• Business

    Χρηματιστήριο: Χάθηκαν και οι 740 μονάδες, στο -11,9% η εβδομάδα για τις τράπεζες


    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την  Lamda Development να οδηγεί τις απώλειες έπειτα από τις ανακοινώσεις της για τα συνεχόμενα εμπόδια που αντιμετωπίζει στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.

    Η ανακοίνωση της Lamda για το Ελληνικό, επένδυση που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την έξοδο από το μνημόνιο, ήρθε μια ημέρα μετά την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τη λειτουργία του ορυχείου στις Σκουριές Χαλκιδικής, λόγω της εμπλοκής με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσφύγει στη λύση της διαιτησίας. Οι ειδήσεις αυτές προκάλεσαν ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πορεία της τρίτης αξιολόγησης, την ώρα που η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει ένα φιλοπενεδυτικό προφίλ και να προσεγγίσει νέες επενδύσεις, που θα της δώσουν τη δυνατότητα για μια πιο άνετη έξοδος από τα μνημόνια.

    Την ίδια ώρα, οι τράπεζες δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη χθεσινή τους θετική αντίδραση για δεύτερη ημέρα, με την Eurobank να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (-2,54%), έπειτα από τις πληροφορίες γύρω από την πώληση της θυγατρικής της στην Ρουμανία. Στα θετικά για τον κλάδο, πάντως, ήταν η νέα μείωση, κατά 1,7 δισ. ευρώ, του δανεισμού  από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) που πλέον διαμορφώνεται στο ποσό των 26,9 δισ. ευρώ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 734,12 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,95%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 3,86%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 11,91%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 43,7 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 36,4 εκατ. μετοχές.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,05%.

    Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χημικών (+0,42%) και Πετρελαίου και Αερίου (+0,21%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Υγείας (-2,21%) και Κοινής Ωφελείας (-1,70%).

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews που καταγράφει τις μεταβολές στην περιουσία βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών o Ιωάννα Καρέλια κατάφερε να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας, με 4,2 εκατ.  ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε o Θεόδωρος Βακάκης που είδε τις απώλειες του ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (+2,02%) και της Attica Bank (+1,92%).

    Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Λάμδα (-6,78%) και της Eurobank (-2,54%).

    Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (19,1 εκατ. τεμάχια) και της Eurobank (6,5 εκατ. τεμάχια).

    Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (6,8 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (6,5 εκατ. ευρώ).

    Ανοδικά κινήθηκαν 38 μετοχές, πτωτικά 58 και 145 παρέμειναν σταθερές.



    ΣΧΟΛΙΑ