• Business

    Στοιχεία για την αύξηση της Attica Bank ζητούν οι Ευρωπαικές αρχές


    Δεν τελειώνουν οι περιπέτειες  για την Attica Bank,  η οποία έκλεισε όπως – όπως μέρος της αύξησης κεφαλαίου στα τέλη του 2015 και καλείται άμεσα  να την ολοκληρώσει ενώ οι Eυρωπαικές Aρχές ζητούν πρόσθετα στοιχεία για τις πρακτικές που ακολούθησε η διοίκηση για να συγκεντρώσει κεφάλαια , όπως επίσης και να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση, με αξιολόγηση της παρούσας διοίκησης. Η διαδικασία για την συγκέντρωση των 681 από τα συνολικά 748 εκ. ευρώ που απαιτούνταν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών δημιούργησε σειρά ερωτημάτων για τη συμμετοχή εκ νέου του ΤΣΜΕΔΕ με ένα μεγάλο ποσό, τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ και άλλων δημόσιων οργανισμών, τις πιέσεις προς την εταιρεία Ελευθέριος Βενιζέλος, ακόμη και την τοποθέτηση κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες φαίνεται για άγνωστους λόγους – οι φήμες κάνουν λόγο για «παρότρυνση»  υπουργών –  να επέλεξαν μια επένδυση προφανώς ασύμφορη αφού η αύξηση έγινε σε τιμή πολύ υψηλότερη από την χρηματιστηριακή.

    Η κατακρήμνιση αυτών των επενδύσεων φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις μεθοδεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι όπως ο John Paulson στην ΕΥΔΑΠ και οι Kαναδοί του Ελ. Βενιζέλος αντιδρούν έντονα.

    Πάντως οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές δεν αφήνουν το θέμα και ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος να «ξεσκονίσει» τη διαδικασία. Μπορεί να βρίσκεται τυπικώς εκτός της δικαιοδοσίας του SSM η Attica Bank αλλά τα ζητήματα αυτά είναι κρίσιμα για τους επόπτες που αναμένεται να δράσουν άμεσα, απαιτώντας πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που συναρτάται με δημόσιο χρήμα.



    ΣΧΟΛΙΑ