ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έως την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου θα περιμένουν οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank) τις μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 32,76% των μετοχών της εταιρείας, όπως έχει ενημερώσει ο συμβουλευτικός οίκος Nomura, που έχει αναλάβει τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.
Πρόκειται για το ποσοστό που διαθέτουν οι πιστώτριες τράπεζες μετά την άσκηση, στις 30 Οκτωβρίου, του δικαιώματός τους για τη μετατροπή μέρους του ομολογιακού τους δανείου σε μετοχές της Forthnet. Με τον τρόπο αυτό κεφαλαιοποίησαν τις δανειακές οφειλές της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης και απέκτησαν το 32,76% του μετοχικού κεφαλαίου της, που τους καθιστά ως βασικό μέτοχο του ομίλου Forthnet.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο επενδυτικά funds (μεταξύ αυτών το Apollo Global Management) και οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Wind και Vodafone είναι μεταξύ των διεκδικητών της Forthnet, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και άλλος διεκδικητής στο μεταξύ που θα καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά.
Το κεντρικό ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις για την πώληση του 32,76% της Forthnet είναι τα δάνεια της εταιρείας, που δεν είναι σαφές αν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν χωρίς κάποιο “κούρεμα”, αν και εκτιμάται πως ένας τουλάχιστον από τους υποψήφιους θα ήταν ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μία σαρωτική αναδιάρθρωση της επιχείρησης. Από την άλλη, οι τράπεζες ασφαλώς και δεν θα… χαριστούν, όμως εμφανίζονται διατεθειμένες να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, με δεδομένο ότι θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό, ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να κλείσει μία “πληγή” που παραμένει ανοιχτή εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Forthnet, με τις οφειλές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε σύνολο 255 εκατ. ευρώ, και για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της τράπεζας έχει θέσει ως προτεραιότητα το γρήγορο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου του ομίλου. Στα 85 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της Forthnet στην Εθνική Τράπεζα, στα 55 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και στα 3,3 εκατ. ευρώ στην Attica Bank.
Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθεί και η οφειλή που προκύπτει από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) σε μετοχές Forthnet, ύψους 70 εκατ. ευρώ, από το οποίο οι τράπεζες κεφαλαιοποίησαν το 23%, με στόχο να μην ξεπεράσει ο έλεγχός τους το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Επόμενος μέτοχος μετά τις τράπεζες είναι η Wind Hellas, η συμμετοχή της οποίας, από 33% πριν από την άσκηση των δικαιωμάτων των τραπεζών, αμπομειώνεται στο 22,2%. Μέχρι πρότινος τον έλεγχο στη Forthnet είχε η αραβική Massar Investments, η οποία από κοινού με τη μαλτέζικη Go Plc. ήλεγχαν πάνω από 45% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας. Μετά την άσκηση των δικαιωμάτων των τραπεζών επί των ομολογιών τους, οι δύο παραπάνω μέτοχοι ελέγχουν από κοινού το 30,4% της εταιρείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ριμπολόβλεβ: Έβγαλε 450 εκατ. από έναν πίνακα και επενδύει 120 εκατ. στον Σκορπιό
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Στην Banca Transilvania οι Bancpost, ERB Retail Services IFN και ERB Leasing IFN
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development): Κάποιοι δεν θέλουν την επένδυση του Ελληνικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το πιο ελπιδοφόρο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Σπίτι μου ΙΙ: 32 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα – Τι ισχύει για τη δανειοδότηση
- ΟΑΣΑ: Εγκαίνια νέων κτιρίων παρουσία του Υφυπουργού Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου
- Λιανεμπόριο: Αυξήθηκε κατά 7,9% ο τζίρος τον Οκτώβριο – Οι δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη αύξηση