• Top Stories

    Το Μαξίμου λέει όχι σε πρόωρες εκλογές, αλλά οι φήμες επιμένουν

    Εκλογές


    Είναι τελικά η κυβέρνηση πράγματι έτοιμη να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές αν… στραβώσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, καθώς την απάντηση δε φαίνονται να τη γνωρίζουν ούτε στο Μαξίμου!

    Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, αλλά και του Γιάννη Δραγασάκη, που άφηναν… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μόλις λίγους μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, αν αυτό καταστεί απαραίτητο («υπάρχουν και κάποια όρια» είπε ο υπουργός Άμυνας), πυροδότησαν ανησυχητικά σενάρια που προκάλεσαν νευρικότητα όχι σε αυτούς που ενδεχομένως θα ήλπιζαν όσοι επεξεργάζονται τέτοια σενάρια (δηλαδή στους δανειστές, στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους επίδοξους «αντάρτες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ), αλλά στην κοινωνία και στο Χρηματιστήριο, που εξαιτίας και της πολιτικής αβεβαιότητας γύρισε χθες σε νέα χαμηλά 26 ετών.

    Στα σενάρια αυτά απάντησε από την Τεχεράνη ανώτατη κυβερνητική πηγή, που πρακτικά «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές, δεν μπορεί να γίνονται εκλογές κάθε τρεις μήνες».

    Αυτή φαίνεται να είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, όμως γεγονός είναι πως, ακόμα και αν υπάρχει σχεδιασμός στο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ομολογηθεί δημοσίως – επομένως, δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται… ήσυχος μετά την επίσημη διάψευση τέτοιων σεναρίων.

    Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό πως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι δύσκολες, το αποτέλεσμά τους πιθανότατα θα είναι πολιτικά οδυνηρό για την κυβέρνηση (και κοινωνικά ακόμα πιο οδυνηρό για τους πολίτες), και άρα το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει να διαλυθεί η ήδη εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Και με δεδομένο ότι διάθεση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης δε φαίνεται να υπάρχει από κανέναν, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, αν και αυτές πρακτικά δεν τις επιθυμεί κανείς (πλην αυτών που επεξεργάζονται τέτοια σενάρια), γνωρίζοντας και τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μία ακόμα πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην ελληνική οικονομία.

    Φυσικά, για την ώρα όλα αυτά είναι απλώς σενάρια. Αν όμως οι δανειστές δεν υποχωρήσουν σε ορισμένες από τις απαιτήσεις τους και δε δώσουν «ανάσα» στην κυβέρνηση (κάτι που δε φαίνονται διατεθειμένοι να πράξουν), τότε θα ανοίξουν το δρόμο για να γίνουν τα σενάρια πραγματικότητα…



    ΣΧΟΛΙΑ