Στο κάδρο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων μπαίνουν δυναμικά από τις αρχές του 2018, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις δανείων σε funds.

Οι δύο αυτοί τρόποι ανάκτησης καθυστερούμενων οφειλών αποτελούν και τους μεγαλύτερους φόβους για χιλιάδες νοικοκυριά που δυσκολεύονται να είναι συνεπή στις μηνιαίες καταβολές των δόσεων για στεγαστικά δάνεια.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ποσοστό 40% όσων ζητούν συνδρομή από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, είναι αν και πως προστατεύονται από το ενδεχόμενο πώλησης του δανείου τους σε fund.

Και αυτό επειδή σε 30 μέρες –στο τέλος του 2017- λήγει η απαγόρευση να συμπεριλαμβάνονται στα πακέτα πώλησης δανείων στα funds, δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία.

Ωστόσο πηγές με καλή γνώση του θέματος, σημειώνουν πως η Ελλάδα έχει από τα πλέον ισχυρά πλαίσια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επισημαίνουν ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των funds στην Ελλάδα (νόμος 4354/2015) είναι σαφές και ξεκάθαρο. Συγκεκριμένα για τις μεταβιβάσεις δανείων από τις τράπεζες σε funds, είτε πρόκειται για εξυπηρέτηση, είτε για πώληση, ισχύουν οι ίδιες προβλέψεις προστασίας, που διέπουν το νόμο Κατσέλη, και τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας Ελλάδος.

Δηλαδή τα funds θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και διαδικασίες που ακολουθούν και οι τράπεζες και που προβλέπονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σέβονται τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, καθώς και τις αποφάσεις ένταξης στο νόμο Κατσέλη (όπως αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη).

Ακόμα το θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι: Στις περιπτώσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων του παρόντος νόμου, καθώς και σε περιπτώσεις ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει η ουσιαστική και δικονομική θέση του οφειλέτη και του εγγυητή και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης, καθώς και του επιτοκίου.

Και ότι: Σε περίπτωση που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση, για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας δεν επιτρέπεται να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, εκτός εάν οι όροι που περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται στη δανειακή σύμβαση, προσδιορίζουν με ακρίβεια συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια για τη μεταβολή του περιθωρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τους όρους ρύθμισης των δανείων τους και να ζητήσουν διαγραφή του υπολοίπου που αποδεικνύεται αντικειμενικά ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν.

Ακόμα η ελληνική νομοθεσία προβλέπει –σε αντίθεση με ότι ισχύει σε άλλες χώρες-, ότι τα funds που θα δραστηριοποιηθούν στην χώρα να έχουν έδρα στην Ελλάδα καθώς και νόμιμο εκπρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Ακόμα υψηλότερα βάζει τον στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων – Πώς θα τα καταφέρει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Πώς σκοπεύει να μειώσει κατά 12 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια έως το 2019

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωδικός Πλειστηριασμοί: Το 70% των ακινήτων στα χέρια των τραπεζών