη Νότιγχαμ Φόρεστ η Λίνα Σουλούκου: «Τιμή να επιστρέφω στην οικογένεια Μαρινάκη»
- Χρηματιστήριο: Ποιος γκρέμισε την Εθνική