• Οικονομία

    Αυτές είναι οι πιο «ευάλωτες» χώρες σε πιθανή αύξηση των επιτοκίων

    • NewsRoom


    Στην αναθεώρηση της λίστας με τις χώρες που είναι πιο «ευάλωτες» σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P Global.

    Μετά από χρόνια υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν αρχίσει να περιορίζουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και να προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων.

    Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η S&P εκτιμά ότι οι πέντε χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να επηρεαστούν αρνητικά από μια τέτοια εξέλιξη είναι η Τουρκία, η Αργεντινή, το Πακιστάν, η Αίγυπτος και το Κατάρ, ενώ σε γενικές γραμμές οι αναδυόμενες οικονομίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις ανεπτυγμένες.

    Οι συνθήκες σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική είναι εξαιρετικά ευνοϊκές και, για κάποιες αναδυόμενες αγορές, «οι χρηματοδοτικές συνθήκες είναι σήμερα οι πιο ευνοϊκές που έχουν υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μόριτς Κρέμερ, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής αξιολογήσεων στην S&P Global.

    Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει, η απειλή της νομισματικής σύσφιξης είναι σήμερα πιο σίγουρη από ποτέ.

    Ποιες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων;

    Η αμερικανική Federal Reserve έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, όπως έκανε και η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2007. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει και αυτή ότι θα μειώσει τις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, αρχής γενομένης το 2018.

    Πώς επηρεάζουν τα υψηλότερα επιτόκια;

    Πιο «σφικτές» νομισματικές συνθήκες σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού για τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς το δολάριο συνήθως ενισχύεται με την αύξηση των επιτοκίων και οι χώρες αυτές δανείζονται σε δολάρια.

    Επιπλέον, οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, επενδυτές είναι πολύ πιθανό να επαναπατρίσουν επενδυτικά κεφάλαια, προσδοκώντας υψηλότερες αποδόσεις μετά την αύξηση των επιτοκίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη Paradise Papers: Ποιος είναι ο πιο πλούσιος Έλληνας η εταιρία του οποίου βγάζει λεφτά στις χώρες της διαφθοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοπ στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του χρόνου βάζουν οι συμβολαιογράφοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στον «αέρα» τα ονόματα των φοροφυγάδων-Ποιοι είναι στη λίστα

     



    ΣΧΟΛΙΑ