ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης, ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης εισηγήθηκε στους δικαστές την καταδίκη των 56 εμπλεκομένων, κρίνοντας ότι στοιχειοθετήθηκε, από την ακροαματική διαδικασία, το βαρύ κατηγορητήριο της απιστίας στην υπηρεσία που ελλοχεύει τον κίνδυνο ακόμα και της ισόβιας κάθειρξης.
Για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έκανε λόγο το βούλευμα, με το οποίο οι 59 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη. Πέρα από τα δανεικά κι αγύριστα που φέρεται να έλαβε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από προηγούμενες διοικήσεις της Επιχείρησης, τα χρήματα –κατά το βούλευμα- κατέληξαν σε πανάκριβα δώρα και γεύματα, σε πληρωμές προσωπικών αναγκών των συνδικαλιστών, σε μαϊμού-μελέτες αλλά και σε πολυτελή ταξίδια εντός κι εκτός Ευρώπης. Το «ΔΕΗ Travel», όπως το «βάφτισαν» δημοσιεύματα της εποχής.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που προτάθηκε η καταδίκη, είναι ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Νίκος Φωτόπουλος, ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος και οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός.
Απιστία και απάτη είναι τα αδικήματα που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν.
«Πώς οι χορηγίες έγιναν ταξίδια και δώρα»
Μέσα σε 600 σελίδες, οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών παρέθεταν στο παραπεμπτικό βούλευμά τους τα στοιχεία που, για εκείνους, αποδείκνυαν ένα μεγάλο φαγοπότι, στην αρχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με το βούλευμα, από το 2008 ως το 2011, δόθηκαν παράνομα από τη ΔΕΗ δεκάδες χιλιάδες ευρώ για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια και δώρα, γεύματα και άλλες παροχές. Στις δαπάνες περιλαμβάνονταν χρήματα που επενδύθηκαν για… στάθμευση των αυτοκινητών μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων ενώ άλλα χρήματα οι συνδικαλιστές φέρονται να τα έδωσαν για την πληρωμή δικηγόρων, προκειμένου να προβαίνουν σε νομικές ενέργειες κατά της ίδιας της επιχείρησης!
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα:
«Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2011 που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων κ.λπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρίας. Στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.), ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης.»
Η έρευνα για την υπόθεση άρχισε το 2011 μετά από έγγραφο της τότε υπουργού Περιβάλλοντος προς τον τότε Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στον οποίο παρέδωσε φάκελο με στοιχεία που είχε ζητήσει και λάβει από την ΔΕΗ και αφορούσαν στην εκταμίευση διαφόρων ποσών από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ την περίοδο 1999-2010.
Τα επίμαχα χρηματικά ποσά αφορούν σε τιμολόγια, που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010, ένα δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, για το οποίο φέρεται να μην δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις για την επιστροφή των χρημάτων, καθώς και 300.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από τη ΔΕΗ για μελέτη που δεν εκπονήθηκε ποτέ.
Το ποσό του δανείου φέρεται τελικώς να επιστράφηκε λίγο καιρό πριν αρχίσει αυτή η δίκη.
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε κατηγορία και υποστηρίζουν ότι οι παροχές προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ήταν απολύτως νόμιμες και ότι τα χρήματα δαπανήθηκαν για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς σκοπούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξαλλοι οι δήμαρχοι με την Δούρου: « Μία συγγνώμη δε βλάπτει»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια της αστυνομίας συμμορία που ρήμαζε μικροεπιχειρήσεις στην Αττική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ