Μετά από ένα παρασκήνιο πολλών εβδομάδων, το οποίο τόσο η ελληνική, όσο και η τουρκική πλευρά κρατούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το μεσημέρι της Τρίτης οριστικοποιήθηκε ότι η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Η προπαρασκευή αυτής της επίσκεψης διάρκεσε πολύ περισσότερο από όσο προβλεπόταν στην αρχή, ενώ κάποιες φορές κινδύνευσε με ματαίωση. Το mononews φέρνει στο φως όσες πτυχές αυτής της επίσκεψης κατάφερε να αποσπάσει από κλειστά στόματα, από σφραγισμένα χείλη.
Κάποιες πηγές επιμένουν ότι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα έγινε… στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις 17 Οκτωβρίου. Εκεί συζητήθηκε η προοπτική μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπου θα κυριαρχεί η συνεργασία και οι win- win πολιτικές κι ως πρώτο τεστ αυτής της νέας περιόδου προτάθηκε να είναι η ανταλλαγή επισκέψεων των δυο ηγετών σε Αθήνα και Άγκυρα.
Σε αυτό το πλαίσιο αναζωπυρώθηκε η παλαιότερη σκέψη –η πρόταση ήταν του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά– για υπογραφή ενός Συμφώνου Φιλίας και Μη Επίθεσης μεταξύ των δυο χωρών, ενώ δεν αποκλειόταν αυτό το Σύμφωνο να υπογράψει και η Κύπρος. Μάλιστα, η ικανοποίηση που δεν κρυβόταν στα κυβερνητικά πρόσωπα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τσίπρα στον Λευκό Οίκο λέγεται ότι αφορούσε σε μια σειρά πραγμάτων, ανάμεσα στα οποία και στο άνοιγμα μιας νέας εποχής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Καλές είναι όλες αυτές οι αγαθές προθέσεις και η φιλοδοξία για «κτίσιμο» μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις, ωστόσο όταν άρχισε η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, άρχισε παράλληλα να φανερώνεται το πόσο δύσκολο ήταν να γίνει πράξη η ευγενής φιλοδοξία.
Πρώτος και καλύτερος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου που επισκέφθηκε τη Θράκη όπου, μιλώντας με Πομάκους κι άλλους μουσουλμάνους της περιοχής… ξέχασε τι προέβλεπε η Συνθήκη της Λοζάνης, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυστηρή απάντηση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Παράλληλα η Αθήνα, ακριβώς επειδή έβλεπε ότι μπορεί να εκτραπεί η προσπάθειά της για ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ζήτησε από την Άγκυρα να υπάρξει αμοιβαία ενημέρωση και –περίπου- προσυμφωνία πάνω στο περιεχόμενο των δηλώσεων των δυο ηγετών, ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα. Η απροθυμία της Άγκυρας ήταν εμφανής και αντίστοιχος ήταν ο προβληματισμός της Αθήνας.
Πρόσθετα σύννεφα πάνω από την επίσκεψη Ερντογάν συσσώρευσε η επιμονή του Τούρκου προέδρου να επισκεφθεί, εκτός της Αθήνας, και τη Θράκη. Η Αθήνα δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με αυτή την επιθυμία Ερντογάν, αλλά τελικά υπέκυψε κι έτσι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα βρεθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα και στις 8 στην Κομοτηνή.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στο να σταματήσει το «γαϊτανάκι» των καθημερινών τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και καύσιμα στις δυο χώρες χωρίς κανένα σκοπό κι αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Πηγές της, υπενθυμίζουν ότι μια τέτοια νύξη έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο κι υπονοούν ότι εδώ μπορεί να ασκήσει μια πίεση προς την Άγκυρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ένα άλλο θέμα είναι, ασφαλώς, το προσφυγικό με τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας κατά τις βουλήσεις του «σουλτάνου». Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το πεδίο έπαιξε η συνάντηση του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Ερντογάν στην Τουρκία προχθές.
Κοντολογίς, η επίσκεψη που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα με «μικρό καλάθι» και μύχιες ελπίδες να μην υπάρξει κάποιου είδους «εκτροπή» του Ερντογάν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην χώρα μας. Κάθε καλύτερη προοπτική, προφανώς θα είναι καλοδεχούμενη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι ένας πολιτικός που μπορεί κανείς να εμπιστεύεται. Φοβού, δηλαδή, τον Ερντογάν, και δώρα φέροντα…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών